Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Газета

РІЗДВЯНЕ ПОСЛАННЯ
Преосвященнійшого Михаїла, єпископа Луцького і Волинського,
боголюбивим пастирям, чесному чернецтву та всім вірним Волинської єпархії Української Православної Церкви Київського Патріархату

Христос рождається – славіте! Христос із небес – зустрічайте! Христос на землі – величайте!
Ірмос канону Різдва Христового

Ікона «Різдво Христове». Передана до Музею Волинської ікони з Чопської митниці. ХІХ ст., дерево, левкас, темпера, позолотаЯк завжди, з великою радістю і духовним піднесенням відзначає Свята Церква Різдво Господа нашого Ісуса Христа. Через безмежну Божественну любов заради нас, людей, і заради нашого вічного спасіння народився на землі Син Божий – Ісус Христос. У цій, на перший погляд, дивній, але священній події відкрилася світу велика благочестя тайна: «Бог з’явився у тілі» (1 Тим. 3,16) і нам, людям, посланий «дар Божий – Життя вічне в Христі Ісусі Господі нашому» (Рим. 6,23).

Подія Різдва Христового становила і становить незбагненну тайну не тільки для людей, але й для ангелів. Однак через нашу віру вона відкриває кожному, що з нами Бог і ми з Богом.

Різдво Христове – це свято любові і миру. Прагнення миру завжди хвилювало і хвилює все людство. Де і в Кого шукати нам цього миру, навчає апостол Павло: «Браття! Христос є мир наш» (Єф. 2,14). Це Він, оспіваний ангелами в Різдвяну ніч, приніс на землю, благословенний мир для людей доброї волі. Христос Спаситель прийшов на землю, щоб усім благовістити Своє небесне вчення, щоб з усіх людей створити одно стадо Своє, одно Царство Боже на землі, одну Церкву.

Здавалося б, тепер, з пришестям Христа, котрий приніс на землю мир і любов, повинна була б змовкнути людська злоба. Але, як бачите, вона не знає ні часу, ні меж. Навпаки, немов глузуючи і знеславлюючи любов Божу, вона саме тепер найбільше проявляється.

Прийшовши у світ, Син Божий реально став людиною, подібно до нас у всьому, крім гріха. Своїм народженням Господь визволив нас від гріха і смерті. У цьому полягає весь зміст і неоціненне значення Його приходу, оскільки душа не вмирає, а тіло воскресне незалежно від нашого бажання. Різдвом Христовим всім нам забезпечена вічність. Але якою буде для нас вічність, залежить від кожного особисто. Що ми оберемо тут, на землі, з тим і підемо у вічність. Оберемо Бога, добро і святість – будемо вічно блаженствувати в Царстві Божому, а коли відмовимося від Бога, оберемо гріх і зло, – будемо існувати у вічній темряві царства гріха.

Улюблені в Христі брати і сестри! За покликом нашого віруючого серця радіймо, тому що народився Богомладенець Христос, Який є нашим Господом і Спасителем, і прославляймо Його ангельською піснею: «Слава на небі Богу, і на землі мир, у людях добра воля» (Лк. 2,14). Через Різдво Христове ми знову повертаємося до безпосереднього і повного спілкування з Богом, оскільки Господь зійшов на землю, щоби спасти всіх і через віру вселитися в наші серця (Єф. 3, 17-19).

Дорогі брати і сестри! Останнім часом багато говориться і робиться в напрямку об’єднання українських православних церков. Ідея створення в Україні єдиної Помісної Української Православної Церкви має широку підтримку в суспільстві. Вирішення тривалого внутрішньо-церковного конфлікту через визнання Київського Патріархату як Помісної Української Православної Церкви сприятиме духовній консолідації українського народу, переважна більшість якого сповідує Православ’я. Уже зараз за кількістю вірних та структурних підрозділів Київський Патріархат стоїть значно вище окремих Помісних Православних Церков і є однією з найбільших Православних Церков світу. Історичний приклад здобуття і визнання автокефалії іншими Православними Церквами свідчить про те, що Київський Патріархат йде тим самим шляхом, яким до нього йшли Грузинська, Болгарська, Сербська, Румунська, Елладська та інші Помісні Церкви.

Дорогі брати! Волиняни! Усіма своїми силами і розумінням допомагаймо зараз у становленні та утвердженні нашої Церкви і нашої України. Любімо їх, дорожімо ними і боронімо їх! Нехай не буде місця на нашій святій історичній Волинській землі для супротивників церковної і народної єдності.

Напередодні парламентські вибори в Україні. Від того, кого ми оберемо, багато в чому залежатиме подальший розвиток нашої Матері-України. Насамперед, це повинні бути люди глибоковіруючі, високоосвічені, великі патріоти своєї держави, які би всі свої зусилля спрямовували заради добробуту і розквіту свого народу. Хай нам Бог у цьому допоможе!

Улюблені в Господі брати і сестри! Щиро вітаю Вас з великим святом Різдва Христового і Новим роком. Бажаю всім доброго здоров’я, Божого благословення і допомоги у всіх ваших добрих намірах та повсякденних життєвих турботах.

Нехай Син Божий, Господь наш Ісус Христос, що народився у Вифлеємі, благословляє миром і добробутом нашу Українську Православну Церкву та Матір-Україну.

Благодать Господа нашого Ісуса Христа нехай буде з усіма вами!

Христос народився! Славімо Його!

Волин. єпарх. відом.– 2006.– № 1 (14)

31 січня 2006 р. Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо