Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Газета Відповідь богослова

Причина для розлучення

«Чи може рукоприкладство зі сторони чоловіка бути підставою для розірвання шлюбу?»

Відповідає священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, кандидат богословських наук

У Священному Писанні підстава для розлучення зазначена тільки одна – перелюб: «А Я кажу вам: хто розведеться з жінкою своєю, хіба що через її любодійство, призводить її до перелюбства; і хто візьме шлюб з розлученою, той перелюбствує» (Мф. 5:32). Чому зроблено виняток для перелюбу? Тому, що подружня зрада фактично руйнує сімейний союз.

Сумний стан сім’ї, де чоловік б’ється. Але не менш важко буває дружині від чоловіка (як, втім, чоловіку від дружини), який пальцем не зачепить, але боляче ранить словом, принижує й ображає. Третій п’є. Хтось відсторонюється від сімейних справ, і все лягає на дружину, яка надломлюється під цією ношею. А скільки сімей, де чоловік проводить весь вільний час біля телевізора, а до жінки байдужий, від чого вона сумує. Але це ще не причина для розлучення. Перш за все треба випробувати себе – чи все зроблено для виправлення взаємин у сім’ї. «Хто мудрий і розумний між вами? Доведи це на ділі добрим поводженням з мудрою лагідністю» (Як. 3:13).

Мета християнського шлюбу одна – спільне спасіння. Якщо навіть один із подружжя ще не став на цей шлях, то на віруючу «половинку» покладається особлива відповідальність: плодами свого духовного життя навернути невіруючого. «Звідки ти знаєш, жінко, чи не спасеш чоловіка? Або ти, чоловіче, звідки знаєш, чи не спасеш жінки? Тільки кожен роби так, як визначив йому Бог; і кожен, як покликав Господь. Так я наказую по всіх церквах» (1 Кор. 7:16–17).

Християнство – релігія воскресіння. Воно нікого не вважає безнадійним. До останнього подиху людини залишається надія на її спасіння. Якщо ж дружина не донесе свій хрест, а чоловік не спасеться, то яку відповідь вона дасть Богу на Суді? Не завжди наші зусилля приносять бажаний результат. Однак ніякий труд на благо ближнього не пропаде, а послужить нам для виправдання.

Бажаєте одержати відповідь православного богослова на Ваші запитання? 
Звертайтесь до редакції: 43025 Луцьк, Градний узвіз, 1; (0332) 72-21-82; hazeta.vyev@gmail.com

28 листопада 2014 р. Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо