Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Газета

ПАТРІАРХ ФІЛАРЕТ У ЛУЦЬКУ

Протоієрей Віталій СОБКО, прес-секретар єпархії

Патріарх Філарет виступає з заключним словом на паперті кафедрального собору. Фото Сергія Дубинки11-12 червня Святійший Патріарх Філарет перебував у Луцьку із архіпастирським візитом. Це вже 11-й його візит на Волинь як Предстоятеля Української Православної Церкви Київського Патріархату. Уже стало традицією, що на День Святого Духа Першоієрарх молиться в головному волинському храмі – кафедральному соборі Святої Трійці, розділяючи з місцевими священнослужителями та вірянами радість храмового святкування.

Святійший владика прибув до Луцька ввечері 11 червня. На межі Волинської та Рівненської єпархій його зустріли єпископ Луцький і Волинський Михаїл і канцлер протоієрей Микола Цап, а вже біля брами кафедрального собору Патріарха вітали гол­ова облдержадміністрації Володимир Бондар, голова облради Анатолій Грицюк, луцький міський голова Богдан Шиба, духовенство й парафіяни.

З нагоди успішного прибуття відправили молебень. Першоієрарх привітав присутніх зі Святом Трійці, подякував за теплу зустріч і висловив задоволення тим, що протягом багатьох років має можливість святкувати з волинянами П’ятдесятницю, прохаючи Бога про зростання в благодаті Святого Духа.

Пізніше в духовній консисторії відбулася зустріч Патріарха Філарета та єпископа Михаїла з очільниками місцевої влади – Володимиром Бондарем, Анатолієм Грицюком та Богданом Шибою. Обговорювали низку питань: церковно-державні стосунки, сучасний стан справ у світовому та українському Православ’ї, проблему визнання Київського Патріархату, утворення єдиної Помісної Української Православної Церкви тощо. Під час зустрічі сторони висловили задоволення позитивними змінами в єпархії, а також відзначили добрі стосунки владики Михаїла й влади.

Другого дня Трійці, на День Святого Духа, Його Святість очолив Божественну Літургію. З ним співслужили митрополит Рівненський і Острозький Євсевій, єпископ Луцький і Волинський Михаїл, місцеве духовенство. За Службою Божою молилося дуже багато вірян, представників державних установ і громадських організацій, серед яких, зокрема, й голова облдержадміністрації Володимир Бондар з родиною та луцький міський голова Богдан Шиба.

Молільниками був заповнений весь храмта церковний майдан. Патріаршу Божественну Літургію в прямому ефірі транслювало Волинське державне телебачення.

Численні молільники – учасники Патріаршої Літургії. Фото прот. Віталія СобкаНаприкінці Служби Божої Патріарх Філарет виголосив велику проповідь про Зішестя Святого Духа на апостолів. Розкриваючи зміст свята, він розповів, як змінила апостолів дія Святого Духа. Зокрема, Патріарх зазначив, що апостоли одержали від Бога дар правильного розуміння науки Христової, позбавилися страху перед юдейським покаранням і пізнали різні, невідомі їм до цього мови.

Одержання апостолами знання різних мов і сприйняття християнами Слова Божого рідною мовою мають прямий зв’язок, – переконаний святійший владика. З цього приводу він висловив здивування, що навіть у наш час «українську мову, мову народу зневажають і доводять, що необхідно до Бога звертатися тільки церковнослов’янською... А якою мовою проповідував апостол Андрій Первозваний на нашій землі? Єврейською чи грецькою? Проповідував він тією мовою, якою спілкувалися наші предки. Тому таку зневагу нашої мови необхідно відкидати як гріховні задуми, як протидію Духові Святому».

Йшлося в Патріаршому слові й про те, що дія благодаті Свя­того Духа поширилася не лише на апостолів, а й на всіх інших, хто увірував у Христа. І тоді, і сьогодні віруюча людина одержує дари Святого Духа, а невіруюча – не одержує. Саме з цієї причини «звинувачення Московського Патріархату про відсутність у нашій Церкві благодаті є ніщо інше як затьмарення розуму й свідчення того, що його окремі представники не знають або не розуміють Святого Писання, як не розуміли апостоли слова Спасителя до зішестя Святого Духа».

Також першоієрарх навів багато прикладів дії благодаті Духа Святого, яка постійно проявлялася протягом історії Церкви. Діяла в часи гонінь, надихаючи перших християн – на мучеництво заради Христа, подвижників у монастирях і пустелях – на боротьбу із внутрішнім злом, жертв безбожної радянської влади – на стійкість у вірі.

За словами Патріарха, Святий Дух діє в наш час не менше, ніж у перші віки християнської історії. І хоча спокуси, які доводиться долати нині, видаються важчими, ніж спокуси минулого, – віра Христова продовжує розвиватися й поширюватися завдяки благодатній Божій силі. «Дуже сильні спокуси нині проявляються через засоби масової інформації, покликані сіяти добро. Негативні програми дивляться діти й молодь. Якби не дія благодаті Святого Духа – ніяка б істота не могла протидіяти цій ворожій навалі. Однак, – наголосив Патріарх, – будьмо впевнені: Бога перемогти диявол не може. Тому й слуги його, якими б сильними вони не були, – не можуть перемогти слабких християн, бо в них діє благодать Святого Духа. Її ще нікому не вдавалося перемогти. Ми бачили, що надзвичайно велика сила діяла проти Бога й Церкви за часів радянської влади. Стверджували, що настає час комунізму й ніякої релігії не буде. Де ж тепер той комунізм? Де його прихильники? Їх немає. А Церква живе. Атеїзму нема, а віра набирає сили. Це є вагомим доказом, що Бог силою Своєї благодаті перемагає всяке зло».

Наприкінці проповіді святійший владика зазначив: щорічне святкування Дня Святої Трійці встановлено Церквою, аби християни не падали духом, адже Дух Святий діє, і благодать Його – всемогутня. Але це не означає, що вірні можуть бути бездіяльними, і Патріарх закликав усіх працювати над собою, боротися зі злом, жити за Заповідями Божими, цінувати даровану Господньою милістю державність України. «Народ, одержавши незалежність, повинен працювати в поті чола, бути мудрим у своїх діях – і тоді Боже благословення не покине його», – підкреслив Патріарх.

Велелюдне свято завершилося після традиційного хресного ходу навколо собору заключними промовами на паперті. Єпископ Михаїл подякував першоієрархові за візит та невтомну працю в утвердженні Київського Патріархату й створенні єдиної Помісної Української Православної Церкви.

Після Богослужіння Патріарх Філарет на прохання представників волинських ЗМІ дав коротке інтерв’ю, у якому, зокрема, висловив задоволення ростом Волинської єпархії та закликав православних українців до єднання в єдину Помісну Церкву.

Волин. єпарх. відом.– 2006.– № 6–7 (19–20)

31 липня 2006 р. Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо