Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Газета Відповідь богослова

Свята водиця для колісниці

Свята водиця для колісниці

Запитання

Чому ми освячуємо автомобіль і взагалі всяку річ? Чи авто стає після освячення святим?


Відповідає священик Андрій ХРОМЯК, викладач Волинської православної богословської академії, кандидат богословських наук

У християнській традиції прийнято освячувати не тільки себе, своє житло, але й ті речі, якими користуємося, оскільки весь світ, що оточує нас, Бог створив благим і досконалим. Людина після гріхопадіння спотворила цей стан буття. При цьому, створюючи нові речі, вільна особистість людини-творця перебуває у певній взаємодії з Богом. Віруюча людина усвідомлює, що будь-яка творчість, включаючи і виробництво, є співтворчістю і має джерело в тому творчому дар, який отримала людина, створена Всевишнім. Тому, створюючи ті чи інші речі, людина присвячує їх Богу. І ця посвята знаходить своє вираження в освяченні речей.

Сучасна людина в автомобілі проводить значну частину часу. Крім того, ми знаємо сумну статистику аварій на дорогах. Усе це спонукає християн звертатися до Бога, щоб Господь зберіг нас і наші машини. Освячуючи авто, людина цим констатує, що присвячує себе, цей автомобіль, свої діла і думки Богу. Тому ті люди, які думають, ніби освячення автомобіля досить, щоб ніколи не потрапити в аварію, повинні пам’ятати: освячуючи машину, освячуємося самі й повинні відповідати цьому освяченню. Тут навіть більш доречне слово «благословення»: молитовно закликаємо Боже благословення на засіб пересування, на мирний і благополучний шлях тому, хто користується ним для добрих діл.

Тому таке освячення – не якась автоматична дія: його дієвість безпосередньо залежить від того, наскільки люди, які просять церковного благословення, самі відповідають своїм життям тій святості та благодаті Божій, яка подається Церквою. І при освяченні машини, і при будь-якому іншому священнодійстві все залежатиме від самих людей, від їхньої віри, від щирості їхньої молитви до Бога.

Перед освяченням автомобіль підганяють до храму. Потрібно відчинити капот, двері й багажник. Панотець звершує давній чин освячення колісниці: читає ряд молитов, кропить машину святою водою тощо. У салоні на передній панелі розміщується іконка (у церковних магазинах можна придбати образка, що легко кріпиться до панелі).

Але Христос зустрічає біля храму не машину, а того, хто в машині. До Христа можна прийти різними шляхами. Можна приїхати на лімузині, можна покликати Його в свій дім. Потрібно пам’ятати, що саме ви в цей момент зустрічаєтеся зі Спасителем, що Спаситель зустрічає вас, а не речі, які належать вам.

Освячення автомобіля накладає певні обов’язки. Після освячення в ньому не можна, наприклад, курити. І найважливіше: водій повинен намагатися не порушувати правила дорожнього руху. Якщо некоректно поводиться щодо інших учасників дорожнього руху, ризикує безпекою людей – він чинить гріх. І гріх буде ще важчий, якщо ці порушення коїтимуться в освяченому автомобілі. Людина повинна пам’ятати, що автомобіль – усього лише засіб пересування. Освячуючи автомобіль, вона прагне освятити себе, зберегти свою безсмертну душу.

Бажаєте одержати відповідь православного богослова на Ваші запитання? Звертайтесь до редакції: 43025 Луцьк, Градний узвіз, 1; (0332) 72-21-82; vyev@ukr.net

17 квітня 2013 р. Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо