Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Газета Духовна школа

«СПІВАЙМО БОГУ НАШОМУ...»

Вихованки регентського відділення Волинської духовної семінарії УПЦ КП

Валентина НІДЗЕЛЬСЬКА,
завідувач регентського відділення ВПБА

Регентське відділення Волинської православної богословської академії готує регентів (диригентів) церковних хорів із додатковою спеціалізацією «Викладач основ християнської етики».

На регентське відділення приймаються особи православного віросповідання чоловічої і жіночої статей віком від 15 до 35 років на стаціонарне відділення і від 18-ти – на заочне, які мають середню, базову середню, вищу освіту, з музичною освітою чи без неї.

Перший набір до регентського класу відбувся в 1993/1994 н. р., навчання тривало 2 роки.

У 1996-му клас було реорганізовано у відділення із трирічним навчанням.

Керує навчальним процесом і стежить за організацією духовно-виховної діяльності регентського відділення ректор академії.

Регентське відділення відрізняється від світських навчальних закладів тим, що крім отриманих знань дає духовне виховання – усе супроводжується молитвою. Життя цієї школи безперервно пов’язане із церковним життям. За роки існування регентського відділення накопичено досвід поєднання традицій світської й духовної музичної освіти.

Навчаючись, студенти відділення отримують церковно-співочу і початкову богословську освіту. Студенти вивчають теорію і практику церковного співу, його різноманітні історичні й літургічні аспекти, індивідуальні музичні дисципліни (вокал, диригування, фортепіано), а також загальноцерковні – церковний устав, літургіку, вступ у догматичне богослів`я, біблійну історію, Старий Заповіт, Новий Заповіт, історію УПЦ, загальноцерковну історію та ін.

Під час навчання майбутні регенти проходять практику в Свято-Троїцькому кафедральному соборі Луцька, на парафіях Волинської єпархії, у монастирі Різдва Богородиці м. Володимира.

Вихованці відділення беруть участь у місіонерських поїздках, де безпосередньо знайомляться із парафіяльним життям і передають свій співацький досвід церковним хорам.

Основний склад вихованців регентського відділення – дівчата із православних сімей. Серед випускниць попередніх років відзначимо Наталію Ротченкову, викладача Центру християнського виховання дітей та молоді при Троїцькому соборі, яка стала переможцем Всеукраїнського конкурсу «Учитель року» з предметів морально-духовного спрямування 2010 р. в м. Острог і є головою методичного об’єднання вчителів основ християнської етики та естетики Луцька, монахинь Галину (Стець) і Наталію (Кудрянську), які несуть послух у монастирях Волині та Дніпропетровщини.

Навчання в регентському відділенні підпорядковане уставному порядку, який зорганізовує молоду людину і загартовує на все майбутнє життя.

Випускники відділення направляються на парафії Волинської та інших єпархій.

Волин. єпарх. відом.– 2011.– № 7 (80)

27 липня 2011 р. Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо