Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Газета

ЛЮБОВ ПРОТИ НЕНАВИСТІ

Освячення хреста в с. Старий Чорторийськ Маневицького деканату. Світлина Данила Зінкевича

Віктор ГРЕБЕНЮК

Сім років тому 14 серпня лиха звістка із села Старий Чорторийськ на Маневиччині змусила зажуритися багатьох християн. Одразу ж після освячення колишнім керуючим нашої єпархії митрополитом Яковом (Панчуком) хреста на місці, де передбачалося спорудити храм Київського Патріархату, цей священний символ вирвали з землі, наглумилися над ним і вкинули у річку фанатики УПЦ МП. Наступні факти примусили декого з тієї юрби схаменутися чи, принаймні, задуматися: за кілька років головні фігуранти того безчинства один за одним трагічно загинули. Але ці сумні випадки не озлобили, не зловтішили громаду, навпаки – у Свято-Успенській церкві, яку все-таки спорудили на запланованому місці, підносяться молитви за наших братів і сестер по вірі й по крові, які вчинили те злодіяння.

Відтоді немало змін сталося в Старому Чорторийську: між обома парафіями більше нема ворожнечі; вже й ченці місцевого монастиря налаштовані доволі дружелюбно; утроє зросла кількість прибічників УПЦ КП, зокрема й за рахунок колишніх прихильників МП. А розбитий хрест, якого тоді витягли з води, збили й поставили на місце, стоїть поруч храму й досі.

Та через сім років громада Київського Патріархату вирішила вшанувати хреста на місці колишньої наруги, щоб, як каже настоятель громади священик Микола Савчин, видимий знак завжди застерігав від блюзнірства. 14 серпня архієпископ Луцький і Волинський Михаїл, декан ієрей Андрій Закидальський, о. Микола, священики, парафіяни з багатьох сіл Маневицького деканату та Володимирецького благочиння Рівненської єпархії після Служби Божої понесли хресним ходом новий хрест тим же шляхом і встановили його саме там, де фанатики поглумилися над святою річчю. Було відслужено молебень для примноження любові та викорінення ненависті й усякого зла.

Відтак владика освятив воду в річці – у тому місці, де було тоді викинуто поганьблений символ Християнства. Архієрей нагадав про необхідність молитися за «винуватців наших», закликав православних не піддаватися підступам лукавого, а прощати кривдникам і всюди проявляти свою любов.

Так хочеться вірити, що нашепти ворога людського більше не почують українські православні, а вчуватимуть слова Христові: «З того знатимуть усі, що ви Мої ученики, якщо будете мати любов між собою...».

Волин. єпарх. відом.– 2009.– № 9 (58)

23 вересня 2009 р. Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо