Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Газета Лист до редакції

ПРИСТАНЬ ВІРИ
Ця невеличка громада може бути прикладом для багатьох православних парафій

Священик Павло БОРУНОВ,
настоятель парафії Святителя Миколая Чудотворця в с. Скірче Горохівського деканату

У тихому кутку Горохівського району, на межі Луцького і Локачинського районів, розкинулось невелике село Скірче. Одні кажуть, що назва села пішла від слова «корчувати», інші пояснюють походження назви від польського слова «скурче» – криве, погане, нездале.

Скільки існувало село – тут завжди був храм Святителя Миколая Чудотворця. Останній зруйнували в часи Другої світової війни. Він був дерев’яний, досить великий і, як повідомляє опис церков Волинської губернії – «благолепно и богато украшен». Біля храму були кам’яна каплиця й поховання духовенства.

Історія ж сучасного храму починається 1988 року, коли громада на чолі з фундатором і будівничим Олексієм Калаханом почала добиватись дозволу на будову церкви. Її було зведено й освячено 1992 року.

Храм дерев’яний, однобанний, під давньоволинський стиль. Біля нього змуровано дзвіницю з хатиною.

Скірче можна віднести до так званих неперспективних сіл: близько 100 дворів, половина мешканців – пенсіонери. Немає газу, водопроводу, доброї дороги і навіть доброго сполучення із Гороховом. І саме тому церква єднає всіх людей, які, забувши всі негаразди і втому, поспішають сюди в неділю й свята.

Громада постійно оновлює храм внутрішньо і зовнішньо. Усередині церква прикрашена гарним розписом і величними іконами у різьблених рамках, є вся церковна утвар, багаті й гарні облачення, чудові вишивки.

Не забувають за рідну церкву й молоді люди, які працюють в Італії. Це Неля і Світлана Ромодюк із чоловіками Анатолієм і Федором, родина Гладунів, Катерина Сегет та інші. Постійну допомогу надає й Валентина Здрилюк – директор СГПП «Дружба» с. Воютин Луцького району, оскільки наше сільгосппідприємство – частина того, що в сусідньому селі. Це і кошти, і транспорт, і матеріали. Будь-коли, чи день чи ніч, вона вислухає і допоможе. А ще ж опікується і своєю церквою у Воютині, і в селі Жуківець. Ось де добрий приклад для тих, які, приносячи жертву, трублять про це і по телевізору, і в пресі. А наші добродійники дійсно приносять духовну жертву, думаючи не про тимчасову славу, а про вічне...

Багато можна писати ще про кожного парафіянина, бо всі вони чуйні, порядні, господарські. Скірчани живуть, працюють не тільки для себе, але на славу Божу й утвердження Церкви Христової.

Бажаєте, щоб Вашого листа опублікували У «Волинських єпархіальних відомостях»? Якщо у Вас є коментарі з приводу статей або думки, якими Ви прагнете поділитися з читачами, – надсилайте їх до редакції (Градний узвіз, 1, Луцьк, 43025). Будь ласка, зазначайте Ваше ім’я, прізвище, місце мешкання, а також телефон. Листи можуть редагуватися, скорочуватися.

Волин. єпарх. відом.– 2007.– № 8–9 (33–34)

20 вересня 2007 р. Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо