Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Газета Чернеча аптечка

Догляд за волоссям і шкірою голови

Підготував Андрій ГНАТЮК

Поради за книгою «Повна енциклопедія православної монастирської медицини» базуються на методах лікування, що здавна побутують в обителях. Усі рецепти – досвід ченців-лікарів – вельми прості й звичні. Однак закликаємо не займатися самолікуванням, адже будь-який дар природи по-різному діє на кожен організм. Перш ніж приймати той чи інший засіб, проконсультуйтеся з лікарем.

Дивовижні властивості вина здатні оздоровити шкіру й волосся.

Лікування тонкого й ламкого волосся

Необхідно 15 г дігтярного мила, третину склянки білого вина, пів чайної ложки касторки.

Приготування. Тричі на місяць застосовуйте як мийний засіб тільки цей. На вологе волосся нанесіть половину підготовленого розчину, розітріть його на голові до піни, старанно промиваючи волосся і м’яко масажуючи шкіру голови. Розчин, який залишився, нанесіть на трохи підсушене рушником волосся і, масажуючи, залиште на 3–4 хв. Потім старанно змийте ледь теплою водою і сполосніть прохолодною. 

Сухе волосся спричиняє лупу й підвищену ламкість, може мати усічені кінці. Саме тому їх варто підживлювати, відновлювати й зміцнювати особливим розчином.

СПОСІБ 1

Потрібно: півсклянки білого вина, 1 склянку висівок, 250 мл води. 

Приготування. Залийте висівки холодною водою і поставте на малий вогонь. Після того як суміш закипить, дайте їй поваритися 2–3 хв і зніміть з вогню. Коли розчин трохи охолоне, влийте біле вино і залиште настоюватися ¬35–40 хв у теплому місці. Потім відвар процідіть через складену в декілька разів марлю, добре відіжміть висівки. 

Застосування. Підготовленим відваром, розчиненим такою ж кількістю води, сполосніть чисте вологе волосся.

СПОСІБ 2

Потрібно: 3 столові ложки червоного вина, по 1 чайній ложці огіркового соку й мигдалевої олії, 50 г ріпчастої цибулі.

Приготування. Цибулю натріть на дрібній тертці та змішайте з вином. Після цього додайте олію і все старанно змішайте.

Застосування. М’яко втирайте розчин у шкіру голови, особливо в кінчики волосся. Через 10 хв старанно вимийте його теплою водою, а потім промочіть нагрітим рушником. Маску наносьте на волосся один раз на 4–5 днів упродовж 2 місяців. Потім зробіть перерву на 1–2 місяці й повторіть курс лікування.


Маска для сухого і ламкого волосся

Потрібно: 1 жовток, 1 столову ложку червоного вина.

Приготування. Візьміть жовток, додайте до нього червоне вино, потім усе добре перемішайте.

Застосування. Цю кашку наносьте на чисте, трохи вологе волосся. Після цього голову огорніть целофаном, а потім рушником. Через 15 хв волосся сполосніть ледь теплою водою. 


Маска із вина й сироватки 

Потрібно: 100 мл сироватки, 50 мл червоного вина.

Приготування. Візьміть сироватку, додайте червоного вина, добре все змішайте. 

Застосування. Нанесіть суміш на чисте волосся. Голову обмотайте рушником. Через півгодини волосся сполосніть прохолодною водою, але повторно не мийте.



Вітамінна маска для волосся 

Потрібно: 1 зубчик часнику, 1 жовток, 50 мл червоного вина.

Приготування. Натріть на тертці часник. Виділений сік змішайте з жовтком і вином.

Застосування. Отриману маску нанесіть на чисте волосся і протримайте близько півгодини, після чого змийте прохолодною водою.


Маска для слабкого волосся 

Потрібно: 30 мл ріпакової олії, 1 жовток, 20 мл червоного вина, 50 мл сироватки.

Приготування. Усі компоненти старанно змішайте.

Застосування. Нанесіть маску на вологе волосся. Тримайте півгодини, після чого змийте теплою водою з додаванням настоянки із квіту ромашки. Такі процедури проводьте не рідше 2 разів на тиждень.


Маска проти лупи й випадання волосся

Потрібно: 1 чайну ложку меду, 50 мл червоного вина, 1 зубчик часнику.

Приготування. Мед змішайте з натертим часником, додайте вина.

Застосування. Отриману масу втирайте в коріння волосся, змивайте не раніше ніж через півгодини. Цю маску наносити на вологе чисте волосся.

Для послабленого волосся ефективне закутування з використанням теплого червоного вина. Воно зробить волосся блискучим і слухняним, оздоровить шкіру голови. Таке огортання підійде для будь-якого типу волосся.

Потрібно: третину склянки червоного вина, 10 г олії з пророщеної пшениці, 1 столову ложку лимонного соку.

Приготування. Вино підігрійте на паровій бані, щоби стало гарячим, але не доводьте до кипіння. Улийте в нього олію й розмішайте, поки воно не розчиниться. Додайте соку.

Застосування. Нанесіть теплий склад на вологе волосся і тримайте 15 хв, накривши голову поліетиленовою плівкою. Змийте теплою водою. Проводьте подібні процедури двічі на місяць.


Зміцнювальне огортання для нормального волосся

Потрібно: по 1 столовій ложці червоного вина й полуниці, 2 столові ложки йогурту, 1 чайну ложку ріпакової олії.

Приготування. Змішайте вино і йогурт (без домішок) із олією. Полуницю розчавіть до кашки і додайте у винну суміш. Усе старанно змішайте.

Застосування. Нанесіть на чисте волосся на 20 хв. Рушником чи хустиною обмотайте голову. Старанно промийте теплою водою, потім промокніть рушником і висушіть.

Сушити волосся феном після такого закутування не рекомендується. Проводьте процедуру раз на 10 днів.


Зміцнювальний бальзам для жирного волосся

Потрібно: по 2 столові ложки білого напівсухого вина і ягід горобини, по 1 столовій ложці знежиреного сиру чи лимонного соку.

Приготування. Змішайте вино із сиром так, щоб вийшла м’яка однорідна маса без грудочок. Стиглі ягоди подрібніть через м’ясорубку і змішайте з лимонним соком. Змішайте все до однорідної маси.

Застосування. Суміш нанесіть на волосся, старанно втираючи (але не пошкодьте волосся!) у шкіру голови. Бальзам залиште на ­10–12 хв. Змивайте теплою, не гарячою водою, а потім сполосніть прохолодною.


Бальзам для жирного й нормального волосся

Потрібно: третину склянки червоного вина, чверть склянки березового соку, 70 мл відвару ріпакового коріння.

Приготування. Свіжий сік змішайте з вином і відваром коріння.

Приготування. Утирайте готову суміш у шкіру голови 1–2 рази на тиждень перед тим як мити волосся. Зберігати суміш можна в темному прохолодному місці, щільно закритою.


Зміцнювальний бальзам для сухого волосся

Потрібно: 1 столову ложку червоного вина, 2 столові ложки вершків, пів чайної ложки олії з пророщеної пшениці (можна замінити оливковою чи соняшниковою).

Приготування. Вершки з вином добре змішайте. Улийте туди ж олію. Отриману суміш старанно змішайте до однорідності.

Застосування. Нанесіть на вологе чисте волосся, старанно втираючи в шкіру. Через 15 хв змийте теплою водою, ретельно промиваючи. Після цього промокніть рушником.

27 листопада 2012 р. Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо