Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Газета

УНІКАЛЬНЕ ВИДАННЯ
«Пасії. Страсний хресний хід» – нова, особлива книга видавничого відділу «Ключі» нашої єпархії

«Пасії. Страсний хресний хід» – книжка видавничого відділу «Ключі» Волинської єпархії Київського ПатріархатуНа Великий піст у храмах усе в темних тонах: жалобні серпанки на іконах, сумні піснеспіви, напівморок. Часті доземні поклони... Правляться особливі служби: Великий канон преподобного Андрія Критського, Літургія ранішеосвячених Дарів... Серед великопісних відправ – і Пасії (Страждання), і Страсний хресний хід, що часто служаться разом.

Пасії – служба, присвячена передсмертним стражданням Христа, яку в XVII ст. впорядкував святитель Петро Могила. Друга відправа – Страсний хресний хід – новостворене богослужіння, дещо подібне на так звану Хресну дорогу, що її відправляють у Католицькій Церкві. У різних варіантах цю службу звершують і в багатьох православних парафіях, однак у нас до сьогодні вона не була усталена. Тому архієпископ Луцький і Волинський Михаїл благословив роботу групи упорядників, які опрацювали різноманітні тексти за прикладом св. Петра Могили.

Робота тривала три роки. Упорядники, редактори, богослови, музикознавці вивчили численні джерела, провели теологічні дискусії, консультації з компетентним представником Єрусалимської Православної Церкви, адже саме в Єрусалимі і православні, й інославні прочани з молитвою, із трепетним благоговінням проходять хресним шляхом Спасителя. Тож було опитано й волинських паломників, які брали участь у цій процесії на Святій Землі.

Страсний хресний хід у Велику п’ятницю. Луцьк, 25 квітня 2008 р. Світлина Володимира МолявчикаУ такому вигляді текст «Пасій. Страсного хресного ходу» апробували торік у луцькому Троїцькому кафедральному соборі й під час прощі в Єрусалимі та знову внесли чимало змін відповідно до зауважень.

До обох цих служб додано найнеобхідніші пояснення і примітки для священиків та мирян. Адже важливо не тільки те, щоби правилося рідною мовою, а й щоб відправа йшла чітко, була зрозумілою, щоб усі – і священнослужителі, і парафіяни – брали в ній участь усвідомлено.

Крім того, цю книжку можна використовувати не тільки у храмах, а й удома: домашнє читання євангельських уривків, молитов (і не лиш у Великий піст) душекорисне для кожного вірянина, особливо коли людина страждає, хворіє, у тузі чи відчаї, коли потрібно пробуджувати совість до покаяння, милосердя, любові до ворогів, коли важко нести свій життєвий хрест.

У виданні є нотний додаток з кількома найпоширенішими страсними піснями, що теж фахово опрацьовані.

Архієпископ Михаїл благословив до друку книгу «Пасії. Страсний хресний хід». Її можна придбати у храмах та церковних крамницях і молитися на цих великопісних службах кожен зі своїм примірником.

Волин. єпарх. відом.– 2009.– № 3 (52)

31 березня 2009 р. Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо