Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Новини

Вирівняти спотворене (оновлено)

2 березня 2014 р. Митрополит Луцький і Волинський Михаїл під час проповіді у кафедральному соборі Святої Трійці. Світлина інформаційної служби єпархії.

Простити одне одному провини перед Великим постом і духовно єднатися для захисту України. До цього закликав митрополит Луцький і Волинський Михаїл у проповіді в неділю сиропусну, прощену, 2 березня у кафедральному соборі Святої Трійці. Владика звернувся до громади після Божественної Літургії та молебню, під час якого виголосив молитву за об’єднання Української Православної Церкви, затвердженої напередодні Священним Синодом.

Високопреосвященний пояснив значення посту: «Очищаючи свою душу, людина в першу чергу наближається до Бога. Тому, що одна із Заповідей говорить: „Блаженії чисті серцем, бо тії Бога побачать“. На цьому шляху, за словами архієрея, починати треба в першу чергу із самого себе: виправити те, що стало не таким, як написано в Святому Євангелії. Вирівняти спотворене.

Разом із тим висловлено застереження порівнювати власний подвиг із духовною працею інших: «Господь знає, як людина несе подвиг. І той, хто не обмежувався в їжі, може бути святішим, ніж ти, який голодував, але поїдав ближнього твого словами. Кривди робив на голодний шлунок більше, ніж на ситий. То, можливо, краще тобі було б бути насиченим, ніж поїдати ближнього твого?..»

Митрополит Михаїл також відреагував на агресію Росії, фактичне захоплення нею Криму. Він закликав до глибокої молитви за Україну в ці дні. «Неможливо про це сьогодні не розмовляти. Я також не стримуюся... Це такий братський народ? Агресор, а не братський народ! Якщо це браття слов’яни, то повинні чинити як браття. Якщо це браття по вірі, то хай і чинять по-євангельськи», – наголосив владика.

Підсумовуючи, високопреосвященний закликав усіх українців відкласти непорозуміння, все, що нас розділяє, і єднатися перед лицем спільної небезпеки. «Сьогодні покладаємо надію на Бога. Він може все владнати. Тому, що від нас залежить – молитись. Молитись до Бога. І простити кожному, щоби Він усе владнав і все закінчилося мирно».

03 березня 2014 р. Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо