Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Новини

Із прощенням і любов’ю (додано фотосесію)

14 липня 2013 р. Заупокійна літія по жертвах Волинської трагедії в с. Кисилин Локачинського деканату. Світлина інформаційної служби єпархії

14 липня, в неділю, храмах єпархії відбулися заупокійні богослужіння з траурним подзвоном пам’яті жертв Волинської трагедії.

Митрополит Луцький і Волинський Михаїл очолив Літургію та панахиду в кафедральному соборі Святої Трійці обласного центру. У проповіді архіпастир назвав винного цих скорботних подій, що сталися 70 років тому: «Гріх винний, який сидів усередині людини. І тому сьогодні немає за що сховатись тим, хто вчинив цей гріх: ні за національність, ні за віросповідання, ні за ідею. Немає за що сховатись, бо стоять перед лицем Божим, а там – правда. Правда Божа, яка говорить: „не вбий“ та „люби ближнього свого“».

Поставивши за приклад Спасителя, Який простив Своїх кривдників на хресті, високопреосвященний сказав: «Ось і ми повинні простити тим, хто нам зробив кривду, і визнати та покаятися в тому, де ми зробили кривду, – заради великої любові Божої і майбутнього». А щоб запобігти таким випадкам, архієрей дав настанову: «В першу чергу ми повинні викоренити подібну ненависть із свого серця, кожний із свого серця через покаяння та приумноження любові, щоб цей гріх, який є всередині людини, не поширився в цьому світі. Його треба викорінювати, починаючи із себе: каятись потрібно, тому що мале виражається у великому, а велике виражається в малому».

Митрополит при цьому навів символічний приклад: напередодні в цьому соборі взяли шлюб поляк римо-католик із православною українкою. «Перемогла любов, якa цих двох людей привела в храм повінчатись, тому що вони думають про майбутнє. Не зважаючи на національність чи віру, вони прийшли, стали на рушник і попросили Божого благословення на щасливе сімейне життя. А тому будемо берегти любов у своїх серцях і сім'ях заради щасливого майбутнього».

Разом із духовенством та парафіянами за невинно убієнних помолились заступник голови облради Валентин Вітер, перший заступник луцького міського голови Святослав Кравчук та інші посадовці.

Відтак високопреосвященний побував у с. Кисилин Локачинського деканату, де з нагоди скорботного ювілею відправив заупокійні богослужіння на українському та польському кладовищах, перед пам’ятними хрестами. Тут із ним співслужили: декан протоієрей Ігор Дружинець, настоятель місцевої парафії Архістратига Михаїла священик Іван Квік та інше духовенство. До молитви долучився декан монастирів єпархії ігумен Константин (Марченко), ченці жидичинського монастиря Святителя Миколая Чудотворця, багато мирян.

На завершення архієрей виголосив слово й очолив хресний хід до римсько-католицького костелу, куди на той час прибули Президент Республіки Польща Броніслав Коморовський, віце-прем’єр-міністр України Костянтин Грищенко, голови облдержадміністрації Борис Клімчук і облради Володимир Войтович та інші посадовці, представники громадськості. Під спів «Вічної пам’яті» учасники поминання вшанували полеглих покладанням квітів та лампад до пам’ятних знаків.

Цього ж дня у с. Вербаїв Луцького районного деканату настоятель місцевої парафії Апостолів Петра й Павла протоієрей Віктор Михалевич освятив хреста в пам’ять про місцевих жителів, які загинули в ті трагічні часи, та очолив моління за спокій душ невинно убієнних. У липні 1943-го це село, як і багато інших у нашому краї, спалили поляки, що служили в гітлерівській допоміжній поліції.

А напередодні, 13 липня, в луцькому римсько-католицькому соборі відбувся концерт артистів із Польщі з програмою пам’яті жертв Волинської трагедії. З благословіння правлячого архієрея захід одвідав вікарій єпархії єпископ Матфей.

18 липня 2013 р. Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо