Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Газета

СВЯТІМО ЙОГО
«Так були створені небо і земля і все воїнство їх. І звершив Бог до сьомого дня діла Свої, які Він робив, і спочив у день сьомий від усіх діл Своїх, які чинив. І благословив Бог сьомий день, і освятив його, бо спочив від усіх діл Своїх, які Бог чинив і створював» (Бут. 2:1–3)

«Так були створені небо і земля і все воїнство їх. І звершив Бог до сьомого дня діла Свої, які Він робив, і спочив у день сьомий від усіх діл Своїх, які чинив. І благословив Бог сьомий день, і освятив його, бо спочив від усіх діл Своїх, які Бог чинив і створював» (Бут. 2:1–3). Гравюра Ю. Ш. Карольсфельда

Священик Микола ЛЕСЮК

Завершення творіння закарбовано торжественним відпочинком Творця, благословенням і освяченням сьомого дня.

«Так були створені небо і земля і все воїнство їх». У «Тлумачній Біблії» за редакцією Лопухіна сказано: «Воїнство неба – це або ангели, які є навколо престолу Всевишнього, або зорі, що правильністю розташування нагадують строї військ. Воїнство землі – тут ідеться про вищих представників землі, а саме про людей і тварин».

«І звершив Бог до сьомого дня діла Свої, які Він робив...». Святитель Йоан Золотоустий говорив: «Поглянь, як воно (Писання) раз і вдруге повторює те саме, щоб знали, що всі діла творення продовжувалися до шостого дня».

«...І спочив у день сьомий від усіх діл Своїх, які чинив». За словами Йоана Золотоустого, Господь перестав створювати і приводити з небуття до буття. Усе, що було потрібно, вже вчинив; і створив того, хто мав користуватися цими творіннями. З єврейської слово «сьомий» (sabat) означає день тижня, що присвячений згадці про відпочинок Творця. Тобто у сьомий день Бог заповів людям відпочивати від своїх справ і присвятити його Богові, служінню ближнім. «Спочив» – означає закінчення Його творчої діяльності попередніх шести днів. Блаженний Августин повчав, що Бог спочив від творення нових видів тварин, бо Він уже не творив ніякого нового виду. Однак, переставши творити, Бог ніколи не залишав творіння без своєї опіки.

«І благословив Бог сьомий день, і освятив його, бо спочив від усіх діл Своїх, які Бог чинив і створював». За словами Йоана Золотоустого, оскільки Бог усе, що захотів, зі Свого людинолюбства Своїм велінням учинив і шостого дня завершив творення, то, щоб сьомий день не здавався менш важливим через те, що впродовж нього нічого не створено, Він сподобив його благословення. Це не значить, що попередні дні не мали благословення: для них було достатньо того, що тоді звершувалося творення. «Освятив» – означає виділив його. Ось тут, на самому початку буття світу, Бог пропонує нам повчання, щоб ми один день на тиждень цілком виділяли і присвячували справам духовним. Для цього, звершивши всі Свої справи за шість днів, сподобив сьомий день благословення й освятив його, «бо спочив від усіх діл Своїх, які Бог чинив і створював».

Свята Церква навчає, що освячення сьомого дня не означає лише фізичний відпочинок, але ставить духовне вище над матеріальним. Цей день потрібно присвячувати Богові, вивченню заповідей та ділам милосердя.

Для нас, християн, сьомим днем тижня стала неділя, у який Господь наш Ісус Христос воскрес із мертвих і цим дарував людям безсмертя. Тому всі вказівки щодо шанування суботи переносяться на неділю.

Не розумієте деяких місць у Святому Письмі? Бажаєте ґрунтовних пояснень окремих цитат із Біблії? Звертайтесь до редакції: Градний узвіз, 1, Луцьк, 43025; (0332) 72-21-82; pres-sluzhba@ukr.net

Волин. єпарх. відом.– 2011.– № 9–10 (82–83)

29 жовтня 2011 р. Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо