Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Газета Дитяча сторінка

ЗОЛОТІ ЧЕРВІНЦІ
(казка)

Підготував священик Андрій РОТЧЕНКОВ,
директор Центру християнського виховання дітей і молоді в Луцьку

Золоті червінці. Малюнок Богдана ТимцаВ Україні був звичай напередодні Великодня не заливати і не гасити вогню. Кожен господар тримав жар цілу ніч, щоб можна було запалити скалку після ранкового Богослужіння.

Господині в Страсну суботу печуть, варять, готують, щоб було і своїм, і захожим людям. Усі радісно чекають і зустрічають Великдень...

У селі на той час жив нещасливий бідняк. Не гультяй, не п’яниця, а добра, працьовита людина. Мало того, що пропала й перевелася вся його худоба і двічі погорів, – так ще й дружина померла, лишивши на нього повну хату дітей. Залишився вдівцем, та до того ж убогим: діти без догляду, господині в хаті немає, – тож біда здолала зовсім. Який чоловік упорається сам, без господині, і яке йому життя? І було йому свято – не свято. Не готувалося нічого: ні паски, ні смаженого поросяти... Та й що було йому готувати, коли від Масниць вогню в печі не розводили: навіть дров не було.

Промолився він щиро цілу ніч, а після Богослужіння привітався з усіма. Його й пригостили: хто скибочкою паски, хто червоним яєчком. Зрадів: дітки матимуть що їсти. Пішов додому, поклав усе на стіл. Думав запалити скалку і будити дітей...

Спохопився – вогню немає. Надворі було ще темно. Згадавши, що в добрих людей до цього дня зберігається жар про запас і свічку вони не гасять. Пішов він до сусіда.

– Христос воскрес!

– Воістину воскрес!

– Дайте, люди добрі, вогню засвітити свічку.

– От людина! І Великдень забув: до людей по вогонь ходить! Іди з Богом додому; нині всі вогонь удома тримають, і тут не до тебе. Невже ти не приберіг свого?!

Пішов він до другого чоловіка; там його жінки та дівчата засміяли, що в такий день по хатах ходить по вогонь, і прогнали. Він – у третій двір, у четвертий – скрізь те ж саме: готують стіл, нікому діла нема до бідняка: де засміють, а де й вилають і прогонять.

– Забирайся, – кажуть, – не до тебе зараз, а за вогнем іди до чумаків, там дадуть.

Заплакав бідняк, обійшовши майже все село, і подумав: «Господи Боже мій! За що ж люди мене кривдять? Вони ж мене знають: не злодій я, не п’яниця; унадилися до мене біда і злидні, й сам не знаю, за що і звідки, а вони ще гірко насміхаються наді мною... Видно, самі не знали злиднів. Тому й не запитають, чому від самої Масляної жодної крихти в домі не було, і не готувалось ні разу... І звинувачують, що свого вогню немає».

Роздумуючи так, убогий стояв посеред вулиці в кінці села і не знав, куди йти і що робити. Поглянув він у чисте поле – за селом світиться.

«От, – подумав, – і справді, піду до чумаків, вогню попрошу: більше нікуди. Може, хоч чумаки не відмовлять».

Вийшов прямісінько до вогню. Дійсно: сидять чумаки навколо вогнища у святковому вбранні, згадують Великдень.

– Христос воскрес!

– Воістину воскрес!

– Дайте вогню, люди добрі!

– Будь ласка! Але у що ти візьмеш?

– Та от дайте хоча б свічку запалити.

– Не донесеш ти свічку до села: тут у полі вітерець гуляє, задме. Підстав-но полу свитки, ми тобі жару в запіл насиплемо.

Він підставив, недовго думав; а вони згорнули жар просто руками, та й насипали йому в свитку.

– Іди з Богом! Не бійся нічого, донесеш.

Що думав він, коли брав жар у полу, – невідомо. Але як людина проста, яка ніколи не обманює інших, він повірив чумакам: поклав свою свічку за пазуху, зібрав акуратно кінець поли і пішов додому. «Якщо люди згребли та насипали жару руками, так чому ж мені не донести його додому?»

Зайшовши в хату, запалив свічку, став на коліна, помолився, піднявся, щоб накрити на стіл і будити дітей, поглянув на припічок, куди висипав з поли жар, а там замість жару – лежить купа золота.

Зрадів убогий, зрозумів, що це йому Бог дав. Ще раз помолився, подякував, поклав на стіл скибки паски і яйця та почав будити дітей. Наказав їм швидше вмитися, помолитися, привітати один одного і сідати за стіл.

Сусід убогого, котрий не дав огню, побачивши, що в нього все-таки світиться, підійшов, зазирнув у вікно – і побачив на припічку цілу купу червінців. Здивувався, увійшов і почав розпитувати бідняка, а той, не криючись, розказав усе, як було. Сусід вийшов на вулицю, глянув у ту сторону, куди ходив убогий, і також побачив вогник.

«Піду-но і я по золото», – подумав.

Тим часом сусідка з іншої хати вибігла за чимось, підійшла до вікна бідняка: сплеснула руками, зайшла до хати, щоб помилуватися золотом, розпитати сусіда про все і позаздрити йому. А дізнавшись, як усе це сталося, побігла додому і випровадила якнайшвидше свого чоловіка, щоб ішов за село до чумаків: там, мовляв, на Великдень роздають пригорщами золото.

– Та гляди, більше нагрібай, – кричала вона йому вслід.

Через цю сусідку чутка пішла цілим селом. І всі жінки послали своїх чоловіків на вигін до чумаків, щоб ті нагребли побільше золота і принесли додому.

Прийшли вони до вогнища, зняли шапки, вклонились і попросили жару. Чумаки подивились на них, але не сказали нічого, тільки звеліли кожному підставити по черзі полу і насипали кожному по пригорщі. Чоловіки, які отримали жар, стояли і не відходили, чекали, щоб іще дали.

– Вистачить по одній, – сказали чумаки. – Адже треба розділити на всіх.

Подякували чоловіки і за це. Бачачи, що жар лежить у полах і не горить, зраділи і жваво пішли до села. Але радість їхня була недовгою. Раптом вони почули, що пахне смаленим. Хтось підставив під полу руку і обпік її. Зчинився шум, крик, сварка – усі пропалили свій новий одяг. Чоловіки озирнулись назад у поле – а там нічого немає: ні вогню, ні волів, ні чумаків...

А бідняк зажив щасливо і радісно.

Що ж це були за чумаки? Чи не ангели?

Волин. єпарх. відом.– 2008.– № 04 (41)

24 квітня 2008 р. Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо