Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Новини

Луцький міський деканат

Герб Волинського крайового братства Святого апостола Андрія Первозваного (Луцького Хрестовоздвиженського)
БРАТЧИКИ ПРОСЯТЬ ПРО ДОПОМОГУ

Волинське крайове братство Святого апостола Андрія Первозваного (Луцьке Хрестовоздвиженське) з благословіння архієпископа Луцького і Волинського Михаїла звернулося до обласної ради про допомогу в завершенні братського некрополя і музею Братства.

Цьогоріч волинські братчики закінчили ремонт приміщення, де буде Музей історії Братства. Нині першочергове завдання – впорядкування захоронень перших братчиків підземелля церкви, а їм понад 300 років. Торік, щоб очистити крипт, із нього винесли вручну десятки тонн сміття, а останки склали. Тепер планують розпочати другий етап робіт, облагородити територію, щоб уже у цьому році відкрити єдиний Братський Хрестовоздвиженський музей-комплекс...

02 вересня 2010 р.
Ікона святого Йоана Хрестителя, яка, ймовірно, замироточила в луцькому Благовіщенському храмі. Світлина інформаційної служби єпархії
РЯСНІ ЧУДЕСА В МАЛЕНЬКОМУ ХРАМІ

Настоятель парафії Благовіщення Пресвятої Богородиці в Луцьку протоієрей Микола Савчук повідомив архієпископові Луцькому і Волинському Михаїлові, що в його храмі, ймовірно, замироточила ікона святого Йоана Предтечі. Дерев’яний писаний образ із частинкою вмонтованих мощей святого вкрився краплями, які поступово почали гуснути.

Їх появу настоятель священик Микола Савчук помітив ще на Вечірні 6 липня. Були різні версії того, що сталося, які могли б пояснити природне їх походження, але всі вони відпали. Тож отець розповів про диво людям, які були на Богослужінні. 7 липня, перед Службою з нагоди Різдва Йоана Хрестителя, вони побачили, що краплини вкрили образ іще більше...

02 серпня 2010 р.
Хресна хода до колишньої луцької тюрми. Світлина Леоніда Максимова
ЦЕ МОЖЕ ПОВТОРИТИСЯ

Цими днями в Україні й зокрема на Волині відбулися жалобні заходи з нагоди чергової річниці початку війни.

Учора на луцькому міському меморіалі разом із архієпископом Луцьким і Волинським Михаїлом, віце-канцлером протоієреєм Олександром Безкоровайним, деканом Свято-Троїцького собору протоієреєм Миколою Нецькаром та іншим духовенством молилися представники державної влади й громадськості. Присутні возносили до Бога благання за упокоєння жертв гітлеризму. Високопреосвященний звернувся до присутніх із проповіддю, в якій сказав: «Людська гордість, відсутність любові породила цей день скорботи. Це день, коли треба думати, до чого може призвести гріх, нелюбов, – до величезної трагедії. Згадувати цей день треба обов’язково, бо історичні події мають властивість повторюватися. Сьогодні дехто, зміцнивши м’язи, хоче...

23 червня 2010 р.
Модест Левицький
ПАМ’ЯТАТИ ПОДВИЖНИКА

Луцька гімназія № 4 провела урочистий захід з нагоди присвоєння їй імені славетного волинянина – вчителя, письменника й дипломата часів Української Народної Республіки Модеста Левицького. Зібралися випускники, колишні й теперішні вчителі.

З благословення архієпископа Луцького і Волинського Михаїла у цьому зібранні взяв участь настоятель парафії Мучениці Параскеви-П’ятниці в с. Котів Ківерецького деканату священик Михайло Савка. Виступаючи з вітальним словом, він побажав, аби вчителі й учні продовжували велику справу видатного земляка.

М. Левицький був похований у сквері навпроти цього навчального закладу. Згодом його останки перепоховали на міському кладовищі (біля с. Гаразджа).

Ідея надати школі ім’я Левицького виникла ще 12 років тому на ІІІ з’їзді гімназистів, який проходив у Луцьку. Тривалий час матеріали про М. Левицького збирала вчителька гімназії Лариса Токарук...

11 травня 2010 р.
Загальноміський Страсний хресний хід у Луцьку. Світлина Леоніда Максимова
СЛАВА СТРАСТЯМ ТВОЇМ!

Сьогодні в Луцьку відбувся загальноміський Страсний хресний хід. Процесія пройшла від Замкового чоловічого монастиря Архангелів вулицями Кафедральною, Братковського, Лесі Українки до кафедрального собору Святої Трійці з 12-ма зупинками (стояннями), що відображають останні події в земному житті Христа.

Щороку у Страсну п’ятницю в обласному центрі проводять таку ходу. Але цьогоріч архієпископ Луцький і Волинський Михаїл не тільки ніс великого хреста, символічно повторюючи страждальну дорогу Спасителя. Архієрей ішов ще й із невеличким хрестом-ковчежцем, де вміщено частинки мощей невідомих святих і, найголовніше, дрібну частку того животворчого древа, на якому було розп’ято Месію. Цю велику святиню передав нашій Церкві благодійник, який попросив не зазначати його ім’я...

02 квітня 2010 р.
Загальноміський Страсний хресний хід у Луцьку
СТРАСНИЙ ХРЕСНИЙ ХІД

2 квітня у Луцьку відбудеться загальноміський Страсний хресний хід – богослужіння з 12-ма зупинками (стояннями), що відображають останні події в земному житті Христа. Щороку у Страсну п’ятницю в обласному центрі проводять таку ходу, але цьогоріч уперше процесія нестиме ковчежець із частинкою того хреста, на якому було розп’ято Месію. Цю велику святиню передав нашій Церкві благодійник, який попросив не зазначати його ім’я.

Зі Святого Передання про хрест Господній відомо, що за дорученням рівноапостольного царя Константина та стараннями його благочестивої матері рівноапостольної Єлени в Єрусалимі, на Голгофі, у IV ст. було віднайдено три хрести. Коли їх прикладали до померлого, змогли визначити, на якому саме розп’яли Ісуса: від одного з них покійник ожив, тобто той хрест дав життя, і його назвали животворчим. Відтоді святиня маленькими частинками розійшлася по всьому світу...

30 березня 2010 р.
Заупокійна літія по Тарасові Шевченку в Луцьку
НЕ ПРОСТО ЦИТУВАТИ
(оновлено)

Учора, як і щороку в день смерті Тараса Шевченка, священнослужителі і миряни обласного центру хресним ходом пройшли до пам’ятника Кобзареві і помолилися за упокій його душі. Архієпископ Луцький і Волинський Михаїл, канцлер протоієрей Микола Цап, декан кафедрального собору Святої Трійці протоієрей Микола Нецькар, ректор Волинської духовної семінарії протоієрей Ігор Швець, старший капелан єпархії протоієрей Олександр Безкоровайний, духовенство собору й луцького міського деканату відслужили заупокійну літію.

Архієрей виголосив проповідь, у якій, зокрема, сказав: «Ми все цитуємо Шевченка... проте справа в тому, щоб жити за його словами. Нині в Україні, як сказано в Євангелії, жниво велике, та женців мало. Тож ми, свідомі українці, маємо працювати на цій ниві так, щоб із кожним днем наближатися до мрії Кобзаря – заможної і побожної України», – зазначий високопреосвященний...

11 березня 2010 р.
Протоієрей Іван Семенюк
КАДРОВІ ЗМІНИ

Указом архієпископа Луцького і Волинського Михаїла призначено нового ківерецького декана. Ним став настоятель Покровського собору в Ківерцях протоієрей Іван Семенюк (досі ці обов’язки тимчасово виконував цуманський декан протоієрей Тарас Манелюк). Також владика доручив канцлерові протоієрею Миколі Цапу тимчасово опікуватися луцьким міським деканатом.

Новопризначеному ківерецькому бланочинному 37 років. У священному сані з 1994 року: під час навчання у Волинській духовній семінарії висвячений на диякона й пізніше на священика митрополитом Йоаном (Боднарчуком). Був настоятелем парафії Воздвиження хреста Господнього в Луцьку, згодом у цьому ж місті, з 2006-го, – настоятелем Свято-Феодосіївської громади. З 2004 року й донедавна був луцьким міським деканом, з 2005-го виконує послух обласного благочинного. Отця Івана відзначено різними церковними нагородами, востаннє – митрою (1999 р.).

22 лютого 2010 р.
СПІВАЙМО! МАЛЮЙМО!

Цього року 10 січня вже вкотре Волинське товариство польської культури імені Еви Фелінської провело фестиваль різдвяних піснеспівів «Гей, колядо!» у стінах луцького римо-католицького собору Апостолів Петра і Павла. Своє мистецтво показали польські, російські, вірменські, чеські, німецькі колядники – мешканці Волинської області. Українські колядки звучали з уст хору Феодосіївського храму Київського Патріархату (регент Оксана Удот).

А 22 січня колядки й щедрівки у виконанні дитячого хору Центру християнського виховання дітей та молоді в Луцьку (художній керівник Тетяна Толочко) прозвучали на щорічних «Різдвяних зустрічах у Музеї волинської ікони».

Цього ж дня тут відбулася виставка різдвяних поштівок студентів-дизайнерів Луцького національного технічного університету. Зокрема, свій доробок представила Ольга Журба, яка співпрацює з «Волинськими єпархіальними відомостями».

26 січня 2010 р.
Храм Святителя Миколая Чудотворця в Луцьку. Світлина Юрія Павлюка
БЕРІМО ПРИКЛАД З МИКОЛАЯ

19 грудня – день спомину святителя Миколая, архієпископа Мир Лікійських, чудотворця. Це свято невелике, але дуже шановане в Україні.

Цього дня в Луцьку відзначила храмовий празник Миколаївська парафія. Радість свята розділив із вірянами архієпископ Луцький і Волинський Михаїл. У співслужінні з канцлером протоієреєм Миколою Цапом, настоятелем протоієреєм Миколою Гоєм та іншими священнослужителями владика відслужив Літургію. «Не так важливо, що і скільки ми даруємо ближньому. Важливо, щоб доброта була постійна і від щирого серця. Важливо, щоб добро не робити напоказ, фальшиво. Факти із життя святого Миколая – для нас приклад нелицемірної турботи про ближнього», – сказав високопреосвященний у проповіді. Під час відправи архієрей нагородив отця настоятеля хрестом із прикрасами, а священика Миколу Цап’юка, викладачі духовної семінарії, настоятеля парафії Святої Трійці в с. Липини Луцького районного деканату, – золотим наперсним хрестом...

22 грудня 2009 р.
131-140  141-150  151-160  161-170  171-180  181-190  191-200  201-210  211-220  221-243
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо