Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Газета

ЮРІЙ НА ПОРІГ ВЕСНУ ПРИВОЛІК

Під час молебня за дощ. Світлина з архіву протоієрея Володимира Пруса

Леоніда БАДИВСЬКА,
півча церковного хору с. Соснина Іваничівського деканату, депутат райради

Добру традицію наших дідів і прадідів відродили у селах Соснина та Менчичі Іваничівського деканату. У день великомученика Юрія Переможця у храмах на Божественній Літургії парафіяни молилися за здоров’я, за хороший урожай, за те, щоб Господь послав нам благодатний дощ. Адже ця весна така посушлива. Після відправи обидві громади з церковними хорами, із хоругвами та освяченими житніми віночками пішли в поле, «на хліба», де відправляли спільні молитви за врожай. А почин цьому дав голова СВК «Вітчизна» Павло Філюк, його підтримали настоятелі протоієрей Володимир Прус (менчицька парафія Положення риз Богородиці у Влахерні) та священик Володимир Конопко (соснинська громада Мучениці Параскеви-П’ятниці). Днем перед тим на межі двох сіл під розлогою липою було встановлено хрест на знак поваги, любові, взаєморозуміння між парафіянами. Хреста освятили і дали обіцянку щороку в день святого Юрія приходити на це місце, прославляючи нашого Творця. Священики відслужили молебень за здоров’я і добрий урожай. На це дійство зійшлось дуже багато людей, навіть старенькі бабусі, яким за 90 років, і ті поспішали, щоб помолитися.

Священнослужителі в проповідях закликали парафіян підсилювати молитву до Господа непохитною вірою, добрими справами, досконалим служінням Йому. Наголосили, що з допомогою небесного покровителя св. Георгія Побідоносця переможемо всяку посуху, негаразди і перешкоди в служінні Творцю. По закінченні хор проспівав молитву «Боже великий, єдиний».

Після відправи священики разом освятили поля, і спільні, й приватні, зробивши для молитов п’ятнадцять зупинок. Молилися панотці й за худобу, бо ж великомученик Юрій у народі вважається покровителем тваринництва. І ось невдовзі після цього довгождані дощі окропили спраглі волинські поля!

Відродилась хороша традиція, і це радує, бо під щедрим сонцем і рясним дощем святих молитов, сердечної доброти і великої любові оновлюються собори наших душ, вселяється повага один до одного.

А якщо колоски на ниві духовній будуть повнозерними, то й матеріальним достатком Господь нас обдарує.

Люди! Більше цінуймо один одного, бережімо матінку природу і безмежно шануймо Того, хто все це створив, – Усевишнього.

Бажаєте, щоб Вашого листа опублікували У «Волинських єпархіальних відомостях»? Якщо у Вас є коментарі з приводу статей або думки, якими Ви прагнете поділитися з читачами, – надсилайте їх до редакції (Градний узвіз, 1, Луцьк, 43025). Будь ласка, зазначайте Ваше ім’я, прізвище, місце мешкання, а також телефон. Листи можуть редагуватися, скорочуватися.

Волин. єпарх. відом.– 2009.– № 5 (54)

22 травня 2009 р. Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо