Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Газета

«ВИ – СВІТЛО ДЛЯ СВІТУ...»

Священик Віталій ЛОТОЦЬКИЙ,
викладач ВПБА, кандидат богословських наук

Сучасні умови ставлять Церкву перед необхідністю швидко й чітко відповідати на гострі проблеми в різноманітних сферах буття суспільства. У цьому контексті особливу актуальність набуває питання духовної освіти та її якості.

9 листопада 2010 року наказом Міністерства освіти і науки України № 1067 «Про введення в дію переліку спеціальностей, за якими здійснюється підготовка фахівців у вищих навчальних закладах за освітньо-кваліфікаційними рівнями спеціаліста і магістра, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 27 серпня 2010 р. № 787» спеціальність «Богослів’я (теологія)» отримала нові перспективи розвитку.

13 травня 2011 року Священний Синод під головуванням Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета постановив: у зв’язку з тим, що Волинська духовна семінарія відповідає вимогам, які висуваються до реформованого навчального закладу, благословити з 2011/2012 навчального року реорганізувати її у Волинську православну богословську академію.

Сьогодні богословська (теологічна) освіта, її подальший розвиток, співвідношення з відповідними напрямками, які здійснюють світські та духовні навчальні заклади, є одними з найактуальніших тем для Київського Патріархату, церковної громадськості. Реформування й наближення стандартів вищої теологічної освіти до державних стандартів вищої освіти розпочалося декілька років тому.

ВДС має значний як у якісному, так і в кількісному розумінні досвід підготовки достойних кадрів. Варто згадати, що чимало випускників семінарії продовжили здобувати вищу богословську освіту в академіях, здобули кандидатські ступені, викладають в інших духовних і світських навчальних закладах. Приблизно третина священнослужителів УПЦ Київського Патріархату – випускники ВДС, частина з них стали єпископами й очолили єпархії. Тому цей досвід зі здобуттям статусу академії лише примножиться. А щоби все так і було, необхідно пам’ятати: найголовніше покликання духовного навчального закладу – відродити в Церкві колись плідний інститут служіння і місіонерства тими вірними, які не були в священичому сані, та підготовка кадрів для майбутнього пастирського служіння. Адже богословом є не той, хто читає багатотомні твори святих отців, не той, хто пише і захищає дослідницьку роботу, не той, хто носить підрясник, але найперше той, хто істинно молиться, хто шукає живого спілкування з Богом. Таким чином, саме теологічна освіта, здобуття якої відкривається у Волинській православній богословській академії, може привести до побожного життя та спасіння своєї душі, навернення до Бога багатьох ближніх.

Волин. єпарх. відом.– 2011.– № 7 (80)

23 липня 2011 р. Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо