Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Газета Дитяча сторінка

ПРО СВЯТОГО ДУХА
(повчання)

Підготував священик Андрій РОТЧЕНКОВ, директор Центру християнського виховання дітей і молоді в Луцьку

Про Святого Духа. Малюнок Ірини ДацюкДух Святий – третя Особа Святої Трійці – зійшов на апостолів на п’ятдесятий день після Воскресіння Ісуса Христа. Тому ця подія називається П’ятдесятниця, або День Святої Тройці.

Дух Святий називається Животворчим, бо Він разом з Отцем і Сином дає життя всьому живому. Він присутній в кожній краплині води, в кожній травинці, в кожній живій істоті. Але по-особливому животворно Дух Божий впливає на душу людини. Він спонукає душу до святого життя, перетворює її на храм Божий. Дух Святий може злого зробити добрим, слабкого перетворити в сильного, лінивому додати працелюбності... Він допомагає нам ставати кращими, ніж ми є. Дух Святий зійшов і залишився в Церкві, щоб зміцнювати християн у виконанні Божих Заповідей.

Де і як ми можемо отримати Духа Святого? Це може трапитись лише тоді, коли ми є частинкою великої сім’ї – Церкви Христової. Недаремно день сходження Духа Святого став днем народження Церкви. Дух Божий приходить до нас через Таїнства Церкви, коли читаємо Біблію та інші духовні книги, коли молимось, робимо іншим добро.

Як нам дізнатись про те, чи торкнувся нашого серця Дух Святий, чи є Він у нас, чи присутній Він у нашому житті? Апостол Павло пояснює, що Дух пізнається по плоду. Дух Божий він порівнює з насінням, через яке в нашій душі виростають добрі плоди. Перевірте кожен сам себе, чи є у вас ці плоди: любов, радість, спокій, терпеливість, лагідність, стриманість? Якщо є, значить Дух Святий з вами. Якщо ж у серці погані плоди: сварка, заздрість, гнів – тоді Духа Святого нема. Апостол каже, що коли людина не має любові, то вона схожа на гудячий бубон, тобто називається християнином, говорить про своє християнство, але серце порожнє, плодів Духа нема.

Шукаймо Духа Святого, Який оживляє наші душі, зміцнює нас у добрі і веде до Царства Божого.

Волин. єпарх. відом.– 2006.– № 6–7 (19–20)

22 липня 2006 р. Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо