Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Газета

«ВІТАЮТЬ ТЕБЕ ВСІ, ЯКІ ЗО МНОЮ»

Віктор ГРЕБЕНЮК

Вони увійшли до каплиці і зніяковіло зупинилися. Дитятко, яке принесли «до хресту», мирно посопувало носиком: спало. Куми ж і батьки хрещеника, люди зовсім молоді, переминалися, не знаючи на яку ступити. Панотець зрозумів становище і першим привітався до них: «Христос воскрес!» «Воістину воскрес!» – трохи здивовано відповіли ті.

То вже було більш як місяць після Пасхи, і Великодній привіт забувся, здавалося, до наступного року. Звісно, вони знали, що такими словами вітаються у Світлий тиждень. А як в інші дні? Часом навіть старші люди, зустрівшись у храмі чи на церковному подвір’ї, віддають на добридень, наче на вулиці.

Тож наша мова – про християнські вітання.

Гортаючи сторінки апостольських послань, складаємо враження про те, як віталися перші послідовники Спасителя: «Яків, слуга Бога й Господа Ісуса Христа, дванадцятьом поколінням, що в розсіянні, привіт!»; «Павло, з волі Божої апостол Христа Ісуса... Тимофієві, любому синові: благодать, милосердя і мир від Бога Отця і Христа Ісуса»; «Юда (інший Юда, не зрадник – В. Г.), слуга Ісуса Христа, брат Якова, покликаним, любим у Бозі Отці і збереженим Ісусові Христові: хай милосердя, мир і любов примножиться!».

На письмі такі розлогі привітання були у звичаї тієї доби. В усному ж спілкуванні християни перших поколінь здоровкалися по-грецькому: «Хере!» – тобто «Радійте», або ж по-римському: «Вале!» – цебто «Будьте здорові!», або ж по-єврейськи: «Шалом!» – що значить «Мир!».

Привітання «Мир вам!» закріпилось у церковній практиці. Коли священик на відправі звертається до громади: «Мир вам!», то відповідаємо: «І духові твоєму!», себто: «І тобі теж – мир».

Ось іще християнські привітання й відповіді: «Слава Богу!» – «Слава навіки!»; «Слава Ісусу Христу!» – «Слава навіки Богу!». На Різдво вітаємося: «Христос народився!» і відказуємо: «Славімо Його!» Але пам’ятаймо, що різдвяний привіт звучить аж до Водохреща, а від того дня до Віддання Водохреща інше вітання: «Христос хрестився!» – «У ріці Йордані!» Так само й пасхальне «Христос воскрес!» – «Воістину воскрес!» лунає не лише на Великдень, а сорок днів, до Вознесіння. Бувають випадки, коли його вживають і в інший час: після довгої розлуки, після тяжких поневірянь. Воскресіння – головна істина Християнства, тож великодній привіт ніколи не може бути недоречним у наших устах.

А як відповісти, коли до вас звертаються словами: «Христос посеред нас»? Треба відказати: «І є, і буде!» Чудово, коли так мовлять при зустрічі християни, котрі належать до різних конфесій, наприклад, православний і католик, чи православні з різних Патріархатів.

Закінчуємо ж нашу коротеньку розповідь про християнські привіти словами апостола Петра: «Вітайте один одного цілунком любові. Мир вам усім, що у Христі!»

Волин. єпарх. відом.– 2006.– № 1 (14)

24 січня 2006 р. Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо