Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Газета

СПОНУКА ДО ДІЇ

Степан ЯРМУСЬ,
Вінніпег, Канада

Оце недавно довелось мені прочитати надіслану з України працю протоієрея Ігоря Швеця «Діяльність українських православних місіонерів у ХVІІІ столітті».

Читаючи її, мене навістила думка, що настав такий час – час відродження і становлення незалежності України, – коли кожен з нас має зробити свій вклад: хто що може, хто до чого має нахил.

Прот. Ігор Швець відчув поклик зробити своє, тому й опрацював і приготовив до видання вищезгадану книжку. Я прочитав її і почуваюся до обов’язку висловити достойному о. Ігорю признання за пророблену працю і належну вдячність. Він же відкрив перед нами особливу добу і виявив великий труд українських православних місіонерів, учених за ХVІІІ століття. Заслуги за них присвоюють собі росіяни. А ідеться тут про християнізацію Сибіру й Далекого Сходу, навіть, імовірно, й Аляски. Але це заслуги українських православних місіонерів! І це дуже чітко й переконливо показує нам автор, ректор Волинської духовної семінарії Київського Патріархату.

Мені часто пригадується з дитячих літ запам’ятаний універсального значення вислів Івана Франка: «Кожен думай, що на тобі мільйонів стан стоїть і що вмісто мільйонів мусиш ти віддать одвіт!» Що за правда! Що за сила!.. А це ж – демократія! Не злодійська сваволя, як часом думається, а чесна і совісна суспільна відповідальність усіх!

Ми не проти того, щоб росіяни були росіянами, поляки – поляками, але вони нехай працюють і розвивають своє, а нам мусять признати право творити, розвивати і відстоювати своє.

Так можна і треба робити, бо тільки так можна мирно жити.

Усечесному о. Ігореві Швецю сердечна подяка за його працю!

Бажаєте, щоб Вашого листа опублікували У «Волинських єпархіальних відомостях»? Якщо у Вас є коментарі з приводу статей або думки, якими Ви прагнете поділитися з читачами, – надсилайте їх до редакції (Градний узвіз, 1, Луцьк, 43025). Будь ласка, зазначайте Ваше ім’я, прізвище, місце мешкання, а також телефон. Листи можуть редагуватися, скорочуватися.

Волин. єпарх. відом.– 2009.– № 10 (59)

26 жовтня 2009 р. Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо