Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Газета

ВИХІД ІЗ ЄГИПТУ
(повчання)

Вихід із Єгипту. Ілюстрація Арсена Гребенюка

Мойсей виховувався в палаці фараона, дуже старанно вчився і згодом знав усю мудрість єгипетської науки. Пізніше, коли він очолив Божий народ, ці знання знадобились йому. Але Мойсей не забував, що він єврей, і любив свій народ.

Мойсей був дуже запальний, і одного разу випадково вбив єгиптянина, захищаючи єврея. Тому змушений був утекти з Єгипту в іншу країну. Він оселився у священика Їтра’ (Йофора), одружився з його дочкою і пас його отари.

Одного разу Мойсей зайшов з отарою далеко і був біля гори Хорив. Там він побачив дивне видіння: терновий кущ, який горів, та не згоряв; був охоплений полум’ям, а сам не горів.

Голос Божий говорив до Мойсея з куща і сказав йому про те, що на нього покладається завдання вивести Божий народ з Єгипту.

Мойсей пішов у Єгипет. Там царював уже інший фараон. Порадившись із старійшинами єврейського народу, Мойсей і його брат Аарон пішли до фараона і від імені Божого зажадали від нього, щоб він відпустив євреїв з Єгипту.

Фараон не хотів відпустити Божий народ і наказав ще більше гнобити євреїв.

Тоді Бог за молитвою Мойсея допустив на Єгипет послідовно десять кар, тобто великі лиха, щоб фараон відпустив євреїв. Бог ніколи не карає людей. Біблія говорить, що карає людей їхня неслухняність, їхнє зло. Бог безмежно любить нас і завжди застерігає від зла, від усього шкідливого для нас. Але Він не примушує нас любити Себе, не примушує бути слухняними. Тому, коли люди чинять зло, то воно карає їх.

Карами було те, що вода в річках, озерах і криницях перетворилась на кров; град і сарана нищили рослинність; настала триденна темрява по всьому Єгипту і тому подібні біди. Але серце фараона було ніби кам’яне, і він не відпускав ізраїльтян. Коли ставалася біда – просив Мойсея помолитися, щоб Господь забрав кару, обіцяючи відпустити євреїв. Але як тільки кара Божа припинялась, фараон знову не пускав їх.

Десята кара була найстрашніша. Перед нею Господь звелів євреям вибрати для кожної сім’ї однорічне ягня, заколоти його, спекти і їсти з прісним хлібом та гіркими травами, не ламаючи кісток; а кров’ю ягняти вимазати одвірки і перекладини в дверях. Євреї так і вчинили.

Тієї ночі ангел Господній уразив усіх первістків у Єгипті, від людини до худоби. Він пройшов тільки мимо тих домів, на дверях яких було зроблено знак кров’ю. По всьому Єгипту піднявся плач. Фараон покликав тоді Мойсея і повелів йому якнайшвидше йти з народом єврейським із Єгипту.

З Мойсеєм вийшло близько шестисот тисяч чоловіків із жінками і дітьми, і не тільки євреї. Щойно вони виступили з Єгипту, перед ними з’явився стовп, який удень був у вигляді хмари, а вночі вогненним. Він указував їм шлях.

День визволення євреїв від єгипетського рабства залишився назавжди пам’ятним для них. Господь установив у цей день головне старозавітне свято, яке Він назвав Пасхою. Слово “Пасха” означає: «проходження мимо», чи «визволення від біди». Щороку в цей день увечері євреї заколювали і готували пасхального агнця (ягня) і їли його з прісним хлібом. Це свято тривало сім днів.

Пасхальне ягня, яке церковною мовою називається агнець, нагадує нам про Самого Спасителя – Ісуса Христа. Христос названий Агнцем Божим, Який узяв гріхи всього світу, кров Якого визволяє всіх вірян од вічної загибелі.

Сам вихід євреїв із Єгипту був прообразом нашого виходу від гріха до Царства Божого. Євреїв виводив Мойсей, а в Новому Заповіті всі народи виводить Ісус Христос.

Волин. єпарх. відом.– 2009.– № 8 (57)

27 серпня 2009 р. Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо