Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Газета

18 вересня – кончина благовірного князя Гліба, у Хрещенні Давида (1015 рік)

Мученики Борис і Гліб
Підготував Віктор ГРЕБЕНЮК

Історію смерті перших мучеників християнської Русі знаємо з дитинства. І як несподівано помер князь Володимир Великий, і як його пасинок Святополк, захопивши престол, заходився вбивати своїх названих братів, за що й нарекли його Окаянним (тобто другим Каїном). Святослава вбив, коли той утікав до Угорщини за підмогою, а Бориса і Гліба – коли вони, не бажаючи розпочинати громадянської війни перед лицем загрози з Дикого Поля, смиренно чекали вбивць; і як згодом знайшли нетлінними їхні тіла на місці мучеництва.

Хоча від хрещення нашої Вітчизни тоді минуло зовсім небагато часу (Святополк був ще сином від язичницького шлюбу Володимира), героїчний вчинок Бориса і Гліба так припав до душі русичам, що їхні імена ще до монгольського іга стали символами самопожертви в ім’я миру, а братів було канонізовано як святих.

Але тепер знаходяться лихо-історики, які стараються навести тінь на ці світлі образи. Кажуть, начебто насправді вони загинули в міжусобній боротьбі за престол, і вбив їх не Святополк, а Ярослав, тож, мовляв це Ярослава треба називати Окаянним, а не Мудрим. Посіяти сумніви намагаються у пресі, в телепередачах, посилаючись на нібито нові факти. Але той, хто з тими «фактами» ознайомився (це фрагменти ісландської саги «Таттр про Еймунда» і літопису німецького єпископа Титмара Мерзебурзького), переконується, що вони нічого не додають і нічого не віднімають від канонічного житія, окрім хіба що третьорядних, та й то непевних, подробиць.

Волин. єпарх. відом.– 2006.– № 9 (22)

28 вересня 2006 р. Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо