Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Газета

ЛІК ЧАСУ РОЗПОЧАТО
І сказав Бог: нехай будуть світила на тверді небесній [для освітлення землі і] для відокремлення дня від ночі, і для знамень, і часу, і днів, і років; і нехай будуть вони світильниками на тверді небесній, щоб освітлювати землю. І стало так. І створив Бог два світила великі: світило більше – для управління днем, і світило менше – для управління ніччю, і зорі; і поставив їх Бог на тверді небесній, щоб світити на землю, і управляти днем і ніччю, і відокремлювати світло від темряви. І побачив Бог, що це добре. І був вечір, і був ранок: день четвертий (Бут. 1:14–19)

Лік часу розпочато. Гравюра Ю. Ш. Карольсфельда

Священик Микола ЛЕСЮК

Четвертого дня за велінням Божим засяяли над Землею світила небесні: Місяць, Сонце й інші зірки. Відтоді починається відлік астрономічного часу, відлік віку Сонячної системи і Всесвіту.

«...Нехай...» Творче повеління «нехай» рівнозначне попереднім повелінням Творця – «нехай буде світло», «нехай збереться вода» та ін., однак у даному випадку розглядається уже не як первісне утворення предметів, а як повне утворення й упорядкування тіл небесних.

«...Нехай будуть світила на тверді небесній [для освітлення землі]...» Раніше, в описі першого дня, вжито слово «ор», що з єврейської означає «світло» у загальному розумінні. А у творенні четвертого дня згадується вже інше – «маор», що означає «джерело світла», тобто щось, що випромінює світло.

«...Для відокремлення дня від ночі...» Творець віддав Сонцю половину доби – день, а іншу половину, ніч –  величезній кількості інших зірок та Місяцю.

«...І для знамень...» Для повноцінної життєдіяльності людини необхідні певні знаки світил. Василій Великий говорив: «Якщо хтось не понад міру шукає якихось знаків у знаменнях, то, поспостерігавши за небесними тілами, знайде для себе багато корисних прикмет, які вказуватимуть на дощ, засуху, рух вітрів тощо». Також у Святому Письмі знаходимо, що через Сонце, Місяць та зірки буде дано знамення про кінець світу (Мф. 24:29).

«...І часу...» Маються на увазі зміни річного циклу, тобто пори року, які повертаються у незмінному порядку внаслідок встановленого руху світил. Сучасні астрономи вважають, що відразу після формування Сонячної системи (що відноситься до другого дня творіння), доба мала набагато менше, ніж двадцять чотири години, а рік – набагато більше, ніж 365 днів. До того ж, пори року мало нагадували нинішню послідовність. На думку вчених, теперішню орбіту Земля набула порівняно недавно. Саме цим пояснюється те, що нині доба має 24 години, а рік – 365 діб.

«...І днів...» За словами Василія Великого, день – це повітря, що освітлюється сонцем, або, по-іншому, день – це проміжок часу, у якому Сонце перебуває в півкулі над Землею.

«...І років...» У цей момент з’явилося найголовніше – відлік часу. Бо за днями йдуть місяці, а за місяцями роки.

«...І нехай будуть вони світильниками на тверді небесній, щоб освітлювати землю». Цим Бог підкреслив, що Земля серед інших тіл Всесвіту займає в Його творінні найвизначніше місце.

«І створив Бог два світила великі: світило більше – для управління днем...» Хоча ці великі світила й не названі, проте цілком очевидно, що мова йде про Сонце та Місяць. Слово «великі» в даному розумінні не є показником якості чи кількості. Світила великі не тому, що вони більші, ніж інші, а тому, що мають достатню змогу для поширення світла по всій Землі. Якщо Cонце знаходиться посередині неба, то воно на однаковій відстані й для тих, хто живе на сході, й для тих, хто на заході. Місяць і зірки Господь поклав у царину ночі, а схід Сонця визначив бути початком робочого дня.

«...І світило менше – для управління ніччю, і зорі...» На думку астрономів, Місяць відіграв вирішальну роль у встановленні протяжності доби і числа днів у році. Завдяки силі тяжіння Місяця у русі Землі з’являються деякі важливі вторинні елементи, які впливають на зміни доби, року і пір року.

«...І поставив їх Бог на тверді небесній, щоб світити на землю, і управляти днем і ніччю, і відокремлювати світло від темряви». Що означає – поставив зорі? Господь повелів їм бути на небі й освітлювати землю, а також управляти днем і ніччю, тобто робити все те, що сказано і про світила великі.

«І побачив Бог, що це добре. І був вечір, і був ранок: день четвертий». Коли Господь закінчив прикрашати небо, всіявши його зірками та двома великими світилами, окреслив кінець дню і ночі, то побачив, «що це добре».

Звісно, є набагато докладніші наукові тлумачення цих подій. Боже Слово з часом проявляє свої все більші й більші глибини. Василій Великий говорив: «Вимірюй місяць не оком, а розумом, який при відкритті істини вірніший за очі».

Не розумієте деяких місць у Святому Письмі? Бажаєте ґрунтовних пояснень окремих цитат із Біблії? Звертайтесь до редакції: Градний узвіз, 1, Луцьк, 43025; (0332) 72-21-82; pres-sluzhba@ukr.net

Волин. єпарх. відом.– 2011.– № 1 (74)

28 січня 2011 р. Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо