Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Газета

Молитва на полотні

Молитва на полотні
Віталій КЛІМЧУК

На здобуття цьогорічної обласної мистецької премії імені Іова Кондзелевича кандидатуру художника Володимира Жупанюка подали без його відома. Скромність митця аж геть не передбачала власної ініціативи. І ось результат – за підсумками конкурсу лауреатом премії став Володимир Григорович!

Вручення відзнак відбувалося 1 жовтня, в Міжнародний день музики, у Волинському академічному обласному музично-драматичному театрі імені Тараса Шевченка. Як признався митець, упродовж його творчого життя він рідко коли удостоювався грамот та почесних дипломів. Нинішня відзнака – найголовніша не тільки у Волинському краї, а й у дотеперішньому житті митця. Найбільш красномовно про творчість говорили зображення на полотні, створені його рукою.

Художник Володимир Жупанюк спо­ві­дує принципи духовного очищення і моральної кристалізації суспільства в образо­творчому мистецтві. Він, майстерний графік і чудесний аквареліст, пейзажист, створив серію іконописних робіт.

– Коли налаштований на роботу картин духовного плану, мене відволікає будь-яка побутова ситуація, – міркує Володимир Григорович, – особливо коли працюю в людному місці і перехожі втручаються у творчий процес. Робота над святим образом – як молитва. Вона не повинна перериватися ні на мить, інакше не бачити результату і не відчути духовного вдоволення.

Більшість ікон митець присвятив історичним місцям нашого краю. Уперше спробував малювати копії вже відомих образів. Як професійний художник заявив про себе в 30 років, стільки ж Володимир Жупанюк працює у галузі образо­творчого мистецтва.

Його роботи, пройняті любов’ю до рідної Волині та щирим захопленням красою навколишнього світу, є окрасою приватних колекцій в Україні та за кордоном. Володимир Григорович – учасник більше 30 колективних виставок та півдесятка персональних. У творчому доробку – сюжетні композиції на історичну тематику («Під містечком Берестечком», «Пані Габріеле, вибачте»). З-під пензля художника виходять не просто лики святих чи відтворення біблійних подій. Це духовна історія України – від Київської Русі до сьогодення.

Заслуга митця в тому, що він не просто пише святі образи, а на них відображає історичні події рідного краю. Особливої уваги заслуговують ікони «Хліб наш насущний», «Боремельський хрест», «Богоматір села Пляшева».

У вівтарі луцького Свято-Троїцького собору можна побачити «Тайну вечерю», «Ісуса Христа з учнями», «Чудесний лов риби». А на історичну картину-епопею «Свята Волинь» іконописець затратив майже два роки творчої енергії, відобразив в окремих епізодах тисячолітню історію краю, починаючи відлік подій із хрещення стародавнього міста Ладомира (Володимира-Волинського) і завершуючи нашими днями.

Володимир Жупанюк достеменно знає, що робить гарну справу, благословенну Богом. Молитва, щира і нелукава, лине з його серця чистим джерелом, яке здатне наповнювати позитивним змістом інших людей. Отож, коли побачите художника за роботою, осяяну натхненням і благословенням Господа, – не відволікайте його: молитва, що знаходить відображення на полотні, має бути виголошена і прочитана до логічного завершення.

28 жовтня 2013 р. Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо