Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Новини

Мистецтво

НЕБУВАЛА ІМПРЕЗА

19 травня 2008 р.

У Музеї волинської ікони – нова виставка. Світлина Юлії СпіріноїУ Музеї волинської ікони відкрито виставку «Достойно величати Тебе, Богородице!» – спільний проект Національного художнього музею України та Волинського краєзнавчого музею. В експозиції представлено сімдесят вісім богородичних ікон XVII – XIX століть із зібрання Національного художнього музею, деякі з них – чудотворні. Це рідкісна можливість ознайомитися з цими творами, що містяться у запасниках і не доступні не тільки широкій публіці, а й багатьом спеціалістам.

На вернісажі від Київського Патріархату були присутні прес-секретар єпархії протоієрей Віталій Собко і насельник Замкового Архангельського монастиря в Луцьку ієромонах Іов (Богуш). У виступі о. Віталій, зокрема, сказав: «Для того, аби відродити й піднести духовність українців, потрібно посилити дослідження й популяризацію наших святинь, нашого іконопису. Це дуже важливо й потребує спільних зусиль держави і Церкви».

19 травня 2008 р.
У ДУХОВНІЙ СЕМІНАРІЇ

15 травня 2008 р.

Співці семінарського хору. Світлина прот. Віталія СобкаХор Волинської духовної семінарії під керівництвом її вихованця Святослава Секлія взяв участь у відкритті фестивалю «Волинська весна – 2008», яке пройшло в Луцькій «Просвіті». На запрошення обласної організації Українського товариства сліпих (УТОС) – організатора заходу – співці виконали кілька духовних піснеспівів, за що були відзначені подякою голови місцевого правління УТОС Ю. Симончука.

15 травня 2008 р.
ЄДИНИМИ ВУСТАМИ

8 травня 2008 р.

Під час фестивалю церковних хорів релігійних організацій Луцька «З Іменем Єдиним». Світлина прот. Віталія СобкаУправління культури Луцької міської ради вдруге провело у народному домі «Просвіта» фестиваль церковних хорів релігійних організацій міста «З Іменем Єдиним». У ньому взяли участь дев’ять колективів. Від Київського Патріархату – хор Центру християнського виховання дітей і молоді (керівник Тетяна Толочко) та архієрейський хор кафедрального собору Святої Трійці «Оранта» під керівництвом Василя Мойсіюка. Цей колектив виступав останнім, адже режисери таких заходів завжди ставлять у фінал найкращих виконавців. Обласні очільники різних конфесій, зокрема єпископ Луцький і Волинський Михаїл, звернулися до глядачів з теплими словами.

08 травня 2008 р.
ВІДБЛИСК НЕТЛІННОГО

29 квітня 2008 р.

Архієрейський хор «Оранта» бере участь у відритті Президентами України та Польщі виставки «Україна – світові»У Варшаві в Національному музеї Польщі відбулося відкриття виставки «Україна – світові» («Скіфське золото і культура трипілля»). Експозицію, що складається з шедеврів державних музеїв і приватних колекцій, відкрили Президент Республіки Польщі Лех Качинський і Президент України Віктор Ющенко. На запрошення посольства нашої держави у вернісажі взяв участь єдиний мистецький колектив з України – архієрейський хор «Оранта» луцького кафедрального собору Святої Трійці під керуванням Василя Мойсіюка. Уславлені виконавці дали того дня два великих концерти: на відкритті виставки – перед очільниками обох країн, на вечірньому виступі – перед іншою вишуканою публікою. Звучали українські духовні твори: бароко (Бортнянський, Березовський, Ведель), класика ХХ століття (Лисенко, Леонтович, Стеценко), наші сучасники (Скорик...

29 квітня 2008 р.
ДОБРИЙ ПОЧИН

10 квітня 2008 р.

Виступає хор парафії Святої Трійці в ТурійськуУ Турійському районному будинкові культури відбувся концерт постової пісні колективів Київського Патріархату «Хресту Твоєму поклоняємось, Владико». У ньому взяли участь: хор і квартет Троїцького храму Турійська, хор і дует Покровської церкви с. Миляновичі, хор Різдво-Богородичної парафії с. Ружин. Прозвучало п’ятнадцять піснеспівів. На дійстві були присутні віруючі різних конфесій, представники місцевої влади, зокрема голова селищної ради Олексій Безсмертний, які гаряче аплодували учасникам концерту. Програму вів декан протоієрей Микола Даньків, який, до речі, був ініціатором концерту. Цей захід проведено в Турійську вперше, але вже багато разів в цьому селищі проводили богородичні та різдвяні концерти.

10 квітня 2008 р.
ПЕРШИЙ ДИСК ЮНИХ ХРИСТИЯН-ХОРИСТІВ

27 лютого 2008 р.

Середня група хору. Світлина прот. Віталія СобкаУчора хор Центру християнського виховання дітей та молоді в Луцьку (директор – священик Андрій Ротченков) провів концерт-презентацію свого першого компакт-диска. До нього ввійшли 23 твори: молитви, колядки, шедеври Д. Бортнянського, А. Вахнянина, народні перлини, твори Т. Толочко та інші.

Під час урочистого представлення платівки в луцькій «Просвіті» хор вітали канцлер протоієрей Микола Цап, який передав благословення єпископа Луцького і Волинського Михаїла, представники обласної влади та громадськості.

Створено цей колектив під керівництвом Тетяни Толочко наприкінці 1992 року, коли директором недільної школи при луцькому Троїцькому соборі стала Тамара Мацкевич...

27 лютого 2008 р.
ПОДІЯ, ВАРТА НАСЛІДУВАННЯ

26 вересня 2007 р.

Церковний хор з Дрогобицько-Самбірської єпархії завітав у собор Різдва Христового у ВолодимиріМинулого місяця собор Різдва Христового у Володимирі на запрошення клірика протоієрея Євгена Рябця і громади відвідав хор Успенської парафії, що в с. Наконечне-1 на Яворівщині (Дрогобицько-Самбірська єпархія). Двадцять сім хористів на чолі з настоятелем протоієреєм Євгеном Балясом по закінченні Літургії дали концерт релігійних і патріотичних пісень. Як повідомив протоієрей Микола Гінайло, володимирці щиро дякували співакам і бажали їм наснаги у цьому служінні, а ті запрошували хор із Володимира виступити у себе. Така подія відбулася в деканаті вперше...

26 вересня 2007 р.
ЩЕ ОДИН УСПІХ «ОРАНТИ»

15 травня 2007 р.

Архієрейський хор «Оранта». Світлина Сергія ДубинкиАрхієрейський хор «Оранта» луцького Свято-Троїцького собору довго представляти не треба. Тільки-но оголошується цей колектив – і зал сповнюється гучними оваціями. Адже це добре знаний колектив і світським шанувальникам духовної музики, і пересічним вірним. Сам лише список перемог на численних мистецьких змаганнях засвідчує: «Оранта» – це творчість найвищої проби. Колектив має у доробку і два компакт-диски як деякий підсумок співочого шляху, бо ж у його репертуарі – понад триста творів української й зарубіжної сакральної музики та народних пісень...

15 травня 2007 р.
ДОРОБОК ЮНИХ ПИСАНКАРІВ

4 квітня 2007 р.

Доробок юних писанкарів. Світлина Петра КривошеяВ українській традиції Великдень немислимий без писанки. І хоча «нові технології» до краю спростили виготовлення цього пасхального дива – наклеїв візерунок на яйце та й писанка готова, - справжніми шанувальниками прекрасного плекаються давні способи писанкарства і традиційні мотиви, що, втім, залишають простір і для новаторства, і для авторської індивідуальності. У цьому могли переконатися всі, хто прийшов на відкриття одинадцятої виставки-конкурсу «Писанковий дивоцвіт» до Луцької дитячої художньої школи 30 березня, зокрема старший капелан єпархії протоієрей Олександр Безкоровайний. «Диву даєшся, – ділиться враженнями священик, – які писанки створили юні художники, ще зовсім діти. У їхніх талановитих руках кожне яєчко, цей пасхальний атрибут, стало неповторним витвором мистецтва. Нехай же кожен учасник виставки – і той, кого було нагороджено, і той, чиї нагороди ще попереду, – не розтратить, а примножить у своїй душі цей промінчик великодньої радості».

04 квітня 2007 р.
«БОЖЕСТВЕННЕ І ЗЕМНЕ»

26 березня 2007 р.

Роботи художника Володимира Жупанюка. Фото Віктора ЧухраяЦя назва творчого вечора художника Володимира Жупанюка, що 15 березня відбувся в обласній науковій бібліотеці ім. Олени Пчілки з нагоди його 60-ліття, точно віддзеркалює доробок митця.

Не сказати, що автор зовсім обділений увагою: участь у виставках, статті, інтерв’ю... Але спитайте лучан, хто такий Жупанюк, – рідко хто скаже. І лише останніми роками, коли публіка донесхочу натішилася модерністськими і постмодерністськими «шедеврами», погляди поціновувачів прекрасного переводяться на «те, що не вмирає». Та це відвідувачі мистецьких салонів, але картини Жупанюка, як мовиться...

26 березня 2007 р.
11-20  21-30  31-40  41-50  51-60  61-70  71-80  81-90  91-100  101-108
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо