Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Газета

Молитовне правило

Молитовне правило

Запитання: Розкажіть, будь ласка, про молитовне правило. Які молитви до нього повинні входити?

Відповідає священик Андрій ХРОМЯК

Основою життя православного християнина є піст і молитва. Молитва – розмова душі з Богом. Церква, щодня молячись «за всіх і за все», установила перелік молитов – т. зв. молитовне правило, для кожного особисте. Його склад залежить від духовного віку, умов життя, можливостей людини. Молитвослов пропонує нам ранкові та вечірні молитви, доступні кожному. Вони звернені до Господа, Божої Матері, ангела-хранителя. З благословення духівника в особисте («келійне») правило можна включити й молитви обраним святим. Якщо немає можливості прочитати ранкові молитви перед іконами у спокійній обстановці, то краще промовити їх у дорозі, ніж опускати зовсім. У всякому разі, не слід сідати снідати без молитви «Отче наш». Якщо людина хвора або дуже втомилася, то вечірнє правило можна прочитати не перед сном, а незадовго до цього. Вельми важливою складовою ранкових молитов є поминання. Обов’язково належить молитися за мир і здоров’я Патріарха, правлячого архієрея, духовного отця, батьків, родичів, хрещених і хрещеників, усіх людей, які пов’язані з нами. Якщо хтось не може помиритися з іншим, нехай навіть не зі своєї вини, він зобов’язаний поминати «тих, хто ненавидить» і щиро бажати їм добра. До приватного правила багатьох православних входить читання Євангелія і Псалтиря. Так, оптинські ченці благословили читати протягом дня одну главу з Євангелія, по порядку, і два розділи з Апостольських послань. А останні сім глав Апокаліпсиса читалися по одній главі на день. Тоді читання Євангелія й Апостола закінчувалось одночасно й починалося нове коло читань. 

Молитовне правило людині встановлює його духовний отець, він же може змінити його – зменшити або збільшити. Встановлене правило повинно стати законом життя, і кожне його порушення слід розглядати як винятковий випадок, про який треба розповідати духівнику і приймати від нього напоумлення.

 Головний зміст молитовного правила – налаштувати душу християнина на особисте спілкування з Богом, пробудити в ньому покаянні думки, очистити серце від гріховної скверни. Тому ми, ретельно виконуючи покладене, навчаємося, за словами апостола, молитися «у будь-який час духом … з повною постійністю і благанням за всіх…» (Еф. 6:18).

Бажаєте одержати відповідь православного богослова на Ваші запитання? 

Звертайтесь до редакції: 43025 Луцьк, Градний узвіз, 1; (0332) 72-21-82; hazeta.vyev@gmail.com

22 вересня 2013 р. Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо