Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Газета Мистецтво

МИНУВШИНА В ЕКСПОНАТАХ

Володимир Жупанюк. «Історія Братства в особах і подіях»

Андріан КОВАЛЬЧУК,
член Волинського крайового братства Святого апостола Андрія Первозваного

Ідея створення музею історії Братства у планах витала давно. Адже шлях Луцького Хрестовоздвиженського братства (нині – Волинське крайове братство Святого апостола Андрія Первозваного), яке виникло 1617 року, багатий і цікавий. Вивчити його, донести до нинішнього покоління – одне з головних завдань братчиків.

Тому Братство кілька літ тому взялося за вивчення своєї історії. Першим кроком стало перевидання братського «Пом’яника», що вівся з 1618 року і довгий час вважався втраченим. З допомогою працівників Національної бібліотеки ім. В. Вернадського, Волинського краєзнавчого музею вдалося знайти і видати цей унікальний документ, у якому понад тисяча імен. Згодом перевидали з паралельним перекладом зі старопольської на українську майже невідому нашому читачеві книгу Д. Братковського «Світ, по частинах розглянутий», що стало помітним явищем у культурному житті України і Польщі. Торік з кириличного тексту перекладено і перевидано луцький першодрук, якому 380 років, – фототипічний варіант книги «Лямент», що вийшла у друкарні Братства 1628 року і збереглась в Україні у єдиному примірнику. Перевидано й інші книжки минулих літ. Разом із книгами теперішніх і колишніх членів Братства, літературою про них та про історію Братства вони сформували експозицію майбутнього музею, яка постійно поповнюється.

Вагомим, вартісним експонатом стало велике художнє полотно «Історія Братства в особах і подіях» волинського художника Володимира Жупанюка. На зборах братчиків, що вперше відбулись у відремонтованому приміщенні, відбулась його презентація. Тут у чотирьох кімнатах розмістяться експонати, що будуть розповідати про минуле і сучасне цієї організації.

Митець повідомив про нелегку роботу над картиною, яка тривала дев’ять місяців. Можна говорити про творчий успіх автора. На нас дивляться багато осіб, причетних до Братства і нашої віри. Художник вивчав історію, діяльність цих людей, події, побут, одежу тих часів. Тому можна вести річ про правдиве, документальне відтворення минулого. Автор також розповів про свій мистецький шлях, про те, чому в його творчості домінує духовна, церковна тематика, відповів на запитання братчиків. Поки що, до встановлення сигналізації музею, картина зберігається у фондах Волинського краєзнавчого музею. Голова Братства Андрій Бондарчук, на чиї кошти вона придбана, заявив, що передає її музею історії Братства, і що на його замовлення відомий художник Олександр Дишко вже працює над монументальним полотном «Братковського ведуть на страту». Цих два художніх твори будуть одними з центральних експонатів. До речі, є відомості, що в Королівському замку на Вавелі у Кракові зберігається ікона чи картина з Братства чи братської церкви.

Нині головна турбота – накопичення, оформлення експонатів, пошук спонсорів, небайдужих до історії Братства і Православ’я людей, які б долучилися до цієї справи. І першими відгукнулися благодійний фонд «Майбутнє Волині» з Ковеля (засновник Іван Омелянюк), сільгосппідприємство «Рать» Луцького району (голова Віктор Шумський), наші братчики у США Михайло Герець з дружиною та Федір Швець, автор картини Володимир Жупанюк, які зробили посильні внески. Братство не має власних фінансових джерел, із державного бюджету не отримує нічого. Тож вартісний ремонт приміщення не обійшовся без підтримки голови Братства. А в найближчий час треба впорядкувати братський некрополь у підземеллі Хрестовоздвиженської церкви. Цим продиктовано і звернення до небайдужих людей голови Братства та настоятеля братського Хрестовоздвиженського храму протоієрея Василя Клочака.

На зборах голова Андрій Бондарчук вручив благословенну грамоту Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета братчикові Євгену Симоновичу, колишньому старості братської церкви, за заслуги й у зв’язку з 80-літтям.

Волин. єпарх. відом.– 2009.– № 10 (59)

27 жовтня 2009 р. Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо