Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Газета

ТРЕБА ТАКИ ПОЇХАТИ!
Проща на Святу Землю – мрія багатьох християн

Лавра Преподобного Сави Освяченого. Світлина з архіву Василя Ієрусалимця

Наталія КРАВЧУК

Щоденна суєта, клопоти домашні та на роботі чомусь усе більше віддаляють нас від найвищого, духовного. Багатьом бракує часу не тільки на вечірню й ранкову молитву, а й на недільне Богослужіння у храмі. Нарікаємо, що зморюється тіло. Але не помічаємо, як неймовірно втомлюється наша душа. Ліків для неї не знайдеш у жодній аптеці. Тут потрібна реабілітація особлива. І рятівною соломинкою для багатьох стає богомілля (проща).

Сьогодні паломницькі поїздки на Святу Землю стають усе популярнішими. Люди починають розуміти: новий комп’ютер, диван чи шафа ніколи не замінять того незбагненного відчуття, коли ступаєш місцями, якими ходив Сам Син Божий Ісус Христос, коли молишся там, де молився Він.

Сходиш з літака у Тель-Авіві – і вже завмирає душа. Сідаєш в автобус – і з кожним кілометром серце починає битися все частіше. А коли входиш до святого місця, на очі навертаються сльози – хочеться стати навколішки і цілувати ту землю, яка народила Спасителя.

У кожного на шиї – ланцюжки з десятками хрестиків. Рідні передали їх у далеку дорогу. Щоразу, коли сам прикладаєшся до намоленої віками святині, торкаються її й усі хрестики. Так передається Божа благодать. Хтось везе фотокартки дорогих людей і теж прикладає до реліквій, благаючи Господа ласки для них.

А таких місць багато. Ви побачите печери пророка Іллі, Назарет, Церкву Благовіщення та храм Архангела Гавриїла, гору Фавор, відвідаєте Галілею, храм Примноження хлібів і риб, гору Спокус, смоківницю Закхея, Ейн-Карем (місце народження Йоана Предтечі), Віфлеєм, гору Сіон (Святилище таємної вечері), гробницю Давида, сад Гефсиманський, храм «Отче Наш»... Кожне з цих місць згадане в Біблії. Священик зачитує в них уривки Євангелія, аби паломники ще більше пройнялися подорожжю.

А скільки емоцій подарує омовіння в ріці Йордані, у якій приймав хрещення Христос! Панотець кладе руку на голову і тричі окунає кожного. Ти наче заново народжуєшся, хочеться літати! Сорочки, в яких входять у воду, прочани везуть додому як найціннішу річ. Хто хворий, немічний чи важко проходить вагітність – дають одягати. І людині, по вірі її, стає відразу легше.

А ще кожен старається пройти останньою дорогою Ісуса Христа. Це настільки зворушливе дійство, що навіть описуючи його, в очах стоять сльози. Паломники вбираються у вишиванки (аби весь світ знав, що поклонитися Богу приїхали українці) й по черзі разом зі священиками несуть хреста повз єврейський базарчик на Голгофу. Ти тримаєш на плечах розп’яття, молишся, а біля тебе бігають замурзані діти, смикають тебе за одежу, бо ти не зважаєш на прохання купити у них щось... Стискається серце, ще трепетніше промовляєш молитву і думаєш: «Ісусе, а як же важко було йти Тобі!».

Храм Гробу Господнього – то, мабуть, духовна вершина для кожного прочанина. Він збудований на місці поховання та воскресіння Христа. При вході – камінь Помазання (тут поклали тіло Спасителя, коли Його зняли з хреста). Здається, що земля пливе під ногами від усвідомлення того, до якої таїни ось-ось зможеш доторкнутися. Неподалік – найсвятіше місце на землі: печера і Гроб Господній. До неї веде низький хід – обов’язково мусиш нагнутися (і навіть так скоритися перед Богом). Перебуваєш там близько хвилини – і перед очима зринає усе життя.

Поїздка на Святу Землю – це подорож, коли не думаєш про мирське. У серці – лише молитви. Дякуєш Усевишньому за кожну милість, просиш за здоров’я – своє та дорогих людей, – благополуччя та спокій у родині. Кожного кличе своя потреба тіснішого спілкування з Богом. Бездітні благають про дитячий щебіт у домівці, важкохворі – зцілення, одинокі – хорошої пари...

Допомагає здійснитися такій мрії паломницький центр «Осанна». Поїздки відбуваються з благословення архієпископа Луцького і Волинського Михаїла. Богомільців супроводжують духівники, а також гіди, які досконало знають Святе Письмо. «Осанна» – це ще й гарні готелі на березі моря (перша лінія) та комфортний переїзд, повна підтримка при проходженні митного контролю. Тут також організовують паломництва в Грузію, Грецію, Болгарію, Білорусь, Німеччину, Росію, Польщу та Італію.

Детальнішу інформацію знайдете на сайті www.osanna.in.ua.

Волин. єпарх. відом.– 2011.– № 9–10 (82–83)

26 жовтня 2011 р. Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо