Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Газета

ДУХ ПРЕДКІВ УЗИВАЄ

Віра ТКАЧУК,
голова луцького методоб’єднання вчителів християнської етики

Останнім часом популярним став вислів «Знай українське, люби українське, захищай українське». Справжній громадянин, патріот чинить так завжди. Але чи кожен українець? Причин нехтування своїм, українським, багато, але не будемо в котрий раз їх називати для виправдовування.

На вісімнадцятому році нашої незалежності ми бачимо, на превеликий жаль, що неукраїнська продукція, як матеріальна, так і духовна, перенасичує наші ринки, телеканали, книгарні.

А щоб наша молодь знала, любила і захищала все українське в себе, на українській землі, треба, як це не парадоксально, поки ще не пізно, розвивати духовність, патріотизм не лише у дітей, а й у їхніх батьків.

Ми мусимо активно захищати своє, українське, і тоді, можливо, збільшиться кількість справжніх, глибоко віруючих в Бога українців у нашому парламенті й уряді. Тоді, можливо, хоч би на Першому національному каналі телебачення ми побачимо церковні Богослужіння не лише на Різдво і Великдень, а й у кожну неділю, на кожне велике релігійне свято.

Не секрет, що виховання дітей, молоді змістилось на задній план, малі зрушення в духовному вихованні підростаючого покоління, як у дошкільних, шкільних установах, так і вишах.

Нарешті з 2007/2008 навчального року в школах України введено предмети «Християнська етика в українській культурі» (1–4 кл.) і «Основи християнської етики» (5–6 кл.). Щоправда, це не обов’язкові предмети, але, дякувати Богу, все-таки питання духовного виховання зрушилося з місця. Хоча, звичайно, година на тиждень виховання в учнів християнської моралі – це замало. Але потрібно перебудовувати всю систему освіти і підходи до формування особистості, справжнього українського громадянина. Без сім’ї, живого прикладу батьків учителям буде дуже трудно досягти позитивних зрушень.

Подбаймо ж усі разом про духовний розвиток кожної дитячої особистості, якщо хочемо справедливості, миру і взаєморозуміння. Ми, як духовно багатий український народ, не даймо вивітрити з наших душ непам’ятством, безвідповідальністю духовні й культурні надбання предків, бо інакше буде нам великий гріх. Дух предків узиває: пам’ятайте, збагачуйте, передавайте нащадкам духовні цінності українців!

Бажаєте, щоб Вашого листа опублікували У «Волинських єпархіальних відомостях»? Якщо у Вас є коментарі з приводу статей або думки, якими Ви прагнете поділитися з читачами, – надсилайте їх до редакції (Градний узвіз, 1, Луцьк, 43025). Будь ласка, зазначайте Ваше ім’я, прізвище, місце мешкання, а також телефон. Листи можуть редагуватися, скорочуватися.

Волин. єпарх. відом.– 2009.– № 3 (52)

22 березня 2009 р. Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо