Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Новини

Луцький міський деканат

Музей історії Луцького хрестовоздвиженського братства. Світлина з сайта Volyn-museum.at.ua
Ходімо на екскурсію!

20 липня в рамках проекту міської ради «Екскурсоводи у відпустці» для всіх бажаючих відбудеться коротка подорож у минуле Луцького Хрестовоздвиженського братства.

Відвідини музею історії цієї братської організації проведе його директор Андрій Бондарчук. Потому екскурсанти спустяться до крипти (підземної частини) Хрестовоздвиженського храму, де знаходяться давні поховання відомих братчиків, у тому числі громадського діяча та мецената Гальшки Гулевичівни...

19 липня 2012 р.
Храм Новомучеників та сповідників ХХ століття у луцькому Замковому чоловічому монастриі Архангелів. Світлина інформаційної служби єпархії
Новий храм у монастирі

23 червня у луцькому Замковому чоловічому монастирі Архангелів освячено новий храм на честь новомучеників та сповідників, які в Україні та в інших землях у ХХ столітті за Христа і православну віру постраждали. Богослужіння очолив митрополит Луцький і Волинський Михаїл у день, коли 1941 року в цих стінах тоді ще Луцької тюрми енкаведисти розстріляли тисячі людей.

Під час освячення та за Божественною Літургією із владикою співслужили єпископ Володимир-Волинський Матфей, намісник обителі ігумен Святополк (Канюка) та інші священнослужителі. Звертаючись до присутніх, владика закликав волинян не забувати про загиблих, бо «пам’ять – це єднання, молитва, те, що надихає на богоугодні справи». Також архіпастир запросив усіх відвідувати Богослужіння в новому храмі, адже молитва у ньому лунатиме постійно...

26 червня 2012 р.
Тут наші читачі

Презентацію книги новел «Тетрамерон» Брата Віктора, що вийшла цього року в єпархіальному видавництві «Ключі», вперше проведено в парафіяльному храмі: 3 й 10 червня – у тимчасовому храмі Великомучениці Катерини в Луцьку. Після Літургії настоятель протоієрей Юрій Близнюк розповів про збірку та запропонував її придбати й одержати автограф у присутнього автора. Багато парафіян скористалися порадою.

За словами Брата Віктора, подібне було декілька років тому і з поширенням збірки новел «Хрещате»: вона добре розходилась не у світських книгарнях, а в храмах після подібних презентацій.

12 червня 2012 р.
Священик Микола Савчук. Світлина Ігоря Сацика
Про холмщаків

30 травня настоятель парафії Благовіщення Пресвятої Богородиці в Луцьку священик Микола Савчук взяв участь у презентації книги «Свої серед своїх» кандидата історичних наук Олега Савчука на його запрошення. Захід відбувся у Волинському краєзнавчому музеї.

У виданні йдеться про депортацію українців із Холмщини й Підляшшя в УРСР у 1944–1947 рр. Звертаючись до присутніх, о. Микола закликав усіх українців завжди шукати те, що об’єднує, а не роз’єднує.

31 травня 2012 р.
Луцький загальноміський Страсний хресний хід у Велику п’ятницю. Світлина Ігоря Сацика
Дорогою Спасителя

13 квітня, у Велику п’ятницю, в Луцьку як і щороку відбувся загальноміський Страсний хресний хід – богослужіння з 12-ма зупинками (стояннями), що відображають останні події в земному житті Христа. Процесія пройшла від Хрестовоздвиженського храму вулицею Лесі Українки до кафедрального собору Святої Трійці. Ходу очолив митрополит Луцький і Волинський Михаїл. Він, символічно повторюючи страждальну дорогу Божого Сина, ніс великого хреста, час від часу передаючи його мирянам. Дорогою працівники навколишніх установ і закладів виходили до владики під благословіння, а священики окропляли офіси освяченою водою.

Із високопреосвященним співслужили канцлер протоієрей Микола Цап, ректор Волинської православної богословської академії протоієрей Ігор Швець, декан собору протоієрей Микола...

23 квітня 2012 р.
Меморіальна дошка на честь митрополита Іларіона (Огієнка) в Луцьку. Світлина з сайта Volynnews.com
УКРАЇНЦІ ПАМ’ЯТАЮТЬ

Цього року відзначаємо 130-ліття з дня народження і 40-ліття із дня впокоєння митрополита Іларіона (у миру Івана Огієнка) – видатного громадсько-релігійного діяча, науковця, перекладача Біблії, який у воєнні часи був архієреєм Холмської єпархії. Цій даті присвячено низку заходів різних установ. Зокрема, 17 січня під час урочистої академії в ім’я професора І. Огієнка, що відбулась у Волинському національному університеті ім. Лесі Українки, було відкрито меморіальну дошку на будівлі історичного факультету – на причілкові, що виходить на вулицю Огієнка. Її створено за почином Товариства «Холмщина», за сприяння державної влади.

25 березня дошку освятив настоятель луцької парафії Холмської ікони Пресвятої Богородиці протоієрей Михайло Онищук, який здійснює духовну опіку Товариства. Він зазначив, що вихідці...

27 березня 2012 р.
ТРЕБА ДОЛАТИ БЕЗДУХОВНІСТЬ

Молодіжне братство Святителя Феодосія Чернігівського, яке нещодавно заснували при однойменному храмі Луцька, поширило звернення до української молоді щодо резонансної події в Миколаєві з 18-річною Оксаною Макар.

У ньому братчики аналізують нинішні реалії повсякденного життя, шукають і знаходять причини духовного занепаду нашого народу, закликають молодь не забувати про Бога, Який є єдиним нашим Заступником. Адже й обгоріла Оксана була почута, за її словами, тоді, коли почала молитися до Бога. «Тож не забуваймо звертатися за допомогою до Нього, щоб серед теперішніх загроз не піддатися спокусам і не загинути!» – звертається до кожного із нас православна молодь...

23 березня 2012 р.
У Луцьку в день смерті Тараса Шевченка, митрополит Луцький і Волинський Михаїл очолив заупокійну літію по Кобзареві. Світлина інформаційної служби єпархії
НЕ ЗАБУЛИ ПОМ’ЯНУТИ

У день смерті Тараса Шевченка священнослужителі й миряни обласного центру хресним ходом від кафедрального собору Святої Трійці пройшли до пам’ятника Кобзареві й помолилися за cпокій його душі.

Очолив богослужіння митрополит Луцький і Волинський Михаїл. Із ним співслужили вікарій нашої єпархії єпископ Володимир-Волинський Матфей, канцлер протоієрей Микола Цап, ректор Волинської православної богословської академії протоієрей Ігор Швець, декан собору протоієрей Микола Нецькар та інше духовенство. До молитви долучились представники влади, громадськість, студенти...

13 березня 2012 р.
Протоієрей Богдан Гринів. Світлина інформаційної служби єпархії
ФЕНОМЕН СВЯТОЇ ВОДИ

Протоієрей Богдан Гринів, клірик луцької парафії Святителя Феодосія Чернігівського, взяв участь у передачі «Тема дня» Волинської держтелерадіокомпанії про освячену воду (автор програми Олег Криштоф). Мова велася про цілющі властивості освяченої води з точки зору Церкви та науки. Провідною думкою передачі була віра в Бога, адже без віри, як зазначив о. Богдан, освячена вода не матиме повної сили. Коли людина з вірою окроплює себе чи п’є святу воду, лише тоді вона зможе зцілитися, а такі чуда трапляються. Не заперечує цього й наука. Як сказав доцент кафедри аналітичної хімії та екотехнологій Волинського національного університету ім. Лесі Українки Віктор Соколов, вода – одне із явищ, яке найкраще вивчене, а з іншого боку – найбільш загадкове.

Чи освячена вода – це тільки символ? Чи можна нею втамовувати спрагу? Як правильно її зберігати? Чи може самонавіювання спричинити чудодійну властивість води? – Такі запитання лунали під час ефіру. У відповідь священик розповів, що освячена вода – не символ, а засіб для очищення душі й тіла; якщо людина хоче пити, а поблизу...

30 січня 2012 р.
ПАМ’ЯТЬ НЕ ЗГАСНЕ

7 січня настоятель Хрестовоздвиженської парафії в Луцьку протоієрей Василь Клочак на запрошення Братства ветеранів ОУН–УПА Волинського краю ім. Полковника Клима Савура освятив меморіальну дошку пам’яті повстанців В’ячеслава Новосада й Антона Мельничука, повішених енкаведистами. Її розміщено на стіні медколеджу, бо на Різдво 1945 року біля цієї будівлі й сталася трагедія. Звертаючись до присутніх – представників влади, ветеранів УПА, молоді, – о. Василь закликав усіх згадувати загиблих у своїх молитвах.

Як метод залякування місцевого населення, яке симпатизувало повстанцям, радянська влада, повернувшись на місце німецької, застосовувала публічні страти. Яскравим прикладом цього стала розправа над цими юнаками з хутора Красний Сад (тепер...

16 січня 2012 р.
91-100  101-110  111-120  121-130  131-140  141-150  151-160  161-170  171-180  181-243
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо