Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Газета

ВЕЛИКДЕНЬ ГОРПИНКИ
(оповідання)

Підготував священик Андрій РОТЧЕНКОВ

Великдень Горпинки. Малюнок Ірини ДацюкДіялось це давно в Україні. Ще задовго до Великодня настала весна. Трава росте, сонце тепленько гріє... І на землі, і на небі, і в людських душах – всюди весна.

В одному селі жила вбога вдова з восьмирічною дочкою Горпинкою. На початку весни жінка померла, і Горпинка зосталася круглою сиротою.

Після похорону взяли її до себе одні люди, та не з милосердя. А щоб виховати її собі на робітницю. Навіть і тепер, хоч яка ще мала, примушували її до важкої праці. Та ще й покрикують, щоб квапилася. Жодного ласкавого слова вона тут не почула.

Прийшла Велика субота. Відрання Горпинка працювала: носила воду, підмітала подвір’я, складала нарубані дрова, мила стіл та лави... Тяжко було.

Але ще тяжче стало їй, коли нагадала, що нема в неї нікого близького, хто пошкодував би її. Ще минулого Великодня була мама, і вона допомагала їй приготувати свячене. Мама пошила їй нову спідничку ще й кольорових стьожок купила! А на Великдень несла з Горпинкою до церкви паску... Як добре тоді було! А  тепер...

Коли надійшов вечір, Горпинка подумала:

– Не буду я тут ночувати! Піду до нашої хати, там переночую, а завтра рано піду сама до церкви. Не хочу я тут бути, де мене не люблять.

І пішла. Хата була зачинена, бо порожня стояла. Ніч була тепла. Дівчинка загорнулася в подерту одежину, що залишилася, і лягла, щоб заснути. Але не спала. Її огорнули чорні думки. Ніч пройде, а її журба не пройде ніколи. Вона сама, ніхто її не любить, ніхто про неї не дбає...

Так думаючи, Горпинка додумалась: не треба їй на світі жити! А коли така гадка прийшла, то Горпинці неначе легше стало. Вона вже знає, що має робити: не буде їсти і вмре. І заважати нікому не буде...

Так міркуючи, Горпинка почула, що вже на вулицях села починається гамір. Це знак, що люди спішать до церкви. Вийшла Горпинка з хати, щоб ще побути в церкві, поки вмре. Побуде там, подивиться, а ночувати прийде знов до своєї хати...

А що ж люди, від яких Горпинка пішла? Вони шукали її, кликали, а потім кажуть:

– Іде, то хай іде! З неї і так нічого доброго не буде.

Підійшла Горпинка до церкви і навіть не розглядалася, зараз увійшла і стала позаду, в кутку. Так простояла там до закінчення Богослужіння, мов закам’яніла. Не думала нічого. Як тільки з’являлася думка, вона відганяла її від себе. Їй краще, коли нічого не думає. І ніхто з людей не бачив її, ніхто не звертав уваги. От вже виходять люди на двір, виходить священик паски святити. Одна Горпинка не виходить. Чого вона туди піде? В неї нема паски, нема мами, нема нічого! Вона буде тут!

Люди з посвяченими пасками пішли додому, а останнім з церкви виходив паламар. Підходячи до дверей, він зауважив, що неначе хтось стоїть. Підійшов.

– Ти чого там стоїш? – запитує він. – Ти йди, бо я двері замикаю.

Дівчинка вийшла з церкви, а паламар подався додому, не питаючи навіть, чия то дитина.

А Горпинка? Вона пішла за церкву, сіла під дашок і сиділа. Куди ж вона піде? Та й по що? Вона вже знає, як має бути: не буде їсти і вмре. Того їй і треба!..

Довго вона там сиділа, аж чує: хлопці біжать, гомонять. А там і дзвонити починають. За хвилю чує – вже і дівчата біля церкви.

Вийшла тоді Горпинка, начебто вона також тепер прийшла, і підбігла до дівчат. А ті вже гамір такий підняли. Розглядають, як котра одягнулася, розказують.

– Мені мама на свята спідничку купили, – хвалиться одна.

– А мені коралі, – каже друга.

– А мені хрещена мати сорочку вишила, бачите? – говорить третя.

Стоїть побіч них Горпинка і лише дивиться. Вона не має чим похвалитися. Лице її наче кам’яне – не видно в ньому людських почуттів. Може, глибоко в душі щось ворушиться, та вона все приховує від людей. Раптом одна дівчинка глянула на Горпинку і каже:

– Дівчатка, подивіться на Горпинку, як вона виглядає. Скривилася як середа на п’ятницю та й стоїть!..

Дівчата глянули і деякі глумливо засміялися. Вкололо це Горпинку в саме серце і вона не витримала. Затремтіла і крикнула в розпуці:

– Але ж я мами не маю! Я сьогодні ще нічого не їла! – і почала гірко плакати.

Затихли дівчата. Тоді одна з дівчат, Орися, взяла Горпинку за руку і каже:

– Ходи, Горпинко, зі мною, лиши їх! – і повела за собою.

– Куди ж ми підемо? – питає Горпинка, втримуючись від плачу.

– До нас підемо. Моя мама ще вдома.

– Що ж я буду у вас робити?

– Нічого! Наїмося і будемо гратися...

Увійшли дівчатка, коли Орисина мати до церкви збиралася. Орися стала їй розповідати:

– Мамо, дівчата біля церкви почали з Горпинки сміятися, а вона сказала, що мами не має і що вона сьогодні ще нічого не їла, та й почала дуже плакати. От я взяла її до нас...

Як почула це Орисина мати, то аж сама заплакала.

– Що, дитинко, з тобою діється? – каже вона – З ким же ти до церкви прийшла?

– Я прийшла сама, – каже Горпинка.

– А чому не з Білавичами? Вони ж тебе до себе взяли.

– Бо я в нашій хаті ночувала. Сама. І сама до церкви прийшла...

Розпитала Орисина мати про все, а там і каже:

– Знаю я Білавичів, які вони люди! Та поки що сідай, Орисю, з Горпинкою, вона ж голодна...

Коли Горпинка з Орисею обідали, увійшов Орисин батько і мати зараз йому все розповіла. Він і каже:

– Що ж... лишаймо її в себе. Буде вона з Орисею виростати. Бідне воно!

Коли Горпинка наїлася, Орисина мати каже:

– Не журися, Горпинко, бо ти вже все маєш... тепер я твоя мама, а ти моя дитина. А Орисин тато буде твоїм татом. Ти вже наша. Орися буде твоєю сестрою і ви будете разом виростати. Ти вже наша донечка.

І пригорнула Горпинку до себе та гаряче поцілувала. І прибрала Орисина мати Горпинку, та ще й Орисин віночок на голову наложила. Побігли дівчатка до церкви такі раді, що вже є чим похвалитися, та яким дорогим! Ніхто такого не має! В Горпинки вже є краще вбрання, є віночок на голові, але в неї є щось більше: в неї є дім, є мама, є тато, є сестра Орися... Та й Орися має вже сестру Горпинку...

Яке велике щастя для бідної сироти! Таке щастя, що не створить ні золото, ні срібло – це таке велике щастя, що його може створити лише щире християнське серце.

Який Великдень був у Горпинки, того і розказати годі. Для неї з Христовим Воскресінням воскресло все, що для її життя було потрібне і найдорожче.

І виросла вона в нової мами та батька разом з Орисею як найкраща дитина. І виросла, і заміж віддали її як свою рідну дочку. І посагом обдарували великим. А вона і любила їх, і поважала, як рідна дитина не завжди поважає.

Дійсно, Днем із днів, і Празником з празників був той Великдень, коли сирота здобула і матір, і батька, і сестру. Знайшла захист для свого життя. Воскрес Христос. А з ним воскресло щастя для бездомної сироти.

Волин. єпарх. відом.– 2006.– № 5 (18)

24 травня 2006 р. Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо