Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Газета

Під охороною Всевишнього

Під охороною Всевишнього

Запитання

В сучасному світі людей всюди підстерігає небезпека. Будь-кого можуть пограбувати, принизити, навіть убити... Як православному захистити себе?


Відповідає священик Андрій Ротченков

Наш головний захист – Господь Бог. Щоб бути під Його покровительством, піклуванням, потрібно жити духовним життям. Це означає молитися вранці й увечері, щонеділі й у свята відвідувати храм, читати духовні книги, якомога частіше сповідатися і причащатися. Це мінімальні вимоги церковності православного. Якщо християнин так живе, то він із Богом, а тому знаходиться під Його особливою опікою. Звісно, Господь захищає всіх. Але якщо людина відходить од Бога, від літургійного життя, то вона втрачає Боже благословення. Адже Господь, оберігаючи нашу свободу вибору, не примушує служити Собі й отримувати Його піклування.

Треба надіятися на Всевишнього, без волі Якого, як запевняє Євангеліє, і волосина не впаде з нашої голови, але й остерігатися небезпек, не спокушати Творця своєю нерозсудливістю.

Для підсилення нашої віри Бог дав нам матеріальні святині. Це натільний хрест, який не можна знімати ні за яких обставин, а також свячена вода, артос чи просфора, які ми вживаємо щоранку.

Ще прикликаємо Божу охорону молитвою при виході з дому. Святитель Ігнатій (Брянчанінов) радить читати молитву: «Відрікаюся від тебе, сатано, гордині твоєї і служіння тобі, та з’єднуюся з Тобою, Христе, в ім’я Отця і Сина і Святого Духа. Амінь». Перед дверима добре прочитати 90-й псалом або молитву «Нехай воскресне Бог» і накласти на себе хресне знамення, також перехрестити дітей, які йдуть на вулицю самі.

Якщо опинились у небезпечній ситуації, треба читати такі молитви: «Нехай воскресне Бог», або «Непереможній Воєводі» (перший кондак із акафіста Богородиці), або просто «Господи, помилуй» багато разів.

Якось я без попередження зайшов на подвір’я до знайомих. Був вечір, гроза. Про те, що собака відв’язаний, я дізнався лише коли постукав у двері будинку. Розлючений ротвейлер свердлив мене поглядом. Звісно, я злякався, але почав читати Ісусову молитву. Здивуванню господарів не було меж: як собака, якого вони самі побоювалися, не зачепив непроханого гостя?!

Молитися слід і тоді, коли на наших очах загрожують іншій людині, а мужності кинутись їй на допомогу не вистачає.

Сильна молитва до угодників, які прославились військовою майстерністю за життя: святому Юрієві Переможцю, Феодорові Стратилату, Димитрієві Солунському... Не забуваймо і про архістратига Михаїла та нашого ангела-охоронця.

Помешкання християнина неодмінно повинно бути освячене. Благодать і ангел-охоронець, який при цьому дається оселі, береже наше житло від усякого зла.

Але ніякі засоби не допоможуть, якщо ми будемо вести гріховне життя, забуватимемо про Бога. Якщо хочемо, щоб Бог нас беріг, – бережімо чистоту серця і єднання з Господом.

Бажаєте одержати відповідь православного богослова на Ваші запитання? Звертайтесь до редакції: 43025 Луцьк, Градний узвіз, 1; (0332) 72-21-82; vyev@ukr.net

25 квітня 2013 р. Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо