Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Новини

Як личить дітям Божим

13 грудня 2013 р. Протоієрей Микола Цап’юк у передачі «Що каже священик». Світлина інформаційної служби єпархії.

13 грудня на Волинському телебаченні вийшов черговий випуск передачі «Що каже священик». Тема – «Андрій Первозваний і Миколай Чудотворець в уявленні українців».

Викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Святої Трійці в с. Липини Луцького районного деканату протоієрей Микола Цап’юк розповів про ставлення Церкви до ворожіння і забобонів, як відзначати Новий рік, свято Миколая, день ангела та про багато іншого.

Церква виступає рішуче проти будь-якого чародійства, навіть у нібито жартівливому вигляді, як-от ворожіння на Андрея. Однак якщо молодь, не забуваючи про християнський зміст празника, відзначає його якимись скромними забавами без усякої магії, то цьому нема заперечень. Що ж до віри в особливе значення числа 13, та ще й коли воно випадає на п’ятницю, то цим забобоном, як і всяким іншим марновірством, можна тільки зашкодити.

У свій день ангела людина має примиритися з усіма, по можливості сходити до храму, помолитися й причаститися, зробити якийсь добрий вчинок для ближнього свого (втім, як і кожного дня), тобто засвідчити, що ми християни і наслідуємо того святого.

Як ставитися до тих благодійників, що висвітлюють свої добрі справи, особливо на Миколая? З однієї сторони, гарний приклад має бути наслідуваним, а отже відомим. Але, з другого боку, коли то роблять напоказ і ставлять за самоціль, це вже не гідне християнина.

Щодо святкування Нового року душпастир зазначив: для віруючого настання нового року – це певною мірою підсумок року прожитого. Тому 1-го січня було б добре піти до церкви, подякувати Богові за минулий рік та попросити благословення на майбутній. Чи можна його святкувати, адже триває Різдвяний піст? Можна привітати рідних, можна і відсвяткувати, але дотримуючись церковного уставу, тобто без танців, пиятики, скоромних страв.

14 грудня 2013 р. Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо