Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Газета

Запалення легень

Підготував Андрій Гнатюк

Поради за книгою «Повна енциклопедія православної монастирської медицини» базуються на методах лікування, що здавна побутують в обителях. Усі рецепти – досвід ченців-лікарів – вельми прості й звичні. Однак закликаємо не займатися самолікуванням, адже будь-який дар природи по-різному діє на кожен організм. Перш ніж приймати той чи інший засіб, проконсультуйтеся з лікарем.

Заварити склянкою окропу 15 г трави іван-чаю, настояти 1 год. Пити по 1/3 склянки 3 рази на день за 20 хв до їди.

Для очищення легень від харкотиння варто споживати мед із ядрами лісових горіхів, що особливо добре допомагає при тривалому кашлі. Дуже корисні відварені в солодкому вині кедрові горіхи: 0,5 л вина 50 г горіхів, варити 20 хв.

Склянку промитого вівса з лушпинням залити 1 л молока і кип’ятити протягом 1год на слабкому вогні, процідити. Пити гарячим із маслом чи медом. Особливо корисно вживати на ніч. Засіб рекомендують при важких формах пневмонії та для ослаблених хворих.

Коріння кропиви варити в цукровому сиропі 30 хв, процідити, вживати по 1 столовій ложці 3-5 разів на день.

Відварити в 500 мл кагору 2 столові ложки свіжого подрібненого коріння дивосилу. Пити по 50 мл двічі на день.

При підозрі на запалення легень можна ставити компрес із сиру (якщо пацієнт не вживає антибіотиків). Компрес треба робити дуже ретельно, він ефективний лише при дотриманні усіх правил. Сир може бути будь-якої якості, навіть заморожений (тоді його треба розморозити). Сир трошки підігріти – покласти на батарею чи в теплу духовку. Можна змішати з медом: на 100 г сиру столову ложку меду.

Поетапність шарів компресу така: до тіла прикласти сир (його тонко намазують на кухонний рушник), потім – воскований папір, махровий рушник і шерстяну хустку, яку тісно зав’язують.

Щоби позбутися кашлю після запалення легень, потрібно закип’ятити склянку свіжого непастеризованого молока з двома плодами білого висушеного інжиру. Пити гарячим 2 рази на день по склянці до їди.

При запаленні легень і плевриті необхідно втирати в груди чи спину мазь: розтерти і змішати 1 частину воску і 3 частини гусячого жиру (можна замінити курячим жиром чи овечим салом) до отримання густої мазі.

Волин. єпарх. відом.– 2012.– № 7–8 (92–93)

22 серпня 2012 р. Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо