Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Новини Архів новин

Не товар, а дар

Голова інформаційно-видавничого центру єпархії протоієрей Віталій Собко на прохання газети «Відомості.UA» прокоментував пропозицію Міністерства охорони здоров’я прийняти закон про посмертне донорство, за яким усі померлі громадяни вважатимуться потенційними донорами.

Зараз у Церкві обговорюють це актуальне питання як виклик нашого часу, зазначив священик. Адже поряд із безсумнівно необхідною допомогою для багатьох важкохворих є і певні моральні проблеми та небезпека для суспільства.

«Неправильна пропаганда донорства і комерціоналізація трансплантаційної діяльності створюють передумови для торгівлі частинами людського тіла. Тож я, – підкреслив о. Віталій, – поділяю думку багатьох моїх співслужителів, що не можна до органів людини ставитися, як до товару, об’єкта купівлі-продажу. Пересадка органів від живого донора може бути тільки добровільною – як самопожертва, як прояв любові, співстраждання. При цьому він має бути повністю інформований щодо можливих наслідків для його здоров’я».

Стосовно вилучення органів у щойно померлих людей, то тут, переконаний голова інформаційно-видавничого центру єпархії, має бути виключена неясність у визначенні моменту смерті. Неприйнятним є скорочення життя однієї людини, у тому числі через відмову від життєпідтримуючих процедур, з метою продовження життя іншої людини.

На основі Божественного Одкровення ми віримо у тілесне воскресіння мертвих (в оновленому тілі). Обрядом християнського похорону Церква виражає належне шанування тіла спочилої людини. Та посмертне донорство органів і тканин також може стати проявом любові. Оскільки ж до любові ніхто не може змушувати, – таке дарування чи заповіт не може вважатися обов’язком людини. Тобто умова правомірності й моральної прийнятності експлантації – тільки добровільна і прижиттєва згода донора. Лікарі мають звернутися за згодою до помираючого або, якщо це неможливо, до його рідних. Так звана презумпція згоди потенційного донора на вилучення органів і тканин його тіла – недопустиме порушення свободи людини, її гідності як Божої дитини.

13 грудня 2012 р.
Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо