Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Новини Архів новин

Посадовцям, батькам і дітям

Волинська обласна рада

Учора Волинська обласна рада прийняла рішення «Про вивчення предметів духовно-морального спрямування у загальноосвітніх закладах області». Проект документа розробив голова інформаційно-видавничого центру єпархії протоієрей Віталій Собко, який є депутатом облради, заступником голови її постійної комісії з питань духовності, релігій, освіти і науки, культури, ЗМІ.

Насамперед цим рішенням ухвалено два звернення: перше – до Президента, Прем’єр-міністра та Голови Верховної Ради України; друге – до батьків учнів шкіл. У них зокрема йдеться про таке.

Предмети духовно-морального спрямування в загальноосвітніх навчальних закладах (ЗНЗ) віднесено до варіативної складової. Це означає, що учні опановують, наприклад, «Основи християнської етики» лише тоді, коли позитивний вибір роблять управління, відділи освіти і науки місцевої влади, керівництво ЗНЗ за наполяганням батьків.

Проте внаслідок переважно пасивності батьків щодо навчального процесу, їхньої непоінформованості щодо змісту дисциплін та інших причин, духовно-моральні предмети вивчають, на жаль, не у всіх школах і далеко не у всіх класах.

Тим часом негативні тенденції та явища серед дітей і молоді посилюються. Не може не викликати занепокоєння поширення в цьому середовищі пияцтва, наркотиків, розпусти, жорстокості, цинізму, безвідповідальності, аморально-деструктивних субкультур, суїциду. Щоб протидіяти цьому, потрібні системні й комплексні підходи. Зокрема, слід у закладах освіти посилити значимість духовно-моральних дисциплін.

Тому депутати Волинської обласної ради вважають, що слід зробити все можливе, щоб предмети духовно-морального спрямування було введено до числа пріоритетних дисциплін у всіх класах в інваріантній, обов’язковій складовій навчального навантаження. Необхідно зобов’язати керівників ЗНЗ заздалегідь інформувати батьків учнів щодо переліку та змісту програм цього спрямування, а батькам гарантувати право обирати для своїх дітей конкретний предмет із числа згаданих курсів. Такий підхід, зокрема, полегшить вирішення питань організації курсової підготовки вчителів і друку відповідних методичних посібників та підручників.

У зверненні ж до батьків ключовим є заклик народних обранців: «Якщо бажаєте, аби ваша дитина вивчала „Основи християнської етики“ чи інший предмет із числа духовно-моральних курсів, програми яких затверджені Міністерством освіти і науки, – звертайтеся до директора школи із письмовою заявою».

На жаль під час розгляду проекту рішення кілька важливих абзаців було вилучено із текстів звернень. Зокрема: «Звертаємо увагу, що відповідно до наказу цього Міністерства від 20.02.2002 р. № 128 та листа заступника міністра освіти і науки від 18.08.2005 р. для запровадження викладання цих дисциплін у міській місцевості достатньо восьми бажаючих учнів, а в сільській – чотирьох. Разом із тим рекомендуємо піклувальним радам, батьківським комітетам шкіл ставити перед керівництвом навчального закладу вимогу про призначення одного вчителя для викладання духовно-моральних курсів із належними морально-етичними якостями, відповідною професійною підготовкою, а також толерантним і конфесійно неупередженим світоглядом. У випадку необґрунтованих відмов – просимо звертатися зі скаргами в обласне управління освіти і науки, а також у постійну комісію облради з питань духовності, релігій, освіти і науки, культури, ЗМІ».

Крім того, обласна рада доручила Начальнику управління освіти і науки обласної державної адміністрації:

1) вжити заходів щодо продовження або започаткування вивчення в загальноосвітніх навчальних закладах області з 2013/2014 навчального року предметів морально-духовного спрямування, зокрема, «Християнська етика в українській культурі» у 1-4 кл., «Основи християнської етики» у середній і старшій школі;

2) визначити посадову особу управління, відповідальну за викладання предметів духовно-морального спрямування;

3) рекомендувати керівникам загальноосвітніх навчальних закладів: довести до відома батьків учнів перелік і змістове наповнення курсів духовно-морального спрямування, затверджених Міністерством освіти і науки України, які можуть вивчатися у варіативній складовій навчального плану за їхнім бажанням; визначати вчителів для викладання духовно-моральних курсів із відповідною професійною підготовкою;

4) вжити заходів для забезпечення необхідними підручниками, методичними посібниками з предметів духовно-морального спрямування в 5 примірниках усіх загальноосвітніх навчальних закладів області.

11 квітня 2013 р.
Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо