Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Новини

Діти і молодь

Віфлиємський вогонь – у Колках
ІЗ ДАЛЕКОГО ВІФЛЕЄМА

Уже котрий рік волиняни зустрічають Різдво з вогнем, запаленим у Віфлеємі. По всьому світу цей пломінь із рук у руки, з країни в країну передають члени національних скаутських організацій.

На українсько-польському державному кордоні наші скаути – пластуни – взяли цей вогонь від скаутів польських – харцерів. 3 січня в Луцьку, в головному храмі Волинської єпархії Троїцькому кафедральному соборі для зустрічі полум’я зі Святої Землі зібрались архієпископ Луцький і Волинський Михаїл, священнослужителі й численні віряни. Владика промовив архіпастирське слово, пластуни під гітари й сопілку виконали різдвяні піснеспіви. По тому кожен охочий узяв вогник із батьківщини Христа на ґнотики своїх свічок і лампадок. Вогонь із Віфлеєма розійшовся по Волині – по церквах, дитячих будинках, лікарнях...

05 січня 2010 р.
Протоієрей Юрій Близнюк
НОВЕ ПРИЗНАЧЕННЯ

Архієпископ Луцький і Волинський Михаїл призначив інспектором з питань місійної діяльності духовної консисторії клірика нижнього храму кафедрального собору Святої Трійці протоієрея Юрія Близнюка. Цю посаду, що дотепер була вакантною, зараховано у штат капеланської служби єпархії.

Відтепер о. Юрій займатиметься організацією поширення, пропагування православної віри в обласному центрі та по всій єпархії, насамперед серед молоді, а також вестиме духовні заняття для дорослих у нижній церкві Троїцького собору замість священика Андрія Ротченкова.

Протоієрей Юрій Близнюк – випускник Волинської духовної семінарії і Сумського державного педагогічного університету. Окрім служіння на парафіях був директором недільної школи при кафедральному соборі, пізніше перейшов у Сумську єпархію, де викладав основи християнської етики й моралі в Гімназії № 1 та інших навчальних закладах обласного центру, був головою Православного молодіжного центру Великомученика Георгія Переможця...

28 грудня 2009 р.
Священик Михайло Мельничук. Світлина прот. Віталія Собка
БЛАГОВІСТЯ В КНИГОЗБІРНЯХ

Настоятель парафії Вознесіння Господнього у Маневичах священик Михайло Мельничук у справі євангелізації щільно співпрацює з районними бібліотеками (ми про це вже писали не раз). Ось іще новини про це.

9 грудня душпастир зустрівся в бібліотеці для дітей із дев’ятикласниками ЗОШ № 1 райцентру на годині спілкування «Давайте поговоримо». Чи важко виконувати Божі Заповіді в наші часи? – таке питання обговорювали того дня. Господь дав нам Заповіді і Він же дає засоби для виконання їх – до такого висновку підвів школярів о. Михайло.

Наступного дня, 10 грудня, душпастир зустрівся з одинадцятикласниками тієї ж школи та учнями Маневицького професійно-технічного ліцею в районній бібліотеці для дорослих. Тема зустрічі звучала так: «Погляд сьогодення: смертна кара – за чи проти?». Хоча, як відомо, страту в Україні відмінено, проте подекуди лунають вимоги законодавчо відновити її. Майже всі старшокласники, які поспілкувалися того дня з о. Михайлом, залишилися...

12 грудня 2009 р.
IV Всеукраїнський форум керівників молодіжного православного руху «Православне розуміння лідерства». Світлина з сайта Cerkva.info
СПРАВИ ПІДУТЬ КРАЩЕ

У Михайлівському Видубицькому чоловічому монастирі відбувся IV Всеукраїнський форум керівників молодіжного православного руху «Православне розуміння лідерства». У ньому взяли участь керівники єпархіальних відділів у справах молоді та голови православних молодіжних братств і центрів. Від нашої єпархії у Форумі взяли участь голова Молодіжного братства Преподобного Миколи-Святоші, князя Луцького, Андрій Когут і братчик Олег Самолюк. Було представлено річний звіт Братства та капеланської служби, що координує молодіжну роботу в нашій єпархії.

Після пленарного засідання учасники Форуму взяли участь у тренінгу «Ефективні методи комунікації», проведеному фахівцем-психологом Світланою Жовніренко, і взяли від неї дуже багато. Адже, за словами А. Когута, саме невміння спілкуватися, доходити до різних груп молоді, боязкість брати ініціативу – чи не найбільші перепони у розбудові молодіжного руху в нашій Церкві.

12 грудня 2009 р.
Свічкова хода з нагоди Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом, Луцьк. Світлина Леоніда Максимова
ЯК І ЩОРОКУ

Кожен рік у Луцьку проходять заходи до Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом. І цього року 1 грудня протоієрей Віктор Михалевич, настоятель храму Святої Софії – Премудрості Божої у Волинському національному університеті ім. Лесі Українки, капелан цього закладу протоієрей Михайло Бучак, вихованці Волинської духовної семінарії та Луцького базового медичного коледжу провели свічкову ходу. Учасники пройшли вулицею Лесі Українки до Театрального майдану і там виклали зі свічок і лампадок загальновизнаний символ таких заходів – червону стрічку.

04 грудня 2009 р.
РАДИЛИСЯ, ДИСКУТУВАЛИ

Священик Михайло Мельничук. Світлина прот. Віталія СобкаУ Маневицькому райвідділі освіти і науки відбувся районний семінар учителів основ християнської етики. В ньому взяв участь і настоятель місцевої парафії Вознесіння Господнього священик Михайло Мельничук, який, маючи окрім богословської освіти також педагогічну, викладає цей предмет у Маневицькій загальноосвітній школі № 2.

Зокрема, після ознайомлення учасників з програмою курсу, він висловив свої міркування щодо календарно-тематичного плану, поділився досвідом планування окремих уроків. Суперечку серед учасників заходу викликали побажання отця, щоб уроки розпочиналися з християнського привітання, вступних молитов (програмою передбачено лише повідомлення учням, що такі привітання й молитви існують). Врешті з цією думкою погодилися. А от із пропозицією о. Михайла, щоб на заняттях працювати безпосередньо із текстом Біблії, учасники семінару згодилися без дискусій.

Душпастир також висловив переконання, що педагогічна освіта священика має бути достатньою підставою для викладання християнської етики (теперішній порядок вимагає на це письмову згоду батьків усіх учнів класу)...

11 вересня 2009 р.
Православний молодіжний табір
ПРОЧИТАВ? ПРИЄДНУЙСЯ!
(оновлено)

З 25 липня по 3 серпня поблизу містечка Богуслав Київської єпархії відбувся черговий Всеукраїнський православний молодіжний табір «Пляшева–2009». У ньому взяли участь близько 150 молодих людей із різних куточків України: Київщина, Волинь, Чернівці, Сумщина, Херсон, Рівненщина, Чернігівщина, Луганськ, Тернопільщина тощо. Приємно зазначити, що священнослужителі, які чи не найбільше спричинилися до його організації, служать або служили в нашій єпархії.

На цьогорічному таборі кожен курінь (а їх було тринадцять) мав свого курінного духівника, і він постійно опікувався своїм куренем. Окрім того, був духівник усього табору – протоієрей Віктор Михалевич. Молебні, акафісти, всенічну та Літургії очолював голова Синодального управління у справах молоді єпископ Полтавський і Кременчуцький Федір. Духовні лекції («Язичництво в Православ’ї», «Походження та сенс існування зла», «Підготовка до шлюбу та сімейні відносини», «Ігроманія, інтернет, шкідливі звички» тощо) провадив єпископ Кіровоградський і Голованівський...

05 вересня 2009 р.
Рясне благословення луцьким випускникам. Світлина прот. Віталія Собка
ДОБРЕ ЗАКІНЧЕННЯ, ДОБРИЙ ПОЧАТОК

Нині в православних церквах – чимало молоді, але цими днями юних облич у храмах було особливо багато. Адже останніми роками встановилась традиція: одержавши атестати, випускники середніх навчальних закладів спершу йдуть у церкву подякувати Богові за здобуту освіту, отримати благословіння перед тим як розпочати новий життєвий етап.

Цього року 1675 лучан закінчили навчання у школах. Найкращі з них – медалісти, лідери учнівського самоврядування, переможці різноманітних олімпіад – зібралися 26 червня в народному домі «Просвіта». З поміж інших їх привітав та благословив на доросле життя архієпископ Луцький і Волинський Михаїл.

Того ж дня владика, декан Свято-Троїцького кафдерального собору протоієрей Микола Нецкар, старший капелан єпархії протоієрей Олександр Безкоровайний, інші священнослужителі відслужили численні подячні молебні. Адже до головного храму Волині прийшли випускники п’ятнадцяти...

29 червня 2009 р.
Архієпископ Михаїл вручає диплом бакалавра богослів’я випускникові Волинської духовної семінарії. Світлина прот. Віталія Собка
У ДУХОВНИХ ШКОЛАХ – ВИПУСК

4 червня у Волинській духовній семінарії (ВДС) – особливий день: п’ятнадцятий випуск із часу її відновлення у лоні Київського Патріархату. Із цієї нагоди ректор протоієрей Ігор Швець, викладачі й випускники у священному сані відправили Божественну Літургію у кафедральному соборі Святої Трійці та подячний молебень, який очолив архієпископ Луцький і Волинський Михаїл.

Нині навчальні заклади нашої Церкви перебувають у стадії реформування. Тож нинішні випускники богословського відділення (27 осіб, зокрема десятеро пресвітерів і дияконів, три ієромонахи) отримали дипломи бакалавра богослів’я. Шестеро дівчат, які закінчили регентське відділення, одержали дипломи про спеціальну освіту.

Перед учорашніми вихованцями, їхніми родичами виступили на урочистій академії у нижньому храмі собору владика Михаїл, о. Ігор Швець і викладачі. Архієрей у напутньому слові сказав: «Дехто думає, що апостоли – це тільки ті учні Христові, про яких написано в Новому Заповіті. Насправді ж ви – теж...

05 червня 2009 р.
Молебень під час антиабортної акції «Збережи і захисти життя дитини». Світлина прот. Віталія Собка
АБОРТИ ТРЕБА ЗАБОРОНИТИ!

Учора, в Міжнародний день захисту дітей, архієпископ Луцький і Волинський Михаїл, духовенство кафедрального собору Святої Трійці були учасниками заходів, спрямованих на законодавчу заборону абортів в Україні. У нижньому храмі собору владика взяв участь у прес-конференції, яку провела голова громадської організації «Християнський рух за життя» Антоніна Євтодюк, а пізніше на Театральному майдані Луцька очолив молебень під час протиабортної акції «Збережи і захисти життя дитини». Разом із священнослужителями нашої Церкви молились римсько-католицький єпископ Маркіян Трофим’як і греко-католицький священик о. Роман Бегей. На заході були присутні й представники УПЦ МП та протестантських спільнот, адже співорганізатором акції виступила Волинська рада Церков.

02 червня 2009 р.
131-140  141-150  151-160  161-170  171-180  181-190  191-200  201-210  211-220  221-226
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо