Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Газета

За десятину кидають батьківщину

За десятину кидають батьківщину
Віталій КЛІМЧУК

Порівнювати церковну десятину із державними податками не варто, та все ж одна і друга субстанція покликана забезпечувати одну і ту ж мету – підтримати матеріально тих, хто цього потребує. І, як правило, мова йде про людей та проекти, на які вони самостійно не спроможні заробити коштів.

Божу десятину віряни віддають за сумлінням і велінням серця, а ось державні податки офіційно узаконені й порушення при їх сплаті несе за собою адміністративну та кримінальну відповідальність. Усі прекрасно розуміють, що державну казну наповнювати треба кожному в міру власних можливостей.

У нашій державі вже давно точаться розмови про податок на розкіш, але, на жаль, далі розмов справа не йде. А ось деякі європейські держави впритул підійшли до реалізації цього задуму в офіційних законах. Яскравим прикладом стала Франція, яка планувала знімати з місцевих багатіїв податок у 75 відсотків, якщо річний дохід перевищує 1,3 мільйона євро. На тривожний сигнал про «спустошення власних гаманців» відреагували багатії, і один із них – відомий кіноактор Жерар Депардьє. Взагалі ми вважаємо артистів людьми духовними, і такі радикальні дії з їхнього боку сприймаємо дуже болісно. Адже рідна країна, яка дала актору знання, освіту, досвід, і Бог, Який щедро нагородив лицедія талантом, сподівалися на таку ж взаємну любов і повагу. І якщо чоловік міг долучитися власною копійкою до підтримки державної програми, то матеріальні цінності автоматично набули б статусу духовного. Проте такого не сталося. Мсьє Жерар вирішив по-своєму.

– Я віддаю вам свій паспорт і номер соціального страхування, яким ніколи не користувався. У нас більше немає спільної батьківщини. Я – справжній європеєць, громадянин світу, як мене завжди вчив мій батько, – заявив Депардьє і покинув рідну країну. Спочатку йому сподобалась Бельгія, потім – Росія. Президент Володимир Путін навіть вручив актору паспорт громадянина – і ще одним росіянином стало більше. Що вплинуло на вибір країни для подальшого проживання відомого артиста? Звичайно ж, «м’якші» податки, тобто гроші, які так стало шкода віддавати бідним людям…

Як тут не згадати грішника Закхея із міста Єрихона, який, зрозумівши істинність життя і прийнявши у своїй оселі Ісуса, сказав: «Господи, половину добра мого я віддам убогим, і, якщо кого скривдив чим, поверну вчетверо». Творець промовив: «Нині прийшло спасіння дому цьому…» (Лк. 19:8, 9).

Дім, що іменується Францією, має нині вельми багато проблем в економіці, а найбільше – у формуванні духовності суспільства. Свого часу, як визнають експерти, тут було упущено ряд дуже важливих моментів у вихованні молоді. З добрими зернами посіяно кукіль…

Тепер ми бачимо у вітчизняній рекламі обличчя відомого французького актора, який переконує нас взяти кредити у відомих банків. Що таке кредити у нинішній час, ми прекрасно розуміємо, як і те, хто є поручником фінансової установи. Сподіваємось лише на те, що податки із оплаченої реклами банку мсьє (чи то пак, уже ґаспадін) Жерар сплатив сповна і вони повернулися до людей через соціальні джерела. Чи, можливо, актор отримав плату готівкою у конверті, бо він, як-не-як, «справжній європеєць, громадянин світу»?

21 квітня 2013 р. Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо