Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Газета Крик душі

ТИ МОЛОДИЙ? ТО ЧИ НЕ ПРО ТЕБЕ ЦЕ?
Знову гряде нібито свято: нібито Святого Валентина. Знов горілка рікою

Ієромонах Константин (МАРЧЕНКО),
намісник монастиря Святителя Миколая Чудотворця в с. Жидичин Ківерецького деканату

Ти молодий? То чи не про тебе це? Знову гряде нібито свято: нібито Святого Валентина. Знов горілка рікою. Ілюстрація Ольги ЖурбиТішся, юначе, своїм молодецтвом, а серце твоє нехай буде веселе за днів молодощів твоїх! І ходи ти дорогами серця свого й видінням очей своїх, але знай, що за все це впровадить тебе Бог до суду! (Екл. 11:9)

День Валентина! Схоже, що веселішого дня в році для «учащіхся» немає і бути не може. Починаючи з переддня, «ініціативні групи» зайняті останніми приготуваннями – закупками до торжества... Валентинки валентинками, але святкування зводиться до «нормальної паляни», а в розширеному форматі додаються «пляски до упаду» (інтимні сторони торжества не зачіпаємо з етичних міркувань). Свято як-не-як, тож відсвяткувати потрібно по повній!

Схоже трактування подій комусь може здатись надутим, але ми спробували відобразити те, що є не кругом і не у всіх, але ПЕРЕВАЖНО. Та й, зрештою, не ходу «святкувань» присвячена публікація. А людям, які в міру свого виховання, духовного досвіду, загальноприйнятих норм моралі з однієї сторони – не згідні з таким ходом веселощів, а з іншої – бояться здатись білою вороною, заявивши відверто про свою незгоду. Особливо, якщо їм таки потрапило на очі якесь із численних роз’яснень священиків: до цього празничка ніякий святий Валентин не причетний. Праведників з таким ім’ям було кілька, проте ні в православному, ні в католицькому календарях день їхнього спомину на цю дату не припадає. І в їхньому житті не було епізодів із «таємним вінчанням закоханих». День Валентина – це язичницьке свято західних народів, роздмухане продавцями, аби втюхати вам залежаний крам.

Незважаючи на усі наші глибинні релігійні переконання, питання «ЩО РОБИТИ?» у таких випадках лишається актуальним. Маючи розмову на цю тему з молодими вірянами, довелося зробити невтішні висновки. Переважна більшість юних православних не лише бувають на таких гульбищах, але врозріз із власним сумлінням беруть у них найактивнішу участь. Питання «міри» у вживанні спиртних напоїв у кожного також різне. Хтось розраховує, що порушення цієї «міри» можна дуже легко виправити на Сповіді, інші вважають, що перебір не є гріхом, якщо при цьому ти «не начудив». Майже всі заявляють, що пити можна, інакше свято буде невдалим.

Звичайне задушевне спілкування, насолода від споглядання чудових краєвидів, формування дорослих пріоритетів життя чомусь у тверезому стані стали неможливими. А от будучи під мухою – все стає набагато простішим. Тоді і «дружба» міцніша, і «любов» без комплексів.

Біда, одним словом... Чи лише розвести руками, чи спробувати змінити дійсність? Почати ці зміни найперше в собі, і лише тоді, оперуючи прикладом власного життя, явити молодим альтернативу. Життям, наповненим живою вірою, незрадливою надією, справжньою любов’ю. Усе дуже просто. Кожен з нас у певні періоди має якісь негаразди. І скільки б ми не заливали їх спиртним чи не знімали стреси якимись тренінгами, полегшення не приходить або ж воно нетривале. І лише людина з твердим упованням, вірою у всемогутню десницю Божу переносить те, що в людських очах видається таким неймовірним. Лише серце, наповнене світлом віри і Христовою любов’ю, здатне не образитись там, де ображають, простягнути руку тому, хто до того плював у твій бік. Лише практичне життя за законом Божим робить людину справжньою, надійною і вірною. А хіба ж не цього шукає не тільки молодь, а й кожна людина? І поки ми не покажемо їм такого православ’я в собі, вони будуть звертатись до альтернатив світу цього, скуповуватимуть усе спиртне напередодні будь-якого свята, та й не тільки свята. Вони напиватимуться і вестимуть розгульне життя, аби хоча б краєчком свого єства відчути «любов, дружбу і тому подібне». Як не в «день святого Валентина», то на хеловін, як не на честь зарплати, то в «першу п’ятницю на тижні»...

Знаймо: наша байдужа бездіяльність ЗЛОЧИННА! Ми відповідатимемо за кожну загублену душу, яка, можливо, через нас не знайшла правдивого, православного шляху.

Волин. єпарх. відом.– 2009.– № 2 (51)

23 лютого 2009 р. Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо