Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Новини Архів новин

«Нехай не буде в тебе...»

Волинська обласна рада

Волинська обласна рада підтримала депутатський запит щодо обережнішого використання колишніх культових споруд, які з різних причин не передано релігійним громадам і використовуються як туристичні об’єкти.

У запиті до начальника управління культури облдержадміністрації, поданому головою інформаційно-видавничого центру єпархії протоієреєм Віталієм Собком, який є депутатом облради, заступником голови її постійної комісії з питань духовності, релігій, освіти і науки, культури та ЗМІ, зокрема йдеться: «З погляду віруючих людей навіть колишні сакральні місця залишаються святинями. Видаючи дозволи на проведення в них заходів, необхідно мати на увазі цю обставину. Адже деякі з них, цілком доречні в іншому місці, проведені в колишньому храмі чи монастирі, можуть сприйматись як богозневага.

Наприклад, управління культури Луцької міської ради дало дозвіл на виставу трагедії Софокла „Антігона“ під час Міжнародного фестивалю театрів „Мандрівний вішак“ 28 вересня ц. р. на руїнах собору Апостола і євангеліста Йоана Богослова в замку Любарта. Відомо, що п’єси античних драматургів нині ставлять у розкопаних амфітеатрах, однак традиції грати світські вистави в православних церквах нема. Більше того, в тексті цієї драми, написаній у V ст. до н. е. на, зрозуміла річ, дохристиянській світоглядній основі, містяться молитви давньогрецьким богам – Зевсові, Еросу, Вакхові. Окрім того, виставу привіз театр, що позиціонує себе як постмодерністський, а для цього напряму притаманна принципова зневага до святощів („смерть Бога“).

Православні християни сприйняли сам факт дозволу постановки „Антігони“ у місці, де молилися їхні предки та й нині бувають православні служби, як наругу над релігійними почуттями. Те, що розкоп вівтарної частини храму входить до складу Історико-архітектурного заповідника „Старий Луцьк“ і не належить жодній релігійній громаді, не дає права, на думку священнослужителів і вірян, проводити там заходи нехристиянського спрямування».

10 жовтня 2013 р.
Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо