Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Новини Архів новин

Свято Богоматері Холмської

21 вересня 2013 р. Перед Холмською чудотворною іконою Пресвятої Богородиці. Світлина Леоніда Максимова

21 вересня, на Різдво Пресвятої Богородиці, Православна Церква вшановує Діву Марію, у Холмській чудотворній іконі прославлену. Цього дня в Луцьку відбулося щорічне паломництво до оригіналу цього образа (кінець ХІ – початок ХІІ століть), що перебуває в Музеї волинської ікони.

Після Божественної Літургії в кафедральному соборі Святої Трійці священнослужителі й віряни хресним ходом рушили до музею. Дорогою, на проспекті Волі, вони зустріли іншу пішу колону духовенства й вірян на чолі з митрополитом Луцьким і Волинським Михаїлом, яка рухалась від тимчасового храму Холмської Богоматері, та рушили разом.

Перед чудотворним образом, встановленим у спеціальному ковчезі на ґанку музею, із високопреосвященним співслужили: канцлер протоієрей Микола Цап, ківерецький декан протоієрей Іван Семенюк, цуманський декан протоієрей Тарас Манелюк, інше духовенство – місцеве та з Тернопільщини. За акафістом Пресвятій Богородиці молились викладачі й вихованці Волинської православної богословської академії (ВПБА), працівники музею, активісти Всеукраїнської організації «Тризуб» ім. Степана Бандери, багато інших мирян.

В архіпастирському слові владика закликав вірних до щирої молитви за щасливе майбутнє неньки України, а також нагадав про потребу складати пожертви на реставрацію ікон, яку проводять у музеї. «Ми пам’ятаємо наші духовні цінності, святині. Тому завжди будемо їх берегти, де б вони не були», – зазначив архієрей.

Директор Музею волинської ікони Тетяна Єлісеєва подякувала митрополитові за тісну співпрацю щодо збереження сакрального мистецтва, виставкової діяльності, за участь студентів ВПБА у мистецьких вечорах. Вона розповіла, що невдовзі буде завершено реставрацію унікальної ікони «Страшний суд», що зберігалась у Троїцькому соборі, а нині перебуває в Національній академії образотворчого мистецтва й архітектури.

23 вересня 2013 р. Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо