Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Газета

ВОЛИНСЬКА ЄПАРХІЯ У 2004 РОЦІ
Важливі минулорічні події, які ввійдуть в історію української Церкви на Волині

Оглядав протоієрей Віталій СОБКО,
прес-секретар єпархії

«Благослови вінець року благості Своєї» – молимося разом зі святителем Василієм Великим… Так влаштоване земне життя, що для нас неабияке значення має відрахування годин, днів, років. І коли кожен з нас, окремо чи в спільноті, стає на межу певного нового відліку, а особливо якщо це пов’язано зі значними змінами в житті, – охоплюють тривожні почуття. Ми хвилюємось, бо потрібно відшукати відвагу поглянути в майбутнє і підсумувати пережите. Без сумніву, 2004 рік для Волинської єпархії був переломним – і це пов’язано не лише зі зміною архієрея. Спроба зробити аналіз торішньої діяльності Київського Патріархату на Волині та послухати думки з цього приводу священнослужителів, які займають ключові посади, виявили: багато що змінилося і в Церкві, і в суспільстві...


Смерть митрополита Якова

З відходом владики Якова завершився важливий етап буття Київського Патріархату на Волині. І хоча багато хто з волинян вважає період керівництва митрополита «сповільненим» чи навіть «застійним» щодо розвитку Церкви в регіоні, однак, все ж таки, було б помилковим недооцінювати значний особистий внесок у розбудові церковних спільнот спочилого митрополита. Він справді вагомо спричинився до поступового розвитку українського Православ’я на Волині.


Призначення нового єпископа

Ще до приходу нового архієрея на овдовілу кафедру на «невідомого» єпископа вже покладались великі надії, висловлювались різноманітні побажання та побоювання. Сьогодні є очевидне те, що призначення владики Михаїла помітно пожвавило місцеве церковне життя. Якщо коротко охарактеризувати торішню діяльність новопризначеного владики, то це, найперше, впорядкування загальноєпархіальних та парафіяльних питань відповідно до статуту Церкви, влагодження церковної дисципліни, здійснення заходів, які дали поштовх досить бурхливому розвиткові різних сфер служіння, благоустрою кафедрального собору, єпархіального управління та монастирів. Аналізуючи архіпастирські звернення та проповіді, найбільш помітними є заклики до священнослужителів прокидатись і, враховуючи реалії сучасного світу з його викликами, служити не за старим принципом «люди до священика», а за новим – «священик до людей»; до мирян – зробити ревізію власної віри, жити літургійним життям, єднатись з Господом у Сповіді й Причасті.


Створення прес-служби та капеланської служби

Поява нових служб при єпархіальному управлінні була викликана потребою часу. Заснування і діяльність прес-служби торік посприяла відкритості Церкви перед суспільством та задоволенню його інформаційних потреб щодо церковних питань, запитів духовного характеру, позиції Церкви з тих чи інших проблем. Цікаво, що за півроку обсяг публікацій новин Волинської єпархії Київського Патріархату у місцевих та центральних засобах масової інформації значно перевершив їх обсяг за кілька попередніх років разом узятих. Тож, сьогодні можна заявити, що в інформаційному просторі Волині щодо висвітлення релігійної проблематики наша Церква, в порівнянні з іншими, посіла домінуюче місце.

Заснування та діяльність капеланської служби – своєрідної та унікальної формації не лише для Київського Патріархату – черговий крок у напрямку благородної мети: відродження, упорядкування та розвиток місійної праці. Йдеться про душпастирську опіку над православними, які служать у Збройних Силах України, МВС та інших військових і спеціальних формуваннях; трудяться в благодійних або громадських закладах, установах, організаціях; навчаються чи працюють у навчальних закладах; трудяться або лікуються в медичних закладах; перебувають у в’язницях чи спеціальних виховних закладах.


Візит предстоятелів Чорногорської та Італійської Православних Церков

Здійснюючи паломницьку подорож Україною, у Луцьку побували предстоятель Чорногорської Православної Церкви митрополит Михаїл та предстоятель Православної Церкви в Італії митрополит Антоній. Дружній візит ієрархів підкреслив пошук порозуміння та спільний знаменник між православними різних народів у їх прагненнях до визнаного автокефального устрою.


Вшанування Холмської ікони Богоматері та святкування Миколая

Торік нарешті відновлено традицію щорічного велелюдного паломництва до чудотворного образа Холмської Богоматері, яка перебуває в Музеї волинської ікони. Уперше силами єпархіального управління проведено низку заходів щодо організації прощі на досить високому рівні. Це дало можливість брати участь у цьому богоміллі небаченій досі кількості людей, а також виявило велике духовне піднесення і священиків, і мирян.


Творча поїздка архієрейського хору «Оранта»

Один з найкращих творчих колективів України архієрейський хор «Оранта» з Луцька на запрошення німецької спілки «Мости в Україну» взяв участь у фестивалі, приуроченому народженню великого композитора Джузеппе Верді, який відбувся в Західній Німеччині. Завдяки копіткій, систематичній праці нашого хору на духовно-мистецькій ниві, яка виявилась в успішних виступах за кордоном, світ дізнається про нашу Церкву та нашу Волинь.


Освячення символіки Волинської єпархії

Торік Волинська єпархія запровадила свою символіку – герб і прапор. Це стало можливим з ініціативи преосвященного єпископа Михаїла. Її створив колектив видавництва «Ініціал». Окрім своєї звичайної функції, лаконічного представлення, символіка, сподіваємось, буде додатковим чинником для об’єднання, гуртування та виховання християн Волині на засадах не лише Закону Божого, а й на благих батьківських традиціях.


Позиція єпархії щодо виборів Президента України

Минулий рік, з його суспільними складнощами, чітко підкреслив: Церква не тільки не може згідно з державними законами, але й не повинна внаслідок своєї особливої природи прив’язуватися до скороминучих політичних питань чи поглядів. Разом з тим, вона не стоїть осторонь суспільства, і його політичні проблеми, які часто мають моральну природу, повинні бути предметом судження не тільки для політиків, але й для Церкви. Тож Волинське єпархіальне управління, слідуючи офіційній позиції Київського Патріархату, протягом усієї виборчої кампанії постійно заявляло, що Православна Церква не має права компрометувати свою святість і непорочність відвертим пропагуванням конкретної особи, яка прагне осягнути вищі державні посади, а може і повинна лише вказувати на загальні риси, якими має володіти кандидат з точки зору православних віровчення і традицій. Церква повинна молитись за справедливі вибори та вільне волевиявлення грамадян. У часі Помаранчевої революції єпархія підтримала народний рух проти фальсифікацій, брехні та насильства, не виявляючи однак упереджень щодо самих кандидатів і поважаючи вибір мільйонів їхніх прихильників.


Вихід першого числа часопису «Волинські єпархіальні відомості»

Початок видання часопису Волинської єпархії продовжило та розширило місію прес-служби. Щомісячна єпархіальна газета на інформаційному рівні працюватиме насамперед для консолідації та розвитку нашої Церкви на Волині.




Назвати ключові події Волинської єпархії 2004 року ми попросили преосвященного владику Михаїла та декількох священнослужителів, які займають чільні посади загальноєпархіального рівня. Пропонуємо вашій увазі найцікавіші тези.


Єпископ Михаїл:

– Найважчою, на мою думку, була смерть владики Якова та його похорон. Що стосується ключових подій чи проблем, які виявились вже за мого керівництва, хотілося б висловити насамперед задоволення тим фактом, що трішки підбадьорилось наше духовенство. Мені здається, що вдалось знайти в них розуміння: потрібно працювати інакше, неоднобоко. Важливо також, що ми цього року, з огляду на політичні події, заявили про себе як про Церкву, яка з народом. Показали, яке місце займає Церква у суспільстві й що вона не наздоганяє народ, а є правдивим керманичем. Про це свідчить і інше: вихід у світ першого числа єпархіальної газети, утворення різних служб, які сприяють єпархії в згуртуванні людей; проведення хресних ходів, причому найбільш велелюдних за останні роки. І як особливий момент – прийняття нами великого дару Божого – мощей святих угодників. Цікаво, що ми ж їх не шукали спеціально. Можливо, цей дар є своєрідною оцінкою Богом нашої діяльності та заохоченням до змін на краще.


Протоієрей Микола Цап, секретар єпархіального управління:

– Торік досить урочисто відбулось престольне свято в кафедральному Свято-Троїцькому соборі, на якому було представлено нового архієрея. Відтак проведено ряд заходів, розпочато низку робіт щодо благоустрою єпархії, зокрема кафедрального собору. Почалося будівництво каплички та реконструкція передсоборної площі. Наведено порядок, піднялась церковна дисципліна в єпархії. Зовсім змінилося ставлення духовенства до єпархіального управління. Владика відвідав усі благочиння. Влагоджено проблеми в Ківерцівському та Ковельському районах, там призначено нових благочинних, і є надія, що вони піднімуть престиж нашої Церкви. Налагоджена добра співпраця єпархіального управління з різними організаціями, зокрема, з Музеєм волинської ікони, Луцьким біотехнічним інститутом, підприємством «Волиньліс» та іншими.


Протоієрей Володимир Подолець, благочинний Свято-Троїцького кафедрального собору:

– Організовано якісно вищий рівень єпархіального порядку. Значний поштовх до парафіяльного життя кафедрального собору, свіжі ідеї, думки, інші шляхи реалізації навіть старих, добрих традицій християнських. І головне: стала чіткіша, розумніша, виваженіша позиція єпархіального управління щодо державних структур та громадських організацій.


Протоієрей Богдан Возняк, благочинний Луцького району:

– Найперше, – це зміна архієрея, на мою думку. Це є ключова причина всіх змін, які відбулися. Що стосується конкретних подій, безперечно – шанування мощей святого Миколая та Холмської ікони Божої Матері, а також зміна способу мислення як священиків, принаймні тих, які є «мозковим центром» єпархії, так і парафіян. Тому що на перше місце ми повинні ставити зроблені справи – і саме це є основним критерієм оцінки і важливим моментом для розвитку єпархії.

Волин. єпарх. відом.– 2005.– № 1 (2)

31 січня 2005 р. Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо