Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Новини

Із наставниками ченців

7 грудня 2013 р. Божественна Літургія у домовому храмі Великомучениці Катерини жіночого монастиря Святителя Василія Великого. Світлина інформаційної служби єпархії.

В день пам’яті великомучениці Катерини, митрополит Луцький і Волинський Михаїл очолив Божественну Літургію у Свято-Катеринівському домовому храмі жіночого монастиря Святителя Василія Великого у Луцьку з нагоди престольного свята. Обитель розташовано у будівлі одразу за Троїцьким кафедральним собором.

Із владикою правили: декан монастирів єпархії та намісник монастиря Святителя Миколая Чудотворця в с. Жидичин Ківерецького деканату ігумен Константин (Марченко), ректор Волинської православної богословської академії (ВПБА) священик Володимир Вакін, намісник Замкового Свято-Архангельського монастиря в обласному центрі ігумен Святополк (Канюка), намісник монастиря Успіння Пресвятої Богородиці в с. Сокіл Рожищанського деканату ігумен Яків (Мільян) та інше духовенство. До молитви священнослужителів долучилися намісниця Василівського монастиря ігуменя Анастасія (Заруденець), намісниця монастиря Різдва Христового у Володимирі ігуменя Марія (Ігнатенко), ченці та черниці.

В своїй проповіді високопреосвященний підкреслив, що у важкі хвилини життя потрібно брати приклад саме зі святих, зокрема, з великомучениці Катерини: «Вона змогла – і я зможу, ось вона так зробила – і мені належить так зробити, ось так правильно, – а так неправильно». Адже це людина, яка жила на землі, але життя своє по-особливому присвятила, мала інші духовні цінності.

На думку архієрея читання житій Божих угодників, чи навіть приклад благочестивих ближніх – наших сучасників, надихає на ревну молитву, яку Господь чує і дає те, про що просиш.

Свята Катерина (грекиня родом) жила в 282–305 роках в Олександрії, на півночі Єгипту. Як дочка місцевого правителя вона багато вчилася, опанувала різні науки, тож уже в юному віці була дуже розумною. Завдяки матері та її духовного отця стала ревною християнкою й вирішила стати черницею. В істинності віри в Єдиного Бога та хибності багатобожжя переконала п’ятдесят філософів, яких обрав для цього сам цар. Правитель спершу вмовляв Катерину відмовитись від Христа, та, переконавшись у марності справи, віддав на тортури. Великомученицю колесували, відтак одітнули голову.

07 грудня 2013 р. Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо