Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Газета Дитяча сторінка

ПРАВЕДНИЙ НОЙ
(повчання)

Підготував священик Андрій РОТЧЕНКОВ,
директор Центру християнського виховання дітей і молоді в Луцьку

Праведний Ной. Малюнок Богдана ТИМЦА, 16 років, ЛуцькБіди стаються тому, що люди неправильно ставляться до природи, забруднюють її. Біди трапляються і через те, що люди недбало ставляться до своїх душ, забруднюють їх гріхами. Якщо є багато забруднених людських душ, у природі трапляється біда.

Бог бачив, що через бруд у душах людей може статися страшний потоп. Попередити про те, що може трапитись біда, Бог міг лише через праведного Ноя. Господь промовляв у його чистому серці. Ной ходив і переконував народ, щоб вони покинули грішне життя й очистили свої душі. Але люди не хотіли слухати Ноя. Вони продовжували грішити.

Ной почав будувати величезний корабель-ковчег. Яким повинен бути ковчег, навчив його Бог. Господь наказав Ноєві взяти до ковчега всякого роду тварин, щоб вони не щезли безслідно з землі. Ще Ной узяв запаси їжі для всіх пасажирів ковчега. Потім увійшли до ковчега Ной і дружина його та троє синів з дружинами.

Далі почався великий дощ. Він не припинявся ні вдень, ні вночі. Усе живе на Землі загинуло. Залишилися живими лише ті, хто був у ковчезі.

Поступово вода почала спадати. Ковчег плавав по поверхні води. Ной випустив із ковчега спочатку крука, а потім голубку, щоб пересвідчитися, що з’явилася суша. Тоді Бог наказав Ноєві виходити з ковчега і заселяти землю. Бог обіцяв на майбутнє не допускати, щоб потоп знищив землю.

Усі події, про які написано в Біблії, говорять не лише про той час, у який вони відбувалися, але і про наш.

За часів Ноя стався потоп, і сьогодні відбувається потоп. Але нині людей заливає не звичайна вода, яку ми п’ємо чи якою миємось, а брудна духовна вода поганих фільмів, книг, газет, яка забруднює душі людей.

Щоб зрозуміти це, спочатку поміркуймо, для чого людям вода? Людина п’є воду, за її допомогою готує їжу, вирощує рослини і тварин, миється, пере одяг, прибирає житло, перевозить вантажі, добуває електроенергію. Вода – це життя і чистота. А в біблійній мові вода також означає і духовну воду – це вчення, наука, інформація.

Для тіла потрібна звичайна вода, для душі – духовна. Звичайну воду ми беремо з крана чи криниці, воду духовну – з духовних джерел: книг, фільмів, газет... Звичайна вода може бути чистою, а може бути і брудною. Духовна вода також може бути чистою чи брудною. Чиста духовна вода – це Боже Слово, а також те, що навчає нас доброго. Шкідлива і брудна духовна вода – це фільми, книги, журнали які навчають людину грішити.

Щоби врятуватись від потопу, Ной сховався у ковчезі. Від сьогоднішнього потопу брудних вчень ми ховаємось у ковчезі Церкви. Там ми навчаємось, як очищати душу й уникати бруду. Якщо ми не допустимо в своє серце брудну воду, воно також стає ковчегом. Ной просмолив свій ковчег, щоб вода не потрапила всередину. Так і ми повинні захищати своє серце, бути уважними й обережними з духовною водою. Усе, що ми збираємось читати, слухати чи дивитись, ми повинні перевіряти на чистоту, порівнюючи зі Словом Божим. Якщо інформація, знання суперечать Божому Слову – уникаймо її, не допускаймо в своє серце!

Волин. єпарх. відом.– 2007.– № 5 (30)

23 травня 2007 р. Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо