Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Новини

Церква і освіта

Національний університет «Острозька академія»
ПРИЙМАЙТЕ ПОПОВНЕННЯ

25 червня в Національному університеті «Острозька академія» відбувся черговий випуск. Отримали дипломи й багато представників нашої єпархії: бакалаврів релігієзнавста – маневицький декан, настоятель парафій Святителя Миколая Чудотворця в Колках і Великомученика Юрія Переможця в с. Новоукраїнка цього деканату протоієрей Андрій Закидальський, настоятель луцької парафії Успіння Пресвятої Богородиці протоієрей Микола Лазука, клірики собору Покрови Пресвятої Богородиці в Ківерцях протоієрей Юрій Трокун і священик Сергій Лівончук, регентка Ірина Лесюк; магістрів – капелан обласної дитячої лікарні й настоятель парафії Вознесіння Господнього в с. Рокині Луцького районного деканату священик Юрій Крохмаль-Брилевський, чтець Юрій Хом’як, паніматка Ірина Нестер.

Цього ж дня оо. Андрій Закидальський та Юрій Крохмаль-Брилевський продемонстрували себе як релігієзнавці: взяли участь у II Всеукраїнській науково-практичній конференції «Релігійні фактори в контексті суспільних...

28 червня 2010 р.
Наталія Ротченкова
НЕАБИЯКА ПЕРЕМОГА

12–14 травня в Національному університеті «Острозька академія» відбувся Всеукраїнський конкурс-фестиваль «Вчитель року з предметів духовно-морального спрямування – 2010». П’ятдесят учителів, учителів-методистів – викладачів основ християнської етики, етики – та вчителів недільних шкіл з усієї країни, зокрема тринадцять із Волині, зібралися, щоб позмагатись між собою, продемонструвати педагогічний рівень.

Найвищий рівень виявився у вчительки загальноосвітньої школи № 17 Наталії Ротченкової. Матінка Наталія (дружина священика Андрія Ротченкова) також викладає в Центрі християнського виховання дітей і молоді при кафедральному Свято-Троїцькому соборі. Так, першого дня під час тестування на знання Святого Письма вона показала прекрасний результат (а питання зі Старого й Нового Завітів були вельми непрості). Другого дня за 10 хвилин представила свій творчий доробок, зокрема методичну розробку для 6 класу, потім – урок на тему «Вміння прощати (притча про блудного сина)»...

15 травня 2010 р.
Національний університет «Острозька академія»
В ОСТРОЗЬКІЙ АКАДЕМІЇ

Учора архієпископ Луцький і Волинський Михаїл побував в Острозі Рівненської єпархії, де взяв участь в урочистостях із нагоди 15-річчя відродження Національного університету «Острозька академія» та 4-ї річниці освячення її храму Преподобного Федора Острозького. У співслужінні з єпископом Вінницьким і Брацлавським Онуфрієм, настоятелем церкви протоієреєм Василем Жуковським та іншими священнослужителями владика відправив Божественну Літургію, подячний молебень, після чого було освячено ікону святителя Іова Борецького (цього угодника Божого канонізовано на Помісному Соборі Київського Патріархату 2008 року).

Пізніше волинський архієрей побував на урочистій академії, присвяченій святу академії, а також оглянув оригінал славнозвісної Острозької Біблії, який меценати викупили в зарубіжного власника, щоб подарувати університетській бібліотеці.

31 жовтня 2009 р.
РАДИЛИСЯ, ДИСКУТУВАЛИ

Священик Михайло Мельничук. Світлина прот. Віталія СобкаУ Маневицькому райвідділі освіти і науки відбувся районний семінар учителів основ християнської етики. В ньому взяв участь і настоятель місцевої парафії Вознесіння Господнього священик Михайло Мельничук, який, маючи окрім богословської освіти також педагогічну, викладає цей предмет у Маневицькій загальноосвітній школі № 2.

Зокрема, після ознайомлення учасників з програмою курсу, він висловив свої міркування щодо календарно-тематичного плану, поділився досвідом планування окремих уроків. Суперечку серед учасників заходу викликали побажання отця, щоб уроки розпочиналися з християнського привітання, вступних молитов (програмою передбачено лише повідомлення учням, що такі привітання й молитви існують). Врешті з цією думкою погодилися. А от із пропозицією о. Михайла, щоб на заняттях працювати безпосередньо із текстом Біблії, учасники семінару згодилися без дискусій.

Душпастир також висловив переконання, що педагогічна освіта священика має бути достатньою підставою для викладання християнської етики (теперішній порядок вимагає на це письмову згоду батьків усіх учнів класу)...

11 вересня 2009 р.
ПОЛКУ ПРИБУЛО

У Національному університеті «Острозька академія» відбулися заходи з нагоди вручення дипломів випускникам. Із благословіння архієпископа Луцького і Волинського Михаїла нашу єпархію представляв ректор Волинської духовної семінарії кандидат богословських наук протоієрей Ігор Швець.

Цього року, як і минулого, цей навчальний заклад закінчили священнослужителі нашої єпархії. Так, дипломи бакалавра філософії одержали протоієрей Іван Семенюк і священик Юрій Крохмаль-Брилевський. Серед магістрів філософських і релігієзнавчих наук – священики Михайло Мельничук, Роман Микитюк, Микола Цап’юк та протоієрей Володимир Дрозд, який, до речі, одночасно закінчив і Київську православну богословську академію з дипломом «магістр богослів’я».

25 червня 2009 р.
ЗАСІДАННЯ ВОЛИНСЬКОЇ РАДИ ЦЕРКОВ

Сьогодні в облдержадміністрації відбулося чергове засідання Волинської ради Церков (ВРЦ) за участю представників релігійних організацій, голови адміністрації Миколи Романюка, радника голови облради Володимира Банади, начальників управлінь облдержадміністрації, представників громадськості та ЗМІ. З благословення архієпископа Луцького і Волинського Михаїла нашу Церкву представляв прес-секретар єпархії протоієрей Віталій Собко.

На зібранні було порушено низку важливих питань і прийнято відповідні рішення. Зокрема, ВРЦ вирішила знову надіслати звернення до органів влади щодо заборони абортів в Україні. Цього разу – до робочої групи Міністерства охорони здоров’я з розробки та...

26 травня 2009 р.
ХРИСТИЯНСЬКЕ ВЧЕННЯ – У ШКІЛЬНІ СТІНИ

Урок християнської етики в луцькій ЗОШ № 17. Світлина з архіву Наталії РотченковоїУчора у Волинському інституті післядипломної педагогічної освіти (ВІППО) відбулося третє засідання робочої групи для вивчення шляхів забезпечення кваліфікованого викладання у навчальних закладах курсу «Основи християнської етики». Темою цього засідання було обговорення підручника з цього предмету для шестикласників та робочого зошита до нього. У зацікавленій розмові взяли участь учителька Луцької загальноосвітньої школи № 22 Оксана Гаврисюк – співавторка цієї книги, представники всіх конфесій, які входять до Волинської ради Церков (ВРЦ), управління освіти і науки облдержадміністрації та ВІППО, а також голова громадського об’єднання «Християнський рух за життя» Антоніна Євтодюк. Київський Патріархат на зустрічі представляв священик Андрій Ротченков, директор Центру християнського виховання дітей і молоді.

Свого часу представники ВРЦ одержали пробний варіант підручника, зробили чимало зауважень, які було в основному враховано. Але тепер учасників зібрання непокоять інші, дотичні питання. Тож...

09 квітня 2009 р.
ПОБЛИЖЧЕ ДО ДІТОК

30 грудня 2008 р.

Ковельський районний декан протоієрей Іван Бонис. Світлина Сергія Дубинки«Справжня любов і доброта душі...» – такою була тема семінару вчителів етики та курсів морально-етичних дисциплін Ковельщини, що відбувся у загальноосвітній школі І–ІІІ ступенів с. Зелена. У ній взяли участь декан протоієрей Іван Бонис та священик Василь Фурман, які викладають християнську етику в школах сс. Дубова й Білин. Душпастирі поділилися досвідом учителювання.

Нещодавно ж у дитячому садку «Дзвіночок» с. Дубова відкрито молодшу групу (ясла). На цю нагоду було запрошено отця декана, начальника районного управління освіти Романа Кульцмана та голову сільської ради Павла Безеку. Священик освятив новий підрозділ, подарував йому Остробрамський образ Божої Матері з Дитятком, а мовою, доступною малюкам, розповів, як важливо бути слухняними.

30 грудня 2008 р.
ВПРОВАДЖУВАТИ АКТИВНІШЕ

17 грудня 2008 р.

Ще 18 червня Волинська рада Церков (ВРЦ) заслухала звіт управління освіти і науки облдержадміністрації щодо проведеної роботи із запровадження системного вивчення «Основ християнської етики» у навчальних закладах області. Однак, на жаль, висловлені на тодішньому засіданні пропозиції не стали предметом опрацювання робочої групи ВРЦ. Тим часом в Україні загалом, а у Волинській області зокрема християнська етика впроваджується незадовільно. Досі ця дисципліна є необов’язковою в загальноосвітніх школах (не кажучи вже про дитячі садки або вищі навчальні заклади), викладається не у всіх класах, неналежно забезпечується кадрово й фінансово. Процес гальмує Міністерство освіти і науки. Інколи предмет викладається атеїстами, неоязичниками та іншими нехристиянами, інколи до викладання не...

17 грудня 2008 р.
З ПОВАГОЮ ДО ІНШИХ

16 вересня 2008 р.

У Маневицькій райдержадміністрації відбувся семінар учителів християнської етики, який організувала та провела методист відділу науки й освіти Неоніла Каліс. На захід запросили настоятеля місцевої парафії Вознесіння Господнього священика Михайла Мельничука, який уже 2 роки викладає цей предмет у маневицькій гімназії № 2 ім. А. Бринського. У своїй доповіді душпастир торкнувся актуальних проблем викладання. Основна, на думку о. Михайла, – це поліконфесійність класів, адже на сьогодні спектр релігійних організацій маневицького району дуже широкий. Окрім представників двох гілок українського Православ’я, багато дітей з протестанських сімей і навіть мусульмани. Відтак акцент необхідно, на жаль, робити на позаконфесійності предмету.

16 вересня 2008 р.
1-10  11-20  21-30  31-40  41-50  51-60  61-61
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо