Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Газета

«...В ЧЕЛОВІЦІХ БЛАГОВОЛЕНІЄ»

Віктор ГРЕБЕНЮК за протоієреєм Олександром МЕНЕМ

Чому так хвилює нас оповідь євангелістів про Немовля, народжене в убогому вертепі, тобто печерному хліві? Чому так несхоже на інші свято Різдва? Адже не тільки пам’ять про дитинство зворушує нас у цей день. Є у цього свята невмируща реальна сила. Світу, зануреному в морок, «возсіяв світло Розуму», і Його сяйво незгасне. Слабка Дитина кидає виклик царству насилля і ненависті, випробовує серця, будить совість...

Для Христа не знайшлося місця в домі. Він народився в хліві. Але хіба це не відбувається з віку в вік? Скільки душ злякано зачиняють двері, коли Христос стукає в них! Одні бояться порушувати спокій чи утруднювати себе, інші оглушені клопотами, а в інших давно погасла духовна спрага. Щоправда, є й такі, котрі не проти відвести Богові деяке місце у своєму житті, проте частіше за все це місце схоже на задвірки...

Перед нами інша картина. Околиці Віфлиєма, пастухи, що розташувалися навкруги багать просто неба. Це ті люди, які не роздумують і не хитаються. Повні довіри до Бога, поквапляться вони  до міста, де першими удостояться припасти до колиски Спасителя.

На вулицях Єрусалима волхви розшукують Царя Юдейського. В їх особі зустріти Христа йде стародавня язичницька мудрість. Волхви не чули янгольських гімнів, не бачили сяйва Слави – тільки загадкова зірка вказувала їм на мету. Путь волхвів – це тернистий путь людського розуму, путь «помножуючих знання». Та й він може приводити до віднайдення Бога.

І нарешті – Ірод. Представник земної, людської влади. Він готовий навіть повірити, що Новонароджений – Спаситель, проте це не перешкода його кривавим задумам. І в кожному віку іроди, потайки боячись і відкрито ненавидячи, захищають свою владу ціною злочинів...

Дзвонять різдвяні дзвони. «Христос раждаєтся – славіте, Христос з небес – стрічайте...» Ця блага вість потребує вибору: за ким іти – за Іродом чи за пастухами і волхвами.

Волин. єпарх. відом.– 2009.– № 1 (50)

28 січня 2009 р. Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо