Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Новини Архів новин

Це зайшло аж надто далеко

Cвідоцтва про Хрещення Іванни Слупко: перше – видане при здійсненні таїнства після її народження, і друге – ватинським священиком нещодавно

Чи можна таїнство Православної Церкви здійснити проти волі людини та ще й в обманний спосіб? Очевидна відповідь для будь-якого християнина – ні. Проте, як не дивно, один із волинських священиків УПЦ (Московського Патріархату) вважає, що можна.

До редакції газети «Волинські єпархіальні відомості» звернулася молода жінка разом зі своєю мамою – вірні парафії Різдва Пресвятої Богородиці УПЦ Київського Патірархату з с. Пустомити Горохівського деканату. Вони розповіли цю сумну історію, попросивши надати їй розголосу, що може запобігти подібним випадкам у майбутньому.

Іванна, охрещена в дитячому віці, та Володимир, житель села Ватин, який є парафіянином УПЦ (МП), вирішили повінчатись у селі нареченого. Після Сповіді місцевий священик повідомив нареченій: має прочитати над нею «якусь молитву». Наречена перепитала, чи бува не перехрещувати він її збирається. Батюшка заспокоїв, що ні, однак тут же, без згоди Іванни (не особливо обізнаної в церковних обрядах), таки «перехрестив» її та видав друге в її житті свідоцтво про Хрещення.

Практика «перехрещування» в МП давно відома, хоча прямо суперечить ученню Православної Церкви. Але дії цього священнослужителя зайшли ще далі: «перехрещення» всупереч бажанню особи. Тут ідеться вже не тільки про кричуще порушення церковних устоїв, а й про обманні дії священнослужителя, які просто зневажають це звання. Навіть якби людина не була охрещеною, все одно прийняття таїнства дорослою, повносправною особою, яка приймається до лона Православної Церкви, потребує усвідомлення, належної підготовки, волевиявлення.

Ректор Волинської православної богословської академії, кандидат богословських наук священик Володимир Вакін так оцінив цей вчинок: він порушує 47 Апостольське Правило про заборону перехрещень. Також зазначив, що таїнство Хрещення є добровільним входом до Церкви Христової, а в цій ситуації священик «вів до Христа засобами, якими не заповідав Христос». Згідно з тим же Правилом, покаранням за такі вчинки має бути позбавлення сану, бо особа фактично «насміхається з Христа і смерті Господньої», додав богослов.

Звісно, «перехрещення» Іванни у шахрайський спосіб спровокувало скандал. Молода пара відмовилася вінчатися у Ватині, а подружжям вони стали пізніше в храмі Київського Патріархату.

На завершення розповіді Іванна залишила редакції копії двох свідоцтв про Хрещення: перше – видане при здійсненні таїнства після її народження, і друге – ватинським священиком нещодавно. Додаємо обидва документи.

24 грудня 2013 р.
Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо