Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Новини

Мистецтво

Галицький академічний камерний хор виконує твір «Літургія № 1» Лесі Дичко в луцькому кафедральному соборі Святої Трійці. Світлина інформаційної служби єпархії
НОВИМИ БАРВАМИ

Минулої неділі чимало парафіян кафедрального Троїцького собору надовго затрималися в храмі після Служби Божої. Цього дня архієпископ Луцький і Волинський Михаїл представив їм Галицький академічний камерний хор із міста Львова (керівник – народний артист України Василь Яциняк). Знамениті співаки виконали Літургію № 1 – твір видатної композиторки Лесі Дичко, народної артистки України, лауреата Шевченківської премії. Написано її на канонічний текст, але сучасною, не в усьому звичною музичною мовою. Разом з тим це мова, достойна бути вимовленою й почутою в православному храмі. Цей твір – перлина духовної музики наших часів...

04 березня 2011 р.
Великий концерт архієрейського хору «Оранта», присвячений 20-й річниці створення цього колективу. Світлина Ярослава Близнюка
МИСТЕЦЬКА ПОДІЯ ДВАДЦЯТИЛІТТЯ

Великим концертом в обласному муздрамтеатрі ім. Тараса Шевченка відзначено двадцяту річницю створення архієрейського хору «Оранта» (художній керівник і диригент – заслужений діяч мистецтв Василь Мойсіюк).

У 1990 році з ініціативи викладача педучилища Олександра Головерси розпочав діяльність колектив, що мав на меті відродити в нашому краї українську духовну музику на професійній основі. Тому в «Оранті» завжди співають музиканти-професіонали. Спершу хор супроводжував Служби в Хрестовоздвиженській церкві (тоді – кафедральний храм УАПЦ), а з 1992 року, з утворенням Київського Патріархату, співає в кафедральному Свято-Троїцькому соборі. «Оранта» має великий репертуар релігійної та світської музики, не раз бував на гастролях у Європі, володар різноманітних...

31 жовтня 2010 р.
Прес-конференція архієпископа Луцького і Волинського Михаїла та ректора Волинської духовної семінарії протоієрея Ігоря Швеця. Світлина інформаційної служби єпархії
20, 20 і 10

Цьогоріч Волинська єпархія Київського Патріархату святкує три ювілеї: 20-ліття відродження Волинської духовної семінарії (ВДС), 20-річчя заснування архієрейського хору «Оранта», 10-ліття єпископського служіння владики Михаїла. З цієї нагоди сьогодні у луцькому жіночому монастирі Святителя Василія Великого відбулася прес-конференція єпархіального архієрея та ректора ВДС протоієрея Ігоря Швеця. Священнослужителі ознайомили представників ЗМІ з історією семінарії та «Оранти», розповіли про заходи, пов’язані із святкуванням ювілеїв. Зокрема повідомлено, що кульмінацією відзначення буде архієрейська Божественна Літургія у кафедральному соборі Святої Трійці 28 жовтня, початок о 10.00...

26 жовтня 2010 р.
Віце-канцлер єпархії протоієрей Олександр Безкоровайний бере участь у відкритті виставки «Символіко-алегоричні композиції в українському живописі XVII–XIX століть» з колекції Національного художнього музею України в Києві. Світлина інформаційної служби єпархії
ЦІННА ЕКСПОЗИЦІЯ

Сьогодні віце-канцлер протоієрей Олександр Безкоровайний на запрошення Музею волинської ікони та з благословіння архієпископа Луцького і Волинського Михаїла побував на відкритті виставки «Символіко-алегоричні композиції в українському живописі XVII–XIX століть» з колекції Національного художнього музею України в Києві. Вітаючи присутніх із подією, о. Олександр висловив сподівання, що виставку відвідуватимуть школярі й студенти, які, споглядаючи на дорогоцінні ікони, духовно зростатимуть, думатимуть про добре, вічне. Адже Україна буде лише тоді високоморальною, коли духовні надбання передаватимуться від покоління до покоління.

На виставці представлено 30 різнопланових творів живопису. У колекції – ікони Волині, Київщини, Чернігівщини, Поділля та Слобожанщини.

02 вересня 2010 р.
Лідія Спаська. Автопортрет
ПАНАХИДА ПО ХУДОЖНИЦІ

15 серпня 10 років тому померла народна художниця Лідія Спаська, яка багато сил віддала сакральному мистецтву: розписувала церкви, зокрема, в Києві, Луцьку, Острозі, селах Волині. Зокрема, в луцькому кафедральному Троїцькому соборі їй належать настінні розписи «В’їзд Господній у Єрусалим», «Нагірна проповідь Ісуса Христа», а також частини вівтаря. Тому 15 серпня, у неділю, після Божественної Літургії в головному волинському храмі, яка розпочнеться о 9.00, архієпископ Михаїл відправить по рабі Божій Лідії заупокійну літію. Духовна консисторія запрошує усіх бажаючих помолитися за упокоєння її душі.

12 серпня 2010 р.
Церковні співці Маневицького деканату на Святі духовної музики в м. Кузнецовську Рівненської єпархії
«СПІВАЙМО ГОСПОДЕВІ НАШОМУ, СПІВАЙМО!»

Церковні співці Маневицького деканату взяли участь у Святі духовної музики, що відбулося в м. Кузнецовську Рівненської єпархії. Його провів Центр дозвілля відділу культури міської ради. Запрошено було хори різних конфесій, але відгукнулися тільки шість колективів Київського Патріархату й один протестантський. Волинську єпархію представляли хори Свято-Троїцького храму селища Маневичі та Вознесенського с. Козлиничі – усього п’ятнадцять виконавців.

Як повідомив нашій інформаційній службі настоятель маневицької громади протоієрей Михайло Мельничук, який побував у Кузнецовську разом зі співаками, це вже не перший такий захід рівенчан. Раніше свято проводилось у містечку Володимирець. Воно важливе не тільки можливістю продемонструвати свій хист, а насамперед як місце для обміну досвідом. Тож маневиччани мають намір проводити такі свята й у себе...

08 серпня 2010 р.
Лідія Спаська. В’їзд Господній у Єрусалим
ТА, ЩО РОЗПИСУВАЛА ТРОЇЦЬКИЙ

Минуло 100 років від дня народження народної художниці Лідії Спаської. Вона народилася 5 квітня 1910 року в Умані, а з 1911 по 1947 роки проживала в Луцьку. Окрім живопису, графіки, портрету, багато сил віддала сакральному мистецтву. Вона розписувала церкви, зокрема, в Острозі, Луцьку, Києві, селах Волині Бодячеві, Озері, Гавчицях (де проходило її дитинство).

У луцькому кафедральному Троїцькому соборі художниця працювала наприкінці 60-х років. Тут їй належать настінні розписи «В’їзд Господній у Єрусалим», «Нагірна проповідь Ісуса Христа», а також частини вівтаря. 1970 року розписала й Феодосіївську церкву в Луцьку.

15 серпня 2000 року Лідія Спаська померла і похована в Гавчицях.

09 квітня 2010 р.
Музей волинської ікони
ДУХОВНА ВИСТАВКА

Учора ректор Волинської духовної семінарії протоієрей Ігор Швець, старший капелан єпархії протоієрей Олександр Безкоровайний з благословення архієпископа Луцького і Волинського Михаїла побували на відкритті виставки «Православна мініатюра XI–XXI століть», що відкрилась у Музеї волинської ікони.

Отець Ігор звернувся до присутніх із вітальним словом, у якому зазначив: головне місце для ікони – в храмі, але й добре коли християнин має можливість прийти до музею, щоб оглянути, дослідити історію та симовліку давніх, рідкісних образів, помолившись перед ними.

На виставці представлено понад 350 експонатів, зокрема хрести натільні і напрестольні, лита мініатюра, ікони, стародруки, панагії, сувенірна продукція з України, Єрусалиму, Греції та Росії.

24 березня 2010 р.
СПІВАЙМО! МАЛЮЙМО!

Цього року 10 січня вже вкотре Волинське товариство польської культури імені Еви Фелінської провело фестиваль різдвяних піснеспівів «Гей, колядо!» у стінах луцького римо-католицького собору Апостолів Петра і Павла. Своє мистецтво показали польські, російські, вірменські, чеські, німецькі колядники – мешканці Волинської області. Українські колядки звучали з уст хору Феодосіївського храму Київського Патріархату (регент Оксана Удот).

А 22 січня колядки й щедрівки у виконанні дитячого хору Центру християнського виховання дітей та молоді в Луцьку (художній керівник Тетяна Толочко) прозвучали на щорічних «Різдвяних зустрічах у Музеї волинської ікони».

Цього ж дня тут відбулася виставка різдвяних поштівок студентів-дизайнерів Луцького національного технічного університету. Зокрема, свій доробок представила Ольга Журба, яка співпрацює з «Волинськими єпархіальними відомостями».

26 січня 2010 р.
Під час презентації відреставрованої Холмської чудотворної ікони Богородиці. Світлина Леоніда Максимова
ЗАВЕРШЕНО ВЕЛИКУ РОБОТУ

Архієпископ Луцький і Волинський Михаїл та канцлер протоієрей Микола Цап побували в Музеї волинської ікони, де взяли участь у презентаційній академії з нагоди завершення реставрації Холмського чудотворного образа Богородиці.

Це одна з найдавніших у світі богородичних ікон (кінець ХІ ст.), що шанується і православними, і католиками. Разом з тим, це найдавніший образ у нашій країні. Він був серед найбільших святинь Київської Русі, з ХІІІ ст. перебував у Холмі – столиці Волинсько-Галицького князівства. Його подальша доля, як і вся історія Холмщини та цілої України, сповнена трагізму: образ неодноразово зникав і віднаходився, нищився і відновлювався. Ікона прославилась численними чудесами, перше з яких фіксується під 1240 роком, останнє – нашими днями. У XVII ст. уніатський єпископ Яків Суша уклав книгу «Фенікс...» (три видання), у якій виклав понад сімсот чудес, що сталися за посередництвом Холмської Богородиці. Пресвятій Діві на честь цього образа складено особливі служби – акафісти...

03 грудня 2009 р.
11-20  21-30  31-40  41-50  51-60  61-70  71-80  81-90  91-100  101-108
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо