Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Газета Підсумки

ТОРЖЕСТВО ЦЕРКВИ. СВЯТО АРХІПАСТИРЯ
10 травня в обласному центрі відзначили 20-ліття становлення нашої єпархії та 45-річчя архієпископа Луцького і Волинського Михаїла

10 травня в обласному центрі відзначили 20-ліття становлення нашої єпархії та 45-річчя архієпископа Луцького і Волинського Михаїла. Світлина Леоніда Максимова

Андрій ГНАТЮК,
протоієрей Віталій СОБКО,
Валерія ЛЕСЮК

З нагоди подвійного ювілею було відправлено Божественну Літургію і подячний молебень у кафедральному соборі Святої Трійці, а в академічному облмуздрамтеатрі ім. Т. Шевченка відбулась урочиста академія (засідання). Радість торжества волинян розділили митрополит Чернівецький і Буковинський Данило, архієпископи Хмельницький і Кам’янець-Подільський Антоній, Черкаський і Чигиринський Йоан, єпископи Сімферопольський і Кримський Климент, Ужгородський і Закарпатський Кирил, Харківський і Богодухівський Лаврентій, Вінницький і Брацлавський Онуфрій, Дніпропетровський і Павлоградський Симеон, понад 250 священнослужителів, ченців і черниць, викладачі й вихованці Волинської духовної семінарії, козаки місцевого Стрілецького братства й інші миряни.

Богослужіння очолив митрополит Данило. Вітаючи архієпископа Михаїла, побажав йому пастирської мудрості, великої розсудливості, зазначив, що ювілей – можливість переглянути певний етап свого життя, яке ми повинні якнайповніше присвячувати добрим справам. Наш архієрей подякував за теплі слова й підкреслив, що найрадісніша подія для нього – спільна молитва до Бога великою духовною громадою. А свято єпархії, її діяльність – це історія, яку творимо своїм служінням.

Урочисту академію (режисер-постановник Світлана Жукова, сценарист Міла Хоміч, ведучі – протоієрей Володимир Присяжнюк і Оксана Цап) було насичено зворушливими привітаннями, розповіддю про семирічну діяльність високопреосвященного у нашому краї, яскравими концертними номерами.

Від архієреїв слово мав тимчасовий член Священного Синоду архієпископ Антоній. Він висловив задоволення тим, що з приходом владики Михаїла на Волинь тут розпочався етап активнішого розвитку єпархії.

Канцлер протоієрей Микола Цап виразив щирі побажання від імені священнослужителів і монашества єпархії, подарувавши ювілярові хрест і панагію (нагрудну іконку для єпископів). Поздоровляли архієрея ректор духовної семінарії (ВДС) протоієрей Ігор Швець із хором цього закладу (регент Валентина Нідзельська), директор Центру християнського виховання дітей і молоді священик Андрій Ротченков із хором (керівник Тетяна Толочко).

Після віце-канцлера, старшого капелана єпархії протоієрея Олександра Безкоровайного владику привітали ректор Волинського національного університету ім. Лесі Українки Ігор Коцан та начальник обласного управління МНС України Володимир Грушовінчук.

А мистецькою окрасою вечора стали: архієрейський хор «Оранта» (керівник Василь Мойсіюк), державний академічний волинський народний хор (керівник Олександр Стадник), хор ВДС, чоловічий вокальний квартет «Акорд» (керівник Андрій Гордійчук), зразковий аматорський ансамбль танцю «Волиняночка» (керівники Олена та Олег Козачуки), зразковий танцювальний ансамль «Фаворит» луцької гімназії № 21 (керівник Наталія Мікоян), народний артист України Василь Чепелюк, а також Софія Коць-Онищук.


* * *

Коротко нагадаємо історію єпархії після призначення на кафедру владики Михаїла.

16 березня 2004 року. У Києві помирає великий молитвеник і духівник, один із засновників Київського Патріархату митрополит Луцький і Волинський Яків. В овдовілій волинській єпархії постає питання: хто стане його наступником. Волинь завжди приваблювала церковних ієрархів, бо це одна з найбільших єпархій України. Але ця єпархія потребувала розвитку. Волинь чекала того, хто кому ця робота буде до душі й посильна. Тимчасово на 40 днів на Волинь направлють митрополита Даниїла. За цей час Синод остаточно мав визначитися, хто очолить волинську кафедру.

31 травня 2004 року. Під час храмового свята кафедрального собору Святої Трійці в Луцьку Патріарх Філарет представляє волинянам нового очільника – єпископа Михаїла.


* * *

За 7 років єпархія набула нового обличчя, змінилося її життя. У нового архієрея і його підлеглих – роботи було хоч відбавляй. Але треба, щоб про цю роботу знали і долучались усі вірні.

Канцлером єпархії залишається настоятель Свято-Юріївського храму в Луцьку протоієрей Микола Цап. На його відповідальності – організація наймасовіших заходів єпархії, які узгоджуються з керівництвом міста й області, а також прийом мирян із різних питань. І саме йому доводиться залагоджувати ті непорозуміння, які іноді виникають між священиком і мирянами.

Одним із перших указів владика Михаїл видає указ про створення прес-служби. А в грудні 2004 року виходить перше число газети «Волинські єпархіальні відомості». Керівником прес-служби стає протоієрей Віталій Собко. Вона переросла в інформаційно-видавничий центр, який тепер об’єднує сім відділів.


* * *

Не пройшло й року, як владику спіткало перше важке випробування – пожежа в семінарії. Головне, що всі лишилися живі. Але де мають жити і навчатися студенти? Одне було добре, що навчальний рік підходив до завершення. За три місяці підготували житлові й навчальні кімнати. Розпочалося будівництво сучасної семінарії.

За ректорства протоієрея Ігоря Швеця заклад набуває більшого авторитету. Сюди приїжджають навчатися навіть з-за океану. Для спорудження сучасного корпусу необхідні були фахівці. У єпархії з’являється нова людина – інженер Надія Мироненко, на плечі якої й лягає великий тягар зведення семінарії. Вона стає одним з основних консультантів владики і щодо будівництва храмів, а згодом допомагає впорядкувати і земельні питання настоятелям усіх парафій.

Зміни відбуваються і в державі. Деякі нові закони й нормативні акти зачіпають інтереси Церкви. Має бути людина, здатна кваліфіковано їх захищати. Владика створює нову посаду – єпархіального юриста. Ним стає колишня викладачка одного з волинських вишів Юлія Спіріна. Паралельно вона очолює і єпархіальне видавництво «Ключі». Однак згодом переходить лише на юридичну практику, а керівником видавничого відділу з кінця 2010 року стає колишній директор Волинської обласної друкарні Дмитро Головенко.

Аби церква всесторонньо могла допомагати людям, створили відділ організації благодійності та соціального служіння, який очолює Валерія Лесюк. Розпочиналася робота з проведення свята Миколая разом із добровольцями з Волинського інституту економіки та менеджменту для хворих дітей в онкогематологічному центрі обласної клінічної дитячої лікарні. Наступні кроки – різдвяний благодійний обід для нужденних та самотніх людей, на який завітали близько тридцятьох осіб, доброчинна акція «Подаруй дитині книгу в лікарню!» співпраця з організацією «SOS Smile» (Данія) тощо.

...Єпархія продовжує розростатися. Будуються нові храми, налагоджується співпраця з навчальними і лікувальними закладами. Для цього створено капеланську службу, яку очолює протоієрей Олександр Безкоровайний. Завдяки їй управління єпархії уклало угоди з 11 медичними закладами Луцька, майже з усіма вишами. Першим закладом, де з’явився капелан, був Волинський інститут ім. В. Липинського МАУП. Він же став першим навчальним закладом, з яким розпочалася тісна співпраця. Згодом такі угоди капеланська служба уклала з Волинським національним університетом ім. Лесі Українки. На його території освячено місце під будівництво храму Софії – премудрості Божої. Раніше каплицю Мучениць Віри, Надії, Любові та Софії збудовано в Луцькому біотехнічному інституті. Також розпочато спорудження храму для працівників МНС.

Однак якщо з усіма цими людьми вірні знайомі менше, то очільницю цього підрозділу консисторії знає широке коло мирян. Керівник паломницького центру «Осанна» Лариса Савчук за 6 років діяльності перевезла по святих місцях близько 50 тисяч прочан, із них до 700 чоловік побували в закордонних прощах. Станом на 9 травня 2011 року відбулося 14 поїздок на Святу Землю, дві – в Росію і одна – в Грузію. Щомісяця відбуваються богомілля по святих місцях України.

Ми багато говоримо про владику-натхненника, про владику-будівничого, про владику-реформатора. Але найперше він монах, і головна його функція – молитися, вести до спасіння. Він – як капітан, який повинен вести до рятунку свій корабель, на якому, як у Ноєвому ковчезі, зібралася паства. Молитва – невидима, це інтимна справа, і про духовний подвиг владики мало хто знає. Він може допомогти людям, але інформація про це залишається закритою.


* * *

На продовження давньої української традиції він підхоплює справу ченців минувшини і засновує чотири монастирі – два жіночих і три чоловічих.

З приходом владики Михаїла у Волинській єпархії склалися певні традиції: молебні за журналістів, відроджене велике освячення води на Стиру, хресні ходи до образа Холмської Божої Матері, загальноміські хресні дороги у Страсну П’ятницю, участь у вшануванні святого князя Володимира і Дня хрещення України-Руси тощо, участь у телемарафонах; започатковано православні молодіжні табори тощо.

Волин. єпарх. відом.– 2011.– № 5–6 (78–79)

30 червня 2011 р. Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо