Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Газета Історія

ВОЛИНЬ ВШАНУВАЛА КНЯЗЯ РОМАНА МСТИСЛАВИЧА

Андрій ГНАТЮК

Меморіальна дошка на Успенському соборі у Володимирі. Фото Сергія ДубинкиЦього року виповнилося 800 років з дня смерті засновника Волинсько-Галицької держави Романа Мстиславича. У Володимирі-Волинському на Успенському соборі, збудованому батьком князя, відкрито й освячено меморіальну дошку. Нині храм, який з наступного року почне готуватись до відзначення 850-ліття, належить Московському Патріархатові. Але чи не найбільш ваагомою подією стало те, що участь в акції взяли дві гілки розділеного православ’я. Між архієреями – архієпископом Володимир-Волинським і Ковельським Симеоном (УПЦ МП) та єпископом Луцьким і Волинським Михаїлом (УПЦ КП), не відчувалось ворожнечі. Навпаки, вони вітали один одного.

Найбільша заслуга Романа Мстиславича, що в часи розбрату, а це 1199 рік, він зміг об’єднати Волинську і Галицьку землі в єдине Волинсько-Галицьке князівство. Воно мало спільні кордони, армію і грошову систему. Один з польських істориків пише про нього: «Роман за короткий час так піднявся, що правив майжен всіма землями і князями Русі». Галицький літописець називає його самодержцем. Така характеристика відбита і на меморіальній дошці, автором якої є Ірина Дацюк, художній редактор нашого часопису. Сьогодні ж українці знову розділені і, найперше, церковно.

Квіти до символічного каменя, де згодом має постати пам’ятник князю Романові Мстиславичу. Фото Сергія ДубинкиЧи не вперше за час розділення церкви у Володимирі-Волинському єпископи Московського і Київського Патріархатів зробили кроки назустріч. Вони разом молились за упокій душі Мстислава, пройшли хресним ходом навколо собору, разом поклали квіти до символічного каменя, де згодом має постати пам’ятник князеві. А владика Симеон підтримав прагнення владики Михаїла у необхідності об’єднання Православної Церкви в Україні і висловив свою позицію, що теж прагне і молить Бога за це.

27 липня 2005 р. Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо