Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Газета Відповідь богослова

ФЕН-ШУЙ ТА ПРАВОСЛАВ’Я
Зацікавлення культурним явищем не повинно призводити до містичних практик

Фен-шуй та Православ’я

 

Запитання

Останнім часом усе популярнішим стає фен-шуй. Як до нього ставитись православним християнам?

 

Відповідає священик Андрій Ротченков

Фен-шуй є одним із напрямків давньокитайської даоської релігійної традиції. Китайське словосполучення фен-шуй перекладається – «вітер і вода». Послідовники цього напрямку стверджують, що його метою є налагодження гармонійних відносин людини із собою та навколишнім світом. Практично це, мовляв, досягається налагодженням правильного руху животворчої енергії «ци», яка нібито пронизує все живе. Вона буде правильно рухатись, якщо, буцім, будувати своє житло лише в певному місці, відповідно до вашого знаку зодіака, розташовувати меблі також у певній відповідності енергетичним потокам... Твердять, що від правильної циркуляції цієї енергії залежить особисте щастя людини, її взаємини з іншими, кар’єрний ріст і матеріальний достаток.

Чому деякі християни захоплюються цим та подібними східними релігійними напрямками? По-перше, тому, що часто бачать навколо себе формальних християн, які лише за назвою, а не за суттю є послідовниками Христа. Тому шукають глибокої релігійності в інших, нетрадиційних для нас релігіях. Друга причина – це природне прагнення людини до всього таємничого, загадкового, нового.

Що ж помилкового з точки зору Православ’я містить фен-шуй? Він тісно пов’язаний з астрологією та іншими видами ворожби. Тобто стверджується, що доля людини залежить від певного розміщення зірок у момент її народження. Від цього нас застерігає ще Старий Заповіт. Зовнішність, стать, навіть певні риси характеру – це дається людині. Але «доля» – не жорстка необхідність. Християнин з Божою допомогою перемагає обставини, змінює характер, освячує себе.

Послідовники фен-шуй помилково великого значення надають зовнішнім умовам. Буцімто секрет щастя полягає у правильному розташуванні меблів. Виходить, щоб налагодити взаємини в сім’ї, не треба молитися до Господа, не варто думати, що треба змінити в своїй душі, у своєму ставленні до людей. Потрібно лише переставити ліжко в інше місце чи повісити в кімнаті оберіг – і стосунки з рідними чи колегами відразу стануть чудовими.

Також фен-шуй тісно пов’язаний із хіромантією (ворожінням за лініями долоні) та іншими магічними практиками. Магія від релігії відрізняється тим, що звертаються не до Бога чи небожителів, а до злих духів. Релігійна людина, розмовляючи з Небом, благоговійно просить, а послідовник магії – наказує і вимагає.

Як ставитись православним до подібних релігійних течій? З терпінням: це теж своєрідні пошуки Бога людством. Але не треба забувати, що, наприклад, давньокитайська мудрість є дохристиянською. Вона лише підкреслює, на якій висоті стоїть Євангеліє порівняно з цими вченнями. Можна, очевидно, цікавитись як культурним феноменом, але не практикувати, оскільки у цих вченнях є дуже великі розбіжності з Християнством.

Бажаєте одержати відповідь православного богослова на Ваші запитання? Надсилайте їх до редакції на адресу 43025, Луцьк, Градний узвіз, 1 або телефонуйте - (0332) 72-21-82

Волин. єпарх. відом.– 2007.– № 8–9 (33–34)

27 вересня 2007 р. Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо